10 га землі та 10 років – стати мільйонером реально!

19 квітня 2016 о 12:33 - 4691

Avataradmin


10 га землі та 10 років – стати мільйонером реально!

Українська горіхова Асоціація спільно з міністерством агрополітики організували майданчик спілкування для тих, хто вже займається або лише планує почати вирощувати горіхи в Україні. Спеціалісти у сфері горіхівництва розповіли про тонкощі цього поки що незвичного для України бізнесу, дали практичні поради і поділилися власним досвідом вирощування горіхів.

10х10=1 000 000

Експерти у галузі горіхівництва стверджують, що з 10 га насаджень грецького горіха за 10 років можна отримати прибуток в мільйон гривень! І це не просто міфічні цифри – горіхівництво належить до однієї з найрентабельніших галузей виробництва. У ній поки що відсутня конкуренція і немає проблем із ринком збуту, до вирощування горіхів придатні майже всі українські ґрунти, в тому числі такі малопопулярні як схили та еродовані землі, а для того щоб розпочати бізнес вистачає мінімальної площі у 0, 5 га. Про стабільність цієї галузі годі і говорити – горіхові сади прирівнюють до нерухомості, адже живуть вони 100-150 років, і завдати шкоди їм досить важко.

Уже зараз Україна посідає четверте місце у світі за кількістю вирощених горіхів слідом за Китаєм, Іраном та Туреччиною. У 2015 році ми експортували їх на $102 млн – і це лише офіційні дані. А якщо врахувати те, що відслідковується лише кожна третя фура, що перетинає кордон, то ми цілком можемо вийти у світові лідери.

Поганої землі немає – є поганий менеджмент

Саме під таким девізом працює Дмитро Бондаренко – відома персона серед українських горіховодів. Не маючи аграрної освіти і досвіду, надихнувшись розповідями про прибутковість горіхового бізнесу, він у 2010 році посадив свої перші саджанці і вже сьогодні, його ім’я добре відоме учасникам горіхового ринку. Зараз Дмитро Сергійович також займається селекційною роботою з пошуку кращих сортів грецького горіху і фундука. З учасниками конференції Дмитро Бондаренко поділився своїми методами роботи. Не зачіпаючи життєвого простору волоського горіху, фермер підсадив на ділянку з молодими деревами фундук, а поміж фундуком – 3, 6 тис. саджанців малини. Остання плодоноситиме до того часу, як почнуть давати перший врожай горіхи, і зараз фермер має прибутку з ягоди – до 100 тис. грн. з га.

Саме можливість додаткового заробітку в очікуванні виростання саду зацікавили і Миколу Бобкова зі Сміли, Черкаської області. Він прибув на конференцію для того, щоб ознайомитися з нюансами вирощування фундука. Уже зараз Микола Іванович – власник 4 га молодого саду волоського горіху, в якому також вирощує гарбузи. Фермер уже майже повернув витрати на купівлю саджанців, і націлений на подальший розвиток бізнесу, який захопив його не лише фінансовою стороною. Горіхова справа – це цікаво, це надихає, – ділиться садовод. – Є у ній щось дуже позитивне і добротворче.

Але таких ентузіастів своєї справи поки що дуже мало. Основними постачальниками горіхового ринку залишаються селяни на присадибних ділянках яких росте по кілька дерев. Що ж заважає українцям примножувати власні статки та поповнювати державний бюджет за рахунок цього перспективного бізнесу? Як завжди на перепоні стають недосконалі закони і відсутність чіткої економічної стратегії.

Українські Горіхові Емірати – це можливо?

З 2008 року – офіційної дати заснування горіхової Асоціації, зроблено уже чимало. І якщо горіхові сади, насаджені тоді, вже розвиваються і плодоносять, то зрушення у законодавчому плані відбулись лише за останні кілька років. Зараз чиновники заявляють, що готові підтримати фермерів-горіховодів і надати безвідсоткові кредити, вже створено проект, що має врегулювати важливі питання на законодавчому рівні, але у порівнянні з глобальними проблемами сфери садівництва, і горіхівництва зокрема, ці зрушення досить мізерні.

Відсутність належної державної підтримки, недосконалість законодавства, недостатня кількість промислової переробки, відсутність кооперативного руху, орієнтація на екстенсивність,– все це поки що стримує перспективну галузь. Але у масштабних планах Асоціації – зламати існуючу систему, розширити і зміцнити безпрограшний стабільний бізнес, який зможе нагодувати не лише власника саду, а і всю країну.

Уже зараз в Асоціації сподіваються, що до 2025 року посадять 25 тис га горіхів на сільгоспугіддях та 8 тис. га – на лісопосадках. І виведуть горіхівництво на новий, соціальний рівень, коли суспільство отримає додаткові робочі місця, країна – нові підприємства з переробки та зберігання продукції, відбудеться пожвавлення вітчизняної фармацевтики, меблевого виробництва та біоенергетики.

І все це – з маленького горішка, який може стати імпульсом до початку чогось нового і великого.

 Прес-служба UAGRO

Додаткова інформація за телефоном: (067) 6503042

Тетяна Земляна

e-mail: t.zemliana@uagro.ua

http://uagro.ua

 

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: