Як у Марганці почуваються церкви Київського і Московського патріархатів?

07 червень 2017 о 13:09 - 2675

Avataradmin


Як у Марганці почуваються церкви Київського і Московського патріархатів?

У Марганці на Дніпропетровщині освятили Храм Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла. Це єдина в місті церква Київського Патріархату. Всі решта – 5, належать Московському.

– Будинок під храм нам надали прихожани. Сплачуємо тільки за комунальні послуги. Поки що парафія буде тут, бо мерія тисне на нашу церкву, – розповів настоятель Тимофій Редько. 

Раніше релігійна громада орендувала у міської влади Марганцю приміщення під храм, розташоване за адресою вулиця Лермонтова, 27. Строк тимчасового користування спливав 31 грудня 2017р. 

На освячення храму завітали гості. Серед них: капелан Дмитро Поворотний, благочинний міста Нікополя ієромонах Меркурій, ієрей Павло Черкассов, протодиякон владики Симеона – Андрій Пунько та диякон з Покровського храму Нікополя Костянтин Титов.

– Майже завжди після того, як я критикував на «Facebook» мера Олену Жадько, до мене телефонували і нагадували про оренду. Мовляв договір, про тимчасове користування приміщенням міська влада може розірвати в односторонньому порядку, – сказав настоятель Тимофій Редько.

Одного разу священикові повідомили з виконкому, що після 31 грудня влада Марганцю продовжувати оренду більше не збирається.

– Будинок, де зараз знаходиться Храм Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла – приватна власність мешканців міста. Сподіваюся, тепер проблеми з приміщенням вирішені, – розповів отець Тимофій.

Релігійна громада УПЦ КП у Марганці планує побудувати церкву на місці колишнього літнього кінотеатру. Землю в оренду надала попередня влада.  Але, щоб розпочати будівництво, потрібно оформити документи на право власності, а потім приватизувати ділянку.

– Зараз процес знаходиться на стадії оформлення документів, – розповідає отець Тимофій. – На місці майбутнього храму ми вже встановили хрест, його освятив єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон. Провели невеличку толоку, повивозивши із земельної ділянки багато сміття. Але неподалік знаходиться котельня міської ради. Я не раз бачив, як з неї на нашу ділянку вивозять сміття. Спитав у одного з водіїв: «Чому?». Він відповів: «Вказівка керівництва». Так і живемо, – розповів отець Тимофій.

Мер Марганцю Олена Жадько  – представниця «Опозиційного блоку». Вона, як і більшість її однопартійців симпатизує УПЦ МП.

– Жадько багато років очолювала місцеву Партію регіонів, а тепер «Опоблок», є людиною Вілкула і активно підтримує церкву Московського патріархату, – розповідає отець Тимофій. – Молебні священиків цієї конфесії завжди включають до програми місцевих заходів. Ми ж можемо прочитати свої молитви по закінченню урочистостей. Коли Олена Жадько стала міською головою, діалог між владою Марганцю та нашою конфесією зупинився. Будь-які спроби зустрітися з нею, чи з  кимось із її заступників залишаються безрезультатними. На Великдень вночі Жадько відвідала усі церкви міста, а нашу громаду проігнорувала, – констатував отець Тимофій.

Одна з церков МП – капличка на честь ікони Покрова Пресвятої Богородиці, знаходиться на першому поверсі міського виконкому. Її 5 травня 2017р. приїхав відкривати власною персоною митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем. Архієрея з караваєм вийшла зустрічати Жадько.

– Олена Анатоліївна подякувала Єфрему за те, що він підтримує «їхню віру». Навіть словосполучення «православних християн», не сказала, – говорить настоятель храму Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла отець Тимофій Редько. – А Єфрем подякував Жадько за благородну справу «яка не має аналогів по Україні». І таке відбувається у прифронтовій області. Не для кого не є секретом, що московська церква підтримує людей, які носять «георгіївські стрічки». У Марганці духовенство цієї конфесії моляться за Кирила, а війну на Донбасі називають «братовбивчою». Правда, офіційно священики УПЦ МП цієї теми уникають, – обурився отець Тимофій.

За церкву у приміщенні виконкому митрополит Єфрем віддячив Олені Жадько грамотою «За заслуги перед УПЦ» та медалькою Криворізької єпархії святих священномучеників Онуфрія і Порфирія святителів Криворізьких першого ступеню.

Сталося так, як у добре відомій байці Крилова: «За що ж, не боячись гріха, Зозуля хвалить Півня? За те, що хвалить він Зозулю».

Але чи може церква, служителі якої благословляли сепаратистів і кликали Путіна в Україну, мати свою капличку у будівлі органів місцевої влади? Також не варто забувати, що Україна є світською державою.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: