Сергій Рибалка нагадав Нацбанку про кредитний бум 2000-х: «Це не розвиток»

19 червень 2017 о 07:42 - 2097

Avataradmin


Сергій Рибалка нагадав Нацбанку про кредитний бум 2000-х: «Це не розвиток»

Розвиток роздрібного кредитування без підтримки реального бізнесу не може стати повноцінним каталізатором розвитку банківської системи. Про це написав у блозі на «Обозревателе» голова Комітету ВР з фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка. https://www.obozrevatel.com/finance/business-and-finance/87160-natsionalnyij-bank-ne-ponimaet.htm

Так політик відреагував на заяви працівників Нацбанку про великий потенціал розвитку роздрібного споживчого кредитування. Раніше директор Департаменту фінансової стабільності Національного банку Віталій Ваврищукзаявив, посилаючись на дослідження НБУ, що 88% банкірів очікують зростання кредитного портфеля населення протягом наступних 12 місяців.

«Представник Нацбанку вважає, що для цього в Україні є всі передумови: зростання доходів населення, відкладений попит і зниження процентних ставок по кредитах.

Безумовно, добре, коли люди можуть отримати дешевий кредит. У зростанні роздрібного кредитування немає нічого поганого, якщо система збалансована і добре розвивається найважливіше – інвестиційне кредитування бізнесу», – зазначив Сергій Рибалка.

Однак, на думку голови профільного комітету Ради, якщо не розвивати власне виробництво в Україні, населення купуватиме імпортні товари. «А це – робочі місця і доходи бюджету в інших країнах, безробіття і зубожіння українців. І подальше погіршення торгового балансу, а отже – загроза чергового падіння гривні», – вважає депутат.

Він нагадав про досвід 2006-2008 років, коли перед самим «здуванням» світової фінансової бульбашки «кредитний бум» накрив і Україну. «Причина нашого тодішнього кредитного буму – прихід іноземних банків з дешевими «гарячими» грішми, які вони, звичайно ж, не надавали в якості довгострокових позик українському бізнесу …. І люди купували переважно імпортні товари», – наголосив Сергій Рибалка.

За його словами, схильність населення до кредитування, зокрема, в іноземній валюті, створила величезні ризики для всієї системи.

«Тодішні помилки Національного банку, як регулятора, який не зміг стримати зростання кредитування населення і створити умови для дешевого кредитування вітчизняної промисловості, коштували економіці в цілому і громадянам України дуже дорого. Помилки в розвитку нашої банківської системи і відсутність промислової політики завдали шкоди українській нації не менше, ніж війна на Донбасі і втрата Криму», – впевнений депутат.

Мені сумно, відзначив Сергій Рибалка, що НБУ лише констатує стан речей, при якому перспективи у споживчого кредитування ще є, а у довгострокового інвестиційного кредитування – немає.

«Це означає подальшу деградацію вітчизняної промисловості, перевищення імпорту над експортом, дефіцит валюти і ризики подальших падінь гривні. А значить – подальше зубожіння населення. І Нацбанк з урядом нічого не роблять, щоб змінити ситуацію. А Департамент фінансової стабільності повинен не просто констатувати подальше зростання споживчого імпорту, а сконцентруватися на створенні довгострокових умов для кредитного стимулювання розвитку українського виробництва і розширення експорту з високою доданою вартістю. Тільки це може стати надійною довгостроковою основою фінансової стабільності України», – підсумував Сергій Рибалка.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: