Фінансовий Комітет ВР звернеться до Президента, ГПУ та НАБУ щодо перешкоджання діяльності Комітету з боку Голови НБУ

05 жовтня 2016 о 18:58 - 2026

Avataradmin


Фінансовий Комітет ВР звернеться до Президента, ГПУ та НАБУ щодо перешкоджання діяльності Комітету з боку Голови НБУ

Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності на своєму засіданні прийняв рішення про направлення звернення до Президента України щодо перешкоджання діяльності фінансового комітету парламенту з боку Голови Національного банку України. Окрім цього більшістю голосів членів Комітету було прийнято рішення звернутися до Генерального прокурора та Голови Національного антикорупційного бюро відносно кримінальної відповідальності Голови НБУ за перешкоджання депутатській діяльності кожного члена комітету, що є злочином, передбаченим ч.2 ст.351 Кримінального кодексу України.

Під час засідання комітету його представники висловили обурення зривом вчорашнього засідання через відмову Голови НБУ взяти в ньому участь і відзвітувати про роботу Національного банку за поточний рік.

«Протягом 2015-2016 років ми неодноразово викликали Голову Нацбанку для участі у засіданнях та надання пояснень з питань, які є у сфері відання комітету. Однак, керівник НБУ багато разів не з’являлася. Нещодавно при розгляді кричущої ситуації із обдуреними вкладниками банку «Михайлівський» були присутні представники усіх державних органів, окрім НБУ. Представник керівництва Нацбанку так і не з’явилась на засідання», – зауважив голова Комітету Сергій Рибалка.

Він зазначив, що разом із колегами по комітету вважають таку ситуацію неприпустимою. «Конституція та законодавство України, зокрема, закон про комітети Верховної Ради, для виконання законотворчої та контрольної функцій парламенту дають нам підстави викликати на засідання комітету будь-яких посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування. Тим більше, що йдеться про один із найважливіших напрямів функціонування держави, адже від роботи Національного банку залежить розвиток кожного підприємства та всієї економіки України. Усі члени нашого комітету переконані: і комітет, і суспільство повинні  знати усі важливі деталі роботи НБУ», – наголосив Сергій Рибалка.

За його словами, члени комітету переконані, що керівник центрального банку країни зобов’язаний співпрацювати із вищим законодавчим органом.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: