Ремонт у особистих кабінетах, погані співробітники, «далекі» зали засідань,

16 жовтня 2018 о 09:22 - 5336

Avataradmin


Ремонт у особистих кабінетах, погані співробітники, «далекі» зали засідань,

Завершується судова реформа, і я вирішив дізнатися, як йде процес реформування судової системи в Апостолівському районному суді Дніпропетровської області. Оскільки на офіційному веб-сайті суду розміщуються лише оголошення про виклик боржників-відповідачів, – я був змушений знайомитись з роботою суду «із середини». Дізнавшись, що на 05 жовтня 2018 року призначено збори суддів, та переконавшись, що збори суддів проводяться відкрито, я вирішив на них завітати.

Чому саме на збори? Бо це – орган суддівського самоврядування, який покликаний вирішувати найважливіші питання діяльності суду, тому мені було цікаво, що є «найважливішим» для рідного суду.

Мав бажання висвітлити роботу Апостолівського районного суду, оскільки у 2017 році я разом з небайдужими представниками громадськості, яких цікавить та хвилює життя нашої громади, в тому числі – якість роботи суддів та працівників суду, брав участь у проведенні незалежного оцінювання роботи суду та його працівників. І я був вражений результатами цього оцінювання, оскільки, незважаючи на недовіру суспільства до судової влади, рівень довіри до нашого суду був високим, відвідувачі суду оцінили роботу апарату суду в 4,7 бали з 5 можливих! На жаль, робота самих суддів була оцінена в 2,3 бали. Хотілося дізнатися, що зробили судді для того, щоб підняти рівень довіри до них як представників Феміди.

В оголошений день збори суддів двічі призначалися та двічі не відбулися. Причому, мені про них повідомляли вже після того, як вони мали відбутися.

Цілу неділю я намагався дізнатися, коли все ж таки збори відбудуться, оскільки така поведінка суддів, які з якихось причин самі собі призначили збори, а потім не схотіли на них збиратися, дуже дивувала.

* * *

В очікуванні зборів, я вирішив поцікавитись, як наші судді проходять оцінювання на відповідність займаній посаді.

Згідно інформації на сайті Вищої ради правосуддя відносно судді Кодрян Л.І. 05 вересня 2018 року відкрито дисциплінарну справу. І як ви думаєте – за що? За те, що суддя Кодрян Л.І. відмовляється розглядати справи про адміністративні правопорушення та «футболить» їх назад в поліцію.

21 червня 2018 року «дисциплінарка» відкрита відносно Семенової Н.М., і також за те, що Семенова Н.М. «футболить» адміністративні справи. 

* * *

І ось 12.10.2018 року я отримав повідомлення про суддівські збори. До мене приєдналися небайдужі жителі Апостолівської громади.

Збори суддів, які продовжувалися більше години, мене не просто вразили, а, м’яко кажучи, шокували.

Голова суду Хоруженко Н.В. за раніше підготовленим сценарієм (тепер розумію, чому збори не відбулися 05 жовтня) зачитувала текст, а судді Семенова Н.М. та Кодрян Л.І. на її питання завжди відповідали ствердно і у всьому її підтримували.

Взагалі, збори суддів були схожі не на збори органу суддівського самоврядування, які повинні, як я зазначав, вирішувати важливі питання організації діяльності суду, а нагадували якесь зібрання «обіжених» (саме «обіжених», а не ображених) суддів, які фактично не обговорювали питання згідно черги денної, а скаржилися нам, пересічним громадянам, які були присутні на зборах, на всіх і на все, бо, як ми зрозуміли з виступу голови суду Хоруженко Н.В., в Апостолівському районному суді працюють лише вони втрьох – Хоруженко Н.В., Семенова Н.М. та Кодрян Л.І., а інші працівники суду взагалі не працюють!

Дісталося на цьому зібранні навіть керівництву теруправління державної судової адміністрації, яке, як ми зрозуміли, не зробило їм євроремонта в особистих кабінетах, а витратило ці кошти на ремонт фойє, в якому громадяни очікують призначенні судові засідання, канцелярії суду, яка безпосередньо приймає громадян, та витратило кошти на ремонт та утеплення всієї будівлі суду: проведено автономне електроопалення і на даний час в приміщенні суду набагато тепліше, ніж в дитячих садочках та школах!

 Здание Апостоловского райсуда

Відразу постає питання: а чому не запросили на збори суддів тих, чию роботу обговорювали? Чому не заслухали їх? Хто взагалі встановив, що всі працюють погано чи не працюють взагалі? Зі сценарію Хоруженко Н.В. я особисто не почув, що була проведена хоч якась перевірка діяльності працівників, яких так охоче обговорювала ця «свята трійця». Як і не почув, чому на збори суддів нікого не запросили, але – обговорили!

Суддя Кодрян Л.І. взагалі іноді забувала, що вона на зборах суддів, і намагалася давати пояснення нам, бо «громадськість повинна все знати». Що ми повинні знати? Ну, наприклад, те, що вона із суддею Семеновою Н.М. слухає справи в одному залі судових засідань і це впливає на якість судових рішень. Тобто рішення суддів Кодрян Л.І. і Семенової Н.М. неякісні!

Я неодноразово бував в Апостолівському райсуді і знаю, що в ньому облаштовано 4 зали судових засідань, які відремонтовано і які використовуються для проведення судових засідань. Арифметика проста – 4 судді і 4 зали судових засідань. Питання – чому Кодрян Л.І. і Семенова Н.М. слухають справи в одному залі? На мою думку: Кодрян Л.І. і Семенова Н.М. не бажають відірватися від кабінетних крісел та пройти буквально 20 м до іншої зали судових засідань, що розташована при вході у приміщення суду, а тому ухвалюють неякісні рішення, ще й доповідають про це громадськості!

Апостолівський райсуд – чи не єдиний в Україні суд, де кількість залів судових засідань відповідає кількості працюючих суддів!

Навіть у столиці нашої держави – Києві, у містах Дніпрі, Кривому Розі, де я бував у якості учасника судового процесу, не має таких шикарних умов для здійснення правосуддя і судді змушені ділити між собою зали судових засідань, але це жодним чином не впливає на якість судових рішень та не створює конфліктів.

Олег Соловей, юрист
Громадської організації «Древо життя»

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: