На базі Новолатівської СЗШ провели військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура»)

31 травня 2018 о 12:04 - 2636

Avataradmin


Козацькі звичаї та традиції спроможні пробудити і підтримувати в нас почуття національної гідності, відповідальності перед народом, Батьківщиною.

Саме з метою збереження славних козацьких традицій на базі Новолатівської СЗШ 17-18 травня була проведена військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»).

На урочисте відкриття прибули Новолатівський сільський голова Олександр Зубрій, Широківський селищний голова Олександр Кокул, депутат обласної ради Дмитро Зубрій, військовий комісар Широківського районного військового комісаріату, підполковник Іван Євтушенко, представники преси та телебачення «Рудана». Право на відкриття свята надали керівнику та відповідальному за проведення гри, директору школи Валентині Шрамко. Гості привітали учасників свята побажали всім перемоги та нових вражень від участі у грі.

Попереду учасників гри чекало захопливе змагання, де вони продемонстрували свою майстерність, винахідливість, ерудицію, фізичний гарт та військову вправність у різних видах змагань на звання кращих нащадків козацького роду.

На гостинній новолатівській землі 7 роїв зі шкіл району приймали участь у військово-патріотичній грі: «Характерники імені І. Сірка» (Новолатівська СЗШ) «Побратими» (Зеленобалківська СЗШ), «Нащадки Богдана» (Калинівська СЗШ), «Чайка» (Широківська СЗШ №1), «Івана Сіромахи» Широківська СЗШ №2), «Нащадки козаків» (Олександрівська СЗШ), «Сокіл» (Шестірнянська СЗШ). Кожен рій мав свою емблему, клич-девіз, гасло-позивний, прапор, форму, пісню. В рамках гри були проведені змагання та конкурси.

Конкурс «Впоряд» передбачав шикування, марш стройовим кроком змаршовою патріотичною піснею. Наступним етапом гри було таборування. Учасники гри розбивали намети, облаштовували оселю в найкращих українських традиціях, використовуючи вишиванки, кольорові стрічки, а в роях «Характерники імені І. Сірка» та «Побратими» навіть встановили імпровізовані каплички. По всьому табору витав дух українського козацтва. Потім команди перейшли до конкурсу «Марш-похід з елементами спортивного орієнтування», тут в нагоді стала фізична підготовка та вміння орієнтуватися по карті. Не меш цікавим виявився і конкурс «Відун» на знання історії рідного краю, доби козаччини, українських військових формувань різних епох. А всі свої артистичні здібності учасники проявили під час творчого конкурсу «Ватра», вони співали, танцювали, грали на різних музичних інструментах, все це лише додавало святкового настрою. Перший день військово-патріотичної гри завершився біля багаття, де всі спілкувалися, ділилися враженнями та налаштовувалися на нові перемоги, які чекали їх наступного дня.

Друга частина конкурсу була досить напруженою, адже саме у цей день мала бути визначена команда переможців. Тож, зібравшись, рої розпочали змагання: «Військова смуга перешкод», «Стрільба», «Перетягування линви». Завершальним став конкурс «Свято української кухні», тут вправні господині вміло демонстрували традиційні українські страви, які були приготовлені власноруч на вогнищі з використанням домашніх заготовок: вареники, ковбаски, різна випічка, звичайно не обійшлося й без славнозвісного українського борщу та сала. А які колоритні пісні та сценки ми побачили під час презентування цього конкурсу, що мимоволі переконуєшся які ж все-таки талановиті наші діти.

Та все має свій початок і свій кінець, ось так і наші змагання добігли завершення. Попереду чекала процедура нагородження. І переможці поїдуть у червні захищати наш район на обласних змаганнях. Нагадаємо, що два роки поспіль в області Широківський район представляла команда «Характерники імені І. Сірка» (Новолатівська СЗШ). Говорить заступник директора з виховної роботи Тетяна Вергун: «Перший рік нам було складно, проте ми не впали духом, а навпаки намагалися вивчити та запам’ятати всі деталі конкурсу, щоб наступного року краще підготуватися та показати свої сильні сторони. Рік тренувань приніс свої результати. В минулому роціми отримали 3 місце в області по стрільбі, а наш рій потрапив у десятку кращих команд».

Процедуру нагородження проводили Новолатівський сільський голова Олександр Зубрій та менеджер з питань регіонального розвитку ПАТ «Південний ГЗК» Ігор Купріяненко. Олександр Олександрович подякував керівництву ПАТ «Південний ГЗК» за підтримку у проведенні змагань та тісну співпрацю у форматі соціально партнерства. Він висловивши щирі слова подяки всім командам та педагогам, які взяли участь у грі, очільник Новолатівської громади зазначив, що такі заходи сприяють об’єднанню команд у спільному прагненні в досягненні поставлених цілей.

Перемогу в грі «Джура» отримав рій«Характерники імені І. Сірка» Новолатівська СЗШ, в знак нагороди команда отримала кубок та медалі. Друге місце виборов рій «Чайка» Широківська СЗШ №1, третє місце отримав рій «Сокіл» (Шестірнянська) СЗШ.

В особистих досягненнях відзначилися: І місце у конкурсі «Стрільба» серед юнаків – Дмитро Мироненко (Широківська СЗШ №1, рій «Чайка»), І місце у стрільбі серед дівчат – Аліна Зубрій (Новолатівська СЗШ, рій «Характерники імені І. Сірка»). За артистизм у виконанні конкурсу самодіяльності «Ватра» нагороджені Анна Літвінчук та Анна Прохорець – козаки рою «Побратими» (Зеленобалківська СЗШ).Найкращим ройовим визнано – Миколу Ялового. «Нащадки Богдана» (Калинівська СЗШ).

Гра «Сокіл» («Джура») стала не тільки цікавим заходом, а й сприяла патріотичному вихованню учнівської молоді на державотворчих героїчних традиціях українського козацтва.

 

Вікторія СІНЧЕВСЬКА

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: