Речник представництва ЄС розповів про екологію євроінтеграційної України

18 червень 2018 о 12:24 - 7802

Avataradmin


Речник представництва ЄС розповів про екологію євроінтеграційної України

Прес-аташе представница Європейського Союзу в Україні Давід Стулік відповів на питання журналіста газети “Лица” про екологічне майбутнє України з огляду на євроінтеграцію. Адже, зокрема для Дніпропетровщини, питання екології одне із найактуальніших.

 

Чи покращиться екологічний стан в Україні після виконання всіх умов Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом?

Обов’язково покращиться. Чому? Бо Україна стає частиною європейського спільного економічного простору, стає частиною європейського ринку. Щоб цей ринок як єдиний міг існувати, повинні бути одинакові умови для всіх компаній. Тобто, не може бути так, що компанії інвестують в якісь там краї, або регіони, де, наприклад, дозволено більше засмічувати повітря і воду. Це називається екологічний демпінг (заниження вартості виробництва товару без огляду на вплив на довкілля авт. ). Тоді коштувати виробництво будуть нижче, ніж в країнах ЄС, де є високі вимоги до виробництва. Тому поступово в Україні буде обов’язково впроваджуватись екологічне законодавство, яке дає певні пороги для забруднення повітря, води, землі.

Вже починає, наприклад, діяти Закон “Про безпеку харчових продуктів”, певні хімічні речовини вже заборонені. Тобто, поступово у вас буде також підвищуватися захист споживачів, захист громадян від забруднення… Ви із Дніпра, то я розумію, що… В таких містах, як Запоріжжя, Маріуполь є проблеми з металургійними компаніями. Тобто, воні будуть змушені поступово переходити на європейські екологічні стандарти. Тут немає жодних інших можливостей.

Такий самий шлях пройшли металургійні гіганти в Чехії, в Польші, які працювали з дуже схожими технологіями. І вони зараз поставили фільтри і працює екологічна інспекція. До речі, теж ми допомагаємо з цим питанням: щоб в країні була ефективна екологічна інспекція. Допомагаємо, наприклад, в закупівлі обладнання, щоб могли міряти забруднення повітря, і т.д і т.д. Це відбувається. Буде відбуватися поступово, але поступово дійсно буде покращуватися екологічний стан.

Як Україна, як Ви вважаєте, імплементує екологічні стандарти ЄС? Чи може великий бізнес якось намагається вставити свої “п’ять копійок” і заважати цьому?

Звичайно, великий бізнес тисне на те, щоб, можливо, відкласти впровадження цих стандартів, цього законодавства. Але, на сьогодні в Верховній Раді є три ключові закони, які стосуються проблем відходів, сміття. І це закони, які будуть працювати за європейськими зразками. Тобто, це закон, який впроваджується тут, в Україні. Це закон, який є частиною Угоди про Асоціацію. І це перша річ – треба створити законодавчі рамки. Друга річ – потім змушувати міську владу, виробників, власників заводів, щоб виконували ці закони. Журналісти, екологічні організації, громадскість, плюс екологічна інспекція щоб мали можливості і інструменти ефективного контролю. Четверте питання – щоб працювали суди. Щоб суди тоді вирішували, щоб можна було накласти санкції, штрафи на тих, хто порушує ці закони.

Може пару слів скажете про закон, що вступив в силу в грудні 2017 “Про оцінку впливу на довкілля”?

Це також дуже важлий закон для того, щоб нові інвестиції не впливали негативно на стан довкілля і щоб люди мали можливість взяти участь в обговоренні впливу, наприклад, Дністровської ГЕС чи якогось нового заводу недалеко від міста, щоб люди мали можливість взяти участь у обговоренні цих питань, щоб була зроблена фахова екологічна оцінка, яким чином така інвестиція вплине на довкілля і тільки після позитивного висновку – що не буде негативного впливу, що люди місцеві погоджуються – то тільки тоді можна здійснити цю інвестицію. Це стандарт розвинених європейських країн і дуже добре, що цей закон прийнятий в Україні. Це дає інструмент людям, громадам, громадським організаціям впливати на те, що будується навколо, яким повітрям дишуть, яка вода є навколо них. Так що це однозначно позитивний крок. Знову, ви бачили був супротив в Верховній Раді, були противники практично у всіх фракціях, але Слава Богу, цей закон був прийнятий, так що це прогрес.

Антон Філіппов

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: