Податкові, судові та окупаційні задачі

05 листопада 2018 о 17:00 - 11587

Avataradmin


Податкові, судові та окупаційні задачі

Задачка №1.

Люда має у приватній власності нежитлові приміщення, а саме:

1) магазин промислових товарів загальною площею 3.272,6 кв.м за адресою: м. Апостолове, вул. Вокзальна, 43А;

2) магазин промислових товарів загальною площею 334,2 кв.м за адресою: м. Апостолове, вул. Центральна (бувш. Леніна), 60Б;

3) половину магазину промислових товарів загальною площею 521,3 кв.м за адресою: м. Апостолове, вул. Центральна, 60;

4) половину магазину промислових товарів загальною площею 1.693,5 кв.м за адресою: м. Апостолове, вул. Ветеранів, 23.

Податковий кодекс України (п. п. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ) каже, що не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої груп фізичні особи – підприємці (ФОПи), які надають в оренду нежитлові приміщення, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Питання: чи може Люда працювати як ФОП – платник єдиного податку другої групи?

Розв’язання.

Не може, тому що навіть площа першого магазину більша за законодавчо встановлений мінімум.

«Постривайте! – скаже читач. – А якщо вона не здає нікому приміщення, а сама в них працює, як роботодавець?»

Повертаємося до Податкового кодексу України.

Відповідно до п. п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ, до другої групи платників єдиного податку належать ФОПи, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб.

Відповідно до Міжгалузевих норм чисельності робітників, що обслуговують громадські будівлі, затверджених наказом Міністерства праці України від 11.05.2004 № 105, максимально допустиме навантаження на прибиральницю – 1.697 кв.м при мінімум 3­разовому прибиранні за одну зміну у подібному приміщенні.

Тому на Людину площу у 4.714,20 кв.м потребується мінімум три прибиральниці.

А скільки продавців, вантажників, бухгалтерів, охоронців?

Не сходиться!

Сходиться – своєчасне тєлодвиженіє відміняє налогообложеніє!

Люда «присягнула» президентській партії Блок Петра Порошенка «Солідарність», – і їй дозволено працювати ФОП на другій групі платників єдиного податку.

Такий ФОП платить щомісячно у бюджет податок в розмірі лише 20% мінімальної зарплати, тобто в 2018 році – 744,60 грн в місяць.

Дозвольте представити: Людмила Степанівна Доценко, депутат Дніпропетровської обласної ради від БПП­«Солідарність».

При чому, «благодать» у оподаткуванні навіть розповсюдилась на родичів Людмили Степанівни – донька її, яка володіє магазинами та їх частками площею більш ніж 3,5 тис. кв.м, теж ФОП 2­ї групи.

Навіть продає товар органам місцевого самоврядування: у минулому році вона, ФОП Зінкевич Оксана Миколаївна, без конкурсу, поставила виконавчому комітету Зеленодольської міської ради Апостолівського району одягу на 82.500 грн.

Крім податкової «благодаті», депутатство від БПП захищає і в судових справах. Так, Людмила Доценко, якій заважала у відкритті вищезазначеного магазину на Вокзальній­-43А апостолівська лабораторія на залізничному транспорті, просто її …знесла.

І 26 січня 2016 р. державна установа «Лабораторний центр на залізничному транспорті Держсанепідслужби України» подав на ФОП Доценко Л. С. судовий позов «Про стягнення матеріальної шкоди внаслідок знесення будівлі».

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Ліпинський призначив розгляд на 18 лютого. Напередодні позивач подав клопотання про перенесення слухання.

Суддя переніс на 09 березня. А тоді доручив позивачу надати розрахунок розміру матеріальної шкоди від знесення лабораторії.

07 квітня позивач розрахунок не надав, і суддя переніс слухання на 11 квітня.

«07.04.16, 11.04.16 в судові засідання з’явився повноважний представник позивача. Однак витребуваних судом доказів представником позивача не надано.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд дійшов висновку про залишення позову без розгляду.

…Оскільки позовна заява підлягає залишенню без розгляду у зв’язку з неподанням витребуваних судом матеріалів, судовий збір, сплачений за подання позову, не підлягає поверненню з державного бюджету», – йдеться в ухвалі судді Ліпинського по справі №904/391/16.

Отож! Який лабораторний центр на залізничному транспорті? Хто його бачив? Кому він треба?

На жаль, я не додзвонилася напередодні виходу статті ані Людмилі Степанівні, ані її чоловікові – першому заступнику голови Апостолівської райдержадміністрації Денисюку Володимиру Івановичу. Мені дуже хотілося їх спитати, чи поїдуть вони у Ялту на Новий 2019-­й рік. Сподіваюсь, вони повідомлять про це «дорогій редакції», бо час до свята ще є.

А їздять депутатка та її чоловік в Ялту у Президент­-готель «Таврида», де їх чекають два номери. Доценко придбала їх у 2011 році.

Це дуже зручно! Приїжджаєш компанією, скажімо, на тиждень у «Тавриду» – персонал готелю до твого приїзду номери вимиє-­видрає, фіранки обновить, квіти поставить. А від’їжджаєш – номери здаються, грошикі капають.

«Ми баригі чи ні?! А, БПП?».

Середній стандартний номер у «Тавриді» (м. Ялта, Набережна ім. Леніна, 13) коштує влітку 6.566 рублів. А це – 2.814 гривень за курсом НБУ, за місяць – 84.420 грн.

«Готель «Таврида» – одне з унікальних будівель в Ялті і є історико­-архітектурною пам’яткою міста. Готель був побудований ще в 1875 р. за проектом архітектора А. К. Винберга. У минулому відомий як готель «Росія», він входив в ряд кращих гранд­-готелів Європи, – сповіщають нас російські турсайти. – У 2005 р. готель «Таврида» був відреставрований будівельною компанією «Консоль».

Коментарі

«Звичайно, що відпочинок в Криму, на анексованій території – може розцінюватися лише як пособництво окупантам. Кожна гривня, відвезена до Криму – це внесок в економіку півострова.

Відпочивати чи ні в Криму – це особиста справа кожної людини, і можливі різні обставини, за яких людина має відправитися туди. Але громадянська позиція має бути непохитною – доки справедливість не буде відновлена і Крим не повернеться до складу нашої країни, відпочивати там українським громадянам не слід».

Гліб Пригунов,
голова Дніпропетровської
обласної ради

 ***

«Що я думаю по поводу Людмили Степанівни? Вона себе позиціонує позитивною людиною, у газетах, у статтях піариться як позитивний герой у районі. Біг-борди її стоять: «Солідарність!» – вона ж від правлячої партії.

І вона реально дає благодійну допомогу на лікування онкохворих, це правда. Може, не зі своєї кишені, не знаю, але дає (за рахунок депутатської субвенції, пане Олеже, – авт.).

Вона і Шпенов у нас дають гроші. Це дійсно, є факти. Може, тому, що в неї перший чоловік, в свій час, онко болів, я не знаю.

Що вона їздила в окупований Крим – для мене це, якщо чесно, не зрозуміло. Я не знаю, що може об’єднувати депутата від правлячої партії у «верхівці» України – з окупованим Кримом. Не знаю. Залишаться лише здогадки.

Це неправильно, на мій погляд».

Олег Соловей,
апостолівський правозахисник,
юрист ГО «Древо життя»

Депутат Дніпропетровської обласної ради Доценко Л. С. 25 березня 2016 року одноголосно зі всім депутатським корпусом голосує за звернення до Президента України, прем’єр­-міністра України, голови Верховної Ради України, послів іноземних держав про те, що «близько двох років Герой України перебуває у незаконному ув’язненні в Російській Федерації, країні, визнаній Верховною Радою України державою­-агресором», «Надія Савченко пережила весь правовий нігілізм репресивної системи Російської Федерації, який зберігся зі сталінських часів» и т. д. и т. п., а потім …їде до окупованої Ялти на відпочинок.

Регулярно голосує за затвердження осіб­-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України, а 22 червня 2018­-го навіть підтримує звернення Президента до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні… А потім – їде до окупованого Криму.

И вертається!

І перший замголови Апостолівської РДА Денисюк В. І. – з нею!

Як таке може бути?

Олена Гарагуц

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: