Відкрите звернення Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України до голови Запорізької обласн

28 травня 2016 о 04:10 - 20068

Avataradmin


Відкрите звернення Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України до голови Запорізької обласної ради Г. В. Самардака та депутатського корпусу обласної ради

Шановний Григорію Вікторовичу!
Шановні депутати обласної ради!

Звертаємося до вас в зв’язку з кризовою ситуацією, яка склалася навколо газети «Запорізька правда» і, на жаль, не без вашої участі.

Найперше, вважаємо за потрібне нагадати вам, що газета «Запорізька правда»  має майже 100-річну заслужену біографію (визначний ювілей святкуватимемо у листопаді 2017-го року). Вона є  єдиним україномовним виданням загальнорегіонального рівня, стоїть на продержавницьких, патріотичних позиціях, оперативно і цікаво пише про всі найважливіші події в житті області, системно висвітлює роботу влади та органів місцевого самоврядування, консолідує увесь Запорізький край.

До того ж, «Запорізька правда» формує україномовне середовище, спонукає до україномовного мислення, що вкрай важливо нині, на доволі складному етапі в історії України. Це україномовне видання вкрай потрібне, і чи не  в першу чергу, на територіях південних районів області, де існує засилля російського ТБ, і фіксуються тотальні ускладнення з прийомом українських інформаційних каналів, та й на всій території регіону. У прифронтовій зоні, в умовах ведення  бойових дій в АТО на Донбасі, що стала фактично війною українського народу з терористичними окупантськими угрупованнями за незалежність України, це дуже важливо.

Ще донедавна комунальне підприємство «Запорізька правда» перебувало у кризовому стані: за попереднього керівництва у газети були величезні борги перед податковою інспекцією – за соціальні внески, перед ТОВ «ВБ «Кераміст» – за друк газети, перед КП «Запоріжжя» – за комунальні послуги. Рахунки і майно редакції в рамках виконання виконавчого провадження за рішенням суду навіть були заарештовані Сьогодні газета успішно подолала труднощі і розпочала свій поступальний рух у напрямку відродження.

Нова редакційна команда на чолі з в. о. головного редактора Н. Г. Зворигіною працює над створенням нового обличчя єдиного у Запорізькій області україномовного видання. Відчутні вже перші результати. У газети реально  змінився інтерфейс.

За три місяці роботи нової команди аудиторія передплатників збільшилася на 60 відсотків. Без додаткового фінансування запущений і успішно розвивається  інформаційно і технічно суттєво оновлений  інтернет-проект видання – сайт www.zp-pravda.info.

А головне – газета повною мірою стала відповідати своїй назві, вона стала писати ПРАВДУ, а не тільки обслуговувати владу.

Слід зауважити, що Н. Г. Зворигіна – член правління і член секретаріату ЗОО НСЖУ. І саме наша журналістська організація рекомендувала її на посаду головного редактора газети «Запорізька правда». Журналістська спільнота Запорізького краю надає редакції газети всебічну підтримку.

В рамках реалізації Закону про роздержавлення комунальних ЗМІ КП «Редакція газети «Запорізька правда» Запорізької обласної ради підлягає перетворенню шляхом реорганізації. На жаль, постійна комісія з питань бюджету обласної ради, всупереч існуючому законодавству, на своєму засіданні 16 травня 2016 року ініціювала рішення про ліквідацію редакції і припинення випуску газети «Запорізька правда». Залишаючи на совісті депутатів таке відкрите ігнорування
Закону, зауважимо, що таке рішення підриває демократичні засади обласної ради, на які так сподівалися виборці області, надаючи вам, шановні депутати, мандат довіри.

Запорізька обласна організація НСЖУ і вся журналістська спільнота змушена звернути вашу увагу, шановні народні обранці, що таке рішення у разі прийняття його на сесії Запорізької обласної ради є неприпустимим і анти законним, є фактично зрадою принципам демократії та свободи слова.

Запорізька обласна організація НСЖУ закликає вас до відповідального та виваженого рішення щодо подальшої долі газети «Запорізька правда» в рамках закону і демократичних засад незалежної України.
 
Тим більше, що є законний цивілізований шлях вирішення цієї проблеми. За умови виходу Запорізької обласної ради із складу засновників (чого вимагає Закон України про реформування місцевих ЗМІ), колектив редакції готовий взяти на себе відповідальність за подальшу долю видання, ставши самостійним суб’єктом господарської діяльності. Рішення щодо цього трудовий колектив прийняв на Загальних зборах (складено відповідний протокол), і офіційно повідомив про нього засновника.

Просимо Вас підтримати цей творчий трудовий колектив і сприяти прийняттю обласною радою виваженого рішення на користь жителів Запорізького краю.

                
Правління Запорізької обласної організації НСЖУ


Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: