Цензура та політична корупція знищують газету Верхньодніпровського району (ВІДЕО)

03 грудня 2018 о 14:51 - 9777

Avataradmin


Цензура та політична корупція знищують газету Верхньодніпровського району (ВІДЕО)

«…Інший скандал розгорівся вже при розгляді питань в «Різному». Депутат районної ради розповів про факт силового захоплення 40­-гектарного поля, яке належить одній з фірм, та арештом сільгосптехники на полі. Інший депутат, який начебто брав участь в «захопленні», розповів свою версію, згідно з якої поле повертається у власність законному господарю – громадській організації. Замість того, щоб це майнове питання розглянути в суді, сторони «сипали» звинуваченнями в махінаціях одне на іншого».

За ці рядки у статті з Верхньодніпровської районної газети «Придніпровський край» №29 (11480) від 22 липня 2017 був звільнений її головний редактор.

Була опублікована брехня? Читаймо документи в Єдиному реєстрі судових рішень по кримінальній справі №12017040430000854 «за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197­1 КК України» (Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво), про спір за поле у 39,7 га між Малим підприємством Спілки «Чорнобиль» та Верхньодніпровським районним відокремленим підрозділом «Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України».

Якщо була опублікована правда, то за що ж звільнили головного редактора – Юрія Олійника?

Рядки, що привели до звільнення головреда газети «Придніпровський край»

 

Бо напередодні виходу газети, 21 липня, представники 4-­х фракцій Верхньодніпровської районної ради таємно підписали «Політичну угоду» між партіями «Укроп», Радикальна партія Олега Ляшко, БПП «Солідарність» та «Батьківщина». В ній йдеться, що про ці партії і її діячів не можна поширювати негативну інформацію, а також «не допускається популяризація антиукраїнських ідей, організацій та політичних сил, поширення інформаційних матеріалів про них…» у районній газеті «Придніпровський край».

А у статті Олійника, по-­перше, була цитата з виступу депутата від «Опозиційного блоку», а по-друге, один з двох депутатів, що сварились на сесії за 40-­гектарне поле – з фракції «Укроп».

«Самозахопленням поля займався один з депутатів районної ради – Кваша (фракція «Укропу» – авт.), і при ньому були озброєні люди. А інший депутат – Смирний (позафракційний – авт.) – підняв це питання на сесії і попросив депутатів розібратися», – розказує екс­-головред.

Голова райради, який запросив верстку газети «на вичітку», – читай: цензура = порушення ст. 15 Конституції України, – викреслив виступ депутата від «Опоблоку» та абзац про сварку за поле.

«І я подумав, що я, як журналіст… На сесії люди були, всі виступи чули. Почитають і скажуть, що газета карманна», – каже журналіст з 37-­річним стажем.

«Вільнодумство» йому коштувало посади.

Бувший головний редактор Юрій Олійник з Оленою Гарагуц

 

Юрій Михайлович спробував судитися, але суддя Верхньодніпровського районного суду Тетяна Петрюк 04 вересня ц. р. вирішила, що чинення перешкод позивачу з боку голови Верхньодніпровської районної ради «ні в позовній заяві, ні під час розгляду справи не обґрунтовано та не підтверджене доказами», та відмовила у задоволенні позову. Ще раз сплачувати більше 2 тис. грн за подачу апеляції Юрій Олійник змоги не мав.

А головним редактором стала Олена Чернявська з Дніпра. Станом на зараз, рішення про роздержавлення не прийняте, з засновників районна рада не вийшла, тож з 2019 року «Придніпровський край» виходити не буде.

А поки – «політична угода на чотирьох» діє. При чому, її підписанти до антиукраїнських політичних сил зарахували навіть… ВО «Свобода».

“УГОДА

Ми, голови фракцій Верхньоніпровської районної ради, які нижче підписалися разом – учасники сторін, які уклали цю політичну угоду про наступне:

1. Місцеві організації політичних партій, представники яких у районній раді (голови депутатських фракцій) підписали цю угоду, зобов’язуться дотримуватися принципу рівних можливостей у розміщенні інформаційнних матеріалів у районній газеті «Придніпровський край» (з розрахунку 1/4 частина однієї повної сторінки газети для кожної із сторін цієї угоди) та уникати в своїх публікаціях взаємної критики та розміщення негативної та/або принижуючої інформації про інших учасників (сторін) цієї угоди.

2. Не допускати популяризації антиукраїнських ідей, організацій та політитчних сил, розміщення інформаційних матеріалів про них або які підготовлені ними у районній газеті «Придніпровський край».

3. Не вчиняти під час проведення передвиборчої кампанії та передвиборчої агітації на найближчих виборах до Верхньодніпровської об’єднаної теріторіальної громади дій, які містять провокації, приниження по відношенню до інших учасників (сторін) цієї угоди.
21 липня 2017 року.

Кравченко А.В. (фракція «УКРОП»)

Ніколаєв В.І. (фракція «Батьківщина»)

Кукса Ю.А. (фракція БПП-Солідарність)

Якименко С.Б. (фракція РПЛ)”

 

«Ми хотіли опублікувати депутатський звіт. В Законі «Про статус депутатів місцевих рад» 11, 16 статтями передбачено, що ми щорічний звіт маємо надавати. Я, як керівник фракції ВО «Свобода» у районній раді, письмово звернулась до виконуючої обов’язки головного редактора з проханням опублікувати наш звіт. Відповідь я не отримала протягом 10­-денного терміну, як повинно бути. Я звернулася в прокуратуру, прокуратура спитала районну раду, і мені надійшла звідти відповідь, що «До нас особисто Ви не зверталися». А я їм пояснюю, що я і не повинна звертатися до вас – я повинна була звернутися до редактора, яка і відповідає за верстку газети.

Тож від самої Чернявської я відповіді не отримала, від районної ради отримала, що вони на статутну діяльність редакції не впливають і вимагають подати звіт їм. Я подала, вони вивісили на сайті, але в районній газеті так і не опублікували», – розказує Галина Прохоренко, депутат Верхньодніпровської районної ради.

По всіх ознаках бачиться, каже пані Галина, що приміщення і все, що прилягає до приміщення Комунального підприємства «Редакція газети «Придніпровський край», готують під роздачу, під «дерибан».

«Схоже на те, що буде заступнику голови районної ради Якименку (Сергій Якименко, заступник голови Верхньодніпровської райради, керівник та співзасновник Громадського формування з охорони громадського порядку «Спецпідрозділ «Ангели», код ЄДРПОУ 37677148 – авт.), бо вони вже одне приміщення взяли під гараж для свого громадського формування. Причому договір не уклали, тобто досі там перебувають нелегально. Ні за що не сплачують, опалення беруть електричне, перебираючи норму, яка дається як ліміт, а штрафи не платять. І, відповідно, редакція газети сплачує штрафи за «Спецпідрозділ «Ангели».

Цей спецпідрозділ є охоронним і, фактично, охороняє Верхньодніпровську райраду, керівництво. Вони там весь час чергують, бо керівництво боїться, що їх почнуть виносити, тому себе укріплюють», – каже депутат від «Свободи».

«Тим часом, наша районна газета перетворилася на таку собі популістську газету кількох політичних сил, які співають самі собі оди. За останній рік все менше люди мають інтерес до нашої районної газети – через те, що вона втратила своє наповнення, перетворилася з газети про мешканців району на газету про славну історію, літопис керівництва Верхньодніпровського району. І ми тільки й читаємо про великі досягнення, про успіхи… Навіть при колишній владі такого в нас не допускалось», – додає вона.

 

 

– Може, фактичне знищення «Придніпровського краю» пов’язане з тим, що в голови райради Артема Кравченка є своя приватна газета? – питаю Галину Прохоренко.

– Її було кілька випусків протягом 16, 17 року, несистематично. Мабуть, в липні був останній випуск – про наш Верхньодніпровський інтернат, що там все гаразд, все ідеально, а ВО «Свобода» виконує політичне замовлення, критикуючи керівництво.

Думаю, під вибори Кравченко зацікавлений відновити свою газету «Новини нашого району». Але не думаю, що ця газета може стати замінником. Районна газета висвітлювала всі сторони життя Верхньодніпровського району. А газета Кравченка  висвітлює роботу команди Кравченка і партії «Укроп», і це дуже однобока подача.

* * *

За відповідями на питання: «Хто дозволив ввести цензуру?», «Чи розуміють керівники 4­-х фракцій­ підписантів «Політичної угоди» про розподіл «Придніпровського краю», що вони займаються політичною корупцією?», «Чи законно охоронний Спецпідрозділ «Ангели» використовує комунальне майно?» – журналісти газети «Лица», з диктофоном та відеокамерою, відправилися до голови райради.

Наводимо розмову, що сталася.

– Я вам дозвіл не давав знімати. Зараз ми з вами спокійно поговоримо, потім… – починає Артем Кравченко.

– А чого не можна? – питаю.

– Я маю спочатку зрозуміти, наскільки об’єктивні, наскільки ви, як журналісти, готові до конструктивного діалогу. Я маю це зрозуміти. Просто, понімаєте, питання ж політичне.

От візьміть інтерв’ю у народного депутата Кришина, який хоче цю газету під себе «віджати». Який адвокатів нанімає, котрі хотіли… Ну, там багато моментів, політичних саме.

Тому спочатку я хочу поспілкуватись з вами, щоб я зрозумів вашу об’єктивність. Спочатку. А потім, якщо все буде нормально, знімайте.

Ще раз кажу: краще вам, в першу чергу, взяти інтерв’ю у народного депутата Кришина Олега Юрійовича. У нього візьміть в першу чергу!

До журналістів звертається начальник юридичного відділу Верхньодніпровської районної ради Павло Бондаренко:

– Как это обычно делается? Есть письмо от редакторов, в котором конкретно указывается, на каком телеканале это будет показано, в какой передаче. Плюс, у человека, у которого отсняли интервью, есть право просмотреть сначала материал, который будут показывать в телепередаче. Как-­никак, но это – право человека, тем более что сейчас предвыборная гонка.

Продовжує голова райради:

– Я ще раз кажу: питання це політичне, і вам в першу чергу треба брати інтерв’ю у Олега Юрійовича Кришина, самого идейного, самого чесного и порядочного депутата Верховной Рады.

Продовжує начальник юрвідділу:

– Я бы рекомендовал принести специальное письмо от редактора, чтоб мы знали, на каком телеканале…

– На каком основании мы обязаны демонстрировать перед показом свои сюжеты? – питаю.

– А вы почитайте закон «Про телерадиокомпании». Вы же с телерадиокомпании пришли! (повторно показую журналістське посвідчення). А­а­а, газета «Лица». А почему тогда видеосъемка?

– Ви вважаєте, що телерадіокомпанії перед тим, як свої передачі в ефір пускати, надають їх на пререгляд?

– Да. Можливість особі подивитися той матеріал, який про неї підготували. Конечно!

– Серйозно?

– Не просто серйозно, я даже имел практику лично, в судах, и ссылался на ці норми. Я представляв депутатів різних рад, і з ними їздив на просмотр матеріалів, разом зі своїми довірителями. Я таке проходив на телеканалах «Україна», СТБ, ICTV, 51­-й, 34­-й, 9­-й телеканал, 11­-й. Такие уважаемые телеканалы.

– То есть эти телеканалы дают просмотреть свои сюжете перед тем?…

– Не просто «дают» – на диске давали. И у человека есть право заперечувати проти публикації каких­-то материалов, которые он считает оскорбительными в отношении себя или тайной своей личной жизни.

…І ви, шановний читачу, ще сумніваєтесь щодо цензури та політичної корупції у Верхньодніпровському районі?

Олена Гарагуц

Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: