Тепла математика: як отримати кошти для термосанації будинку

24 жовтня 2017 о 07:26 - 6648

Avataradmin


Тепла математика: як отримати кошти для термосанації будинку

Енергоефективна реновація житла нині цілком можлива, варто лише використати дієві механізми та інструменти для її реалізації.

З чого ж почати та де взяти гроші?

За останні декілька років функціонування ОСББ в Україні вже доведено, що об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – це найефективніша форма управління будинками. Тож, передусім, мешканцям багатоповерхівок необхідно створити ОСББ та почати формувати ремонтний фонд для ефективного управління  будинком. Можливість мати власний резерв і самостійно ним розпоряджатися дасть змогу розпочати ремонт житла та впроваджувати інноваційні технології, що дозволять економити ресурси.

«Як показує практика, для впровадження комплексних заходів з термомодернізації багатоквартирних будинків необхідно залучати значний обсяг фінансових ресурсів, – зазначає аналітик житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Юлія Чеберяк. – Навіть створення ремонтного фонду для одного ОСББ не забезпечить вирішення всіх потреб комплексних заходів з енергозбереження у будинку. Тому однин із шляхів вирішення акумулювання коштів для ОСББ – це створення асоціацій ОСББ і відповідного ремонтного фонду для всіх членів асоціації за принципом револьверного фонду».

Залучення кредитних ресурсів у рамках Урядової програми «теплих кредитів» наразі є одним із найпоширеніших фінансових інструментів, запропонованих державою, що стимулює населення впроваджувати заходи з підвищення енергоефективності у житловому фонді задля зменшення споживання теплової енергії.

Можливості сторонніх вливань

На другому етапі після реєстрації об’єднання для дніпрян відкриваються перспективи участі у державних, обласних, муніципальних та європейських програмах співфінансування енергоефективних проектів.

«Шукати й використовувати різноманітні джерела для забезпечення  реконструкції свого будинку – це святий обов’язок кожного свідомого та розсудливого домовласника. Тому я намагаюсь скористатися усіма наявними інструментами фінансової підтримки», – ділиться своїм досвідом голова об’єднання «Вікторія-2»  Ігор Турлюн.

Облік енергії – стимулятор економії

У питанні залучення коштів із різних джерел ОСББ «Вікторія-2» має практику хороший досвід. Проте, на думку його голови Ігоря Миколайовича, як і, до речі, фахівців-енергоаудиторів, енергоощадність стартує з моменту, коли мешканці починають рахувати  ресурси, що споживають. Тобто першим і обов’язковим кроком до економії витрат за комунальні послуги  є облаштування  приладів обліку енергоресурсів. Наявність лічильника – це  добрий стимул для заощадження.

 В ОСББ «Вікторія – 2» у цьому переконалися на практиці. Адже після встановлення лічильника теплової енергії у 2010 році за послугу теплопостачання мешканці будинку стали сплачувати на порядок менше. Крім того, це недешеве обладнання окупилося вже за 3 місяці першого опалювального сезону.

Зауважимо, що 22 червня 2017 р. Верховна Рада ухвалила Закон України 2119-VIII«Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Документ передбачає обов’язкове встановлення будинкових приладів обліку споживання теплової енергії, гарячої та холодної води в нежитлових та житлових будівлях. Завдяки цьому нововведенню монополісти-постачальники втрачають можливість перекладати наднормативні втрати на пересічних громадян, а споживачі, у свою чергу, сплачуватимуть лише за ті ресурси, які фактично використали. Проте варто розуміти, що всі втрати ресурсів у будинку покладаються на споживачів. І це повинно стимулювати населення контролювати обсяг наданих послуг та їхнє раціональне використання.

Ліквідація витоків ресурсів – запорука фінансової ощадності

Тож установивши в будинку необхідні лічильники, можна сміливо переходити до більш складних технічних робіт, що допоможуть утеплити будівлю. До речі, ліквідація втрат тепла, на які мешканці мало звертають увагу, є однією з найважливіших умов успішної термомодернізації.

Голова правління ОСББ «Вікторія-2» Ігор Миколайович підійшов до цього завдання грамотно і продумано. Зокрема, вікна під`їздах замінили на енергоефективні,в будинку відремонтували дах та здійснили термоізоляцію тепломережі у підвалі. Такі заходи в холодний сезон знизили витоки тепла на 20%, окрім того, підвищили температуру в під’їздах та в кожній оселі.

Програми підтримки

Підкреслимо, що енергетичну модернізацію об’єднання «Вікторія-2» здійснює за підтримки вище згаданих обласних та муніципальних програм. За декілька років мешканцям будинку вдалося залучити 355,5 тис. грн.

Крім того, отримані фінанси не лише допомогли відновити конструктиви, а й створили умови для подальшої економії ресурсів і коштів об’єднання. Так, наприклад, після установки світлодіодних ламп на сходових клітинах, ліфтах та прибудинковій території, а також впровадження сутінкового датчика, загальнобудинкове споживання електроенергії знизилось у 4 рази.

Доступні інвестиції

Повертаючись до теми доступних інвестицій, нагадаємо, що у Дніпрі, як і по всій Україні, завдяки європейським донорам функціонує програма IQ-energy. Це ще один фінансовий інструмент для здійснення термосанації у житловому секторі. Програма розроблена Європейським банком реконструкції та розвитку і реалізується через банки партнери – ОТП Банк, Укрсиббанк та Райффайзен Банк Аваль. Її суть полягає у компенсації кредитів для придбання енергоефективних матеріалів і робіт з їхнього монтажу. На неї зараз можуть розраховувати лише фізичні особи, однак невдовзі планується також поширити її можливості на ОСББ. Сума кредиту для фізичних осіб – до 3 тис. євро. Розмір грантового відшкодування позичальнику сягає 15-35%.

«Слід зазначити, що залучення коштів на термомодернізацію одночасно з різних джерел у житловому фонді дозволяє зменшити фінансове навантаження на мешканців багатоквартирних будинків, – зазначає Юлія Чеберяк. – Це один із важливих факторів у прийнятті співвласниками будинків рішення щодо необхідності впроваджувати енергоефективні заходи».

Загалом дніпряни мають можливість отримати грошову допомогу за такими програмами:

1. Програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та обслуговуючих кооперативів у багатоквартирних будинках міста Дніпро на 2016-2020 роки. Заявки на участь у програмі можна подати з 01.11.2017 по 31.03.2018 до Департаменту житлового господарства Дніпровської міської ради.

2. Програма підтримки населення в енергозбереженні житлового сектору Дніпропетровщини на 2015 – 2020 роки. Додаткова інформація надається у Департаменті ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА або за тел.: (056) 742-86-50.

3. Урядова програма «теплі кредити». Детальні роз’яснення можна отримати в  Call-центрі Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та   e-mail: energoefect@saee.gov.ua, energoefect2@saee.gov.ua, energoefect3@saee.gov.ua.

4. Програма IQ-energy від ЄБРР. Звертатись до банків партнерів «ОТП Банк», «Укрсиббанк», «Райффайзен Банк Аваль» та за телефоном 0-800-505-717, e-mail: info@iqenergy.org.ua

 Анастасія Ромазова

 

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: