«Кручу-верчу, запутать хочу!» Яку комбінацію з будівлями закладів освіти та медицини планує міська влада в Дніпрі?

06 липня 2018 о 11:09 - 12595

Avataradmin


«Кручу-верчу, запутать хочу!» Яку комбінацію з будівлями закладів освіти та медицини планує міська влада в Дніпрі?

Дніпропетровському театрально-­художньому коледжу не вперше доводиться відстоювати право на існування. Надто вже в привабливому місці знаходяться його навчальні корпуси – на вулиці Глінки та на Успенській площі. Попередня спроба мала місце 2011 року, за правління в Дніпрі та області родини Вілкулів. Тоді питання порятунку коледжу вирішилося, і наступні 7 років на нього не зазіхали любителі чужої нерухомості.

Та в квітні цього року цей період відносного спокою завершився. Працівники обласної ради, якій підпорядкований Обласний комунальний вищий навчальний заклад «Дніпропетровський театрально-­художній коледж», посилаючись на доручення голови облради Гліба Пригунова, запросили директора коледжу Миколу Беркатюка оглянути приміщення за адресою: вулиця Володимира Мономаха, 17. Тобто – ту будівлю, де ще восени була розташована Флотилія юних моряків. На задане йому запитання щодо придатності будівлі для переведення туди корпусу коледжу з Успенської площі директор змушений був недвозначно відповісти, що для коледжу будівля не підходить зовсім.

По-­перше, Театрально-­художній коледж, в який учні вступають на базі дев’яти класів, є закладом, який здійснює і спеціальну, і загальну освіту. А отже – підкоряється встановленим Міністерством освіти санітарним умовам, яким будівля Флотилії не відповідає. По­-друге – специфіка підготовки художників, що здійснюється в корпусі на Успенській площі, потребує великих – по 80-­100 метрів – та добре освітлених аудиторій. В такій аудиторії мають вільно розміщатися до 15 студентів з мольбертами та мати змогу працювати з натурою. Ані у приміщеннях звичайних шкіл, ані, тим більше, у непристосованих для навчання будівлях, такі аудиторії не присутні.

До того ж, два корпуси коледжу – на вулиці Глінки та на Успенській площі – працюють як єдиний тісно пов’язаний комплекс. Частина занять одних і тих же навчальних груп протягом дня відбувається в одному корпусі, частина – в іншому. Тож пропозиції переведення частини коледжу в будівлю закинутої школи на околиці міста теж неприйнятні і означали б фактичне припинення навчального процесу. На думку директора та викладачів, переведення коледжу можливе лише у спеціально побудоване для нього приміщення. Інакше ж, розірвання комплексу корпусів призведе до того, що унікальний для регіону навчальний заклад, – який єдиний в Україні готує майстрів Петриківського розпису, випускники якого є необхідним поповненням балетної трупи Оперного театру, який у попередні роки підготував ціле сузір’я прекрасних акторів, – функціонувати не зможе.

Природно, що директор коледжу почав цікавитися, хто і які плани має щодо його закладу. Від заступника голови облради по виконавчому апарату Євгенія Жадана він дізнався, що мер Дніпра Філатов звернувся з офіційним проханням про передачу будівлі по Успенській, 14 «для розміщення співробітників виконавчих органів міської ради». Жадан запевнив, що без колективу коледжу ніяких рішень з цього питання прийматись не буде. У підтримці коледжу з боку облради та особисто її голови Гліба Пригунова запевнила Миколу Петровича і начальник управління з питань гуманітарної, соціально-­культурної сфери та освіти Лілія Гіренко. Втім, з офіційними підтвердженнями посадовці не дуже поспішали. А наміри мерії виглядали неприємно серйозними.

Після заяви про непридатність будівлі Флотилії керівництву коледжу запропонували «альтернативний варіант» – будівлю по вулиці Європейській, 14. Нині там розташована колишня друга поліклініка 16-­ї лікарні, нинішній підрозділ Комунального закладу Дніпровської міської ради «Дніпропетровський центр первинної медико-­санітарної допомоги № 2». Цілком очікувано, приміщення поліклініки ще менш відповідають вимогам до розташування коледжу, аніж будівля Флотилії.

На відміну від Флотилії, поліклініка ще не виселена зі свого приміщення. Втім, в неофіційних розмовах лікарі називають місце, в яке її має намір переселити міська влада: колишня жіноча консультація на Воскресенській, 2, у дворі пологового будинку № 1, ближче до краю дільниці, яку обслуговує поліклініка. Терміну, в який має бути здійснене примусове переселення, лікарі назвати на змогли, втім, були переконані, що справа безнадійна – «Вот такая у нас реформа медицины!».

Нагадаємо, Флотилію та 11 гуртків, в яких займалися діти, виселили з центру міста на Набережну Перемоги, попри протести працівників, учнів та батьків. Навчальний заклад був підпорядкований Дніпровській міській раді, отже, міська влада могла не узгоджувати свої дії з іншими владними органами. Те ж, що «команда Філатова» не вважає за потрібне узгоджувати свої дії з мешканцями міста – вже звично і нецікаво. Цікаво інше. Після виселення Флотилії в будівлю в’їхали чиновники технічного управління департаменту гуманітарної політики міськради. Тобто, привід для виселення був той же, з яким зараз намагаються виселити коледж: розміщення правників міськради. Але якщо взимку чиновникам для розміщення була потрібна Флотилія, то в квітні вона стала вже не потрібна? А потрібна будівля коледжу? Смаки вірних підданих Філатова так різко змінилися за чотири місяці? Але більш схоже, що будівля по вулиці Володимира Мономаха, 14 була потрібна не так сама по собі, як у ролі «обмінного фонду».

Більшість учасників цієї малоприємної історії, з якими спілкувався автор, впевнені, що «розміщення чиновників» – лише зручний привід. В якості реальної причини нескладної комбінації з перестановками канцелярського персоналу з будинку в будинок – з посиланням на джерела в органах місцевого самоврядування, що бажають лишитися анонімними через кар’єрні побоювання – викладачі коледжу називають куди простіші бажання. Мова про наміри в той чи інший спосіб передати будівлю на Успенській площі – об’єкт культурної спадщини авторства архітектора Дмитра Скоробогатова – в приватні руки, для облаштування на цьому місці елітного готелю.

Без сумніву, в міській раді Дніпра та довкола неї є кому оцінити всю привабливість такої перспективи – побудувати готель через площу від найбільшого в Європі єврейського культурного центру «Менора». Особливо, враховуючи наявну у нинішньому міському керівництві кількість ділових партнерів та колишніх співробітників Генадія Корбана – члена опікунської ради єврейської громади та бізнесмена з чималими інтересами в готельній справі.

Втім, крім фінансово привабливих перспектив, любителям готельного бізнесу варто б задуматися якщо не про долю освіти та культури в Дніпрі, то хоча б про перспективи своїх стосунків з центральною владою та її «вертикаллю» в області. У всякому разі, якщо справедливою є поширена в Дніпрі думка про зобов’язання «команди  Філатова» дати «потрібний результат» на виборах наступного року. Адже такі скандальні кроки, як спроба забрати будівлю у майбутніх художників, не сприятимуть підтримці в Дніпрі ані центральної влади, ані місцевої.

Дмитро Долинський

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: