Уляна Супрун не захотіла давати мільйони на мінералку для щурів

11 січня 2019 о 10:09 - 1360

Avataradmin


«Виявити особливості впливу мінеральних вод на організм здорових щурів…» — одне з завдань наукової роботи, яку подали від установи МОЗ України, з проханням виділити на неї понад 2 млн грн протягом 3-х років. Грошей вони не отримають. Але цей приклад демонструє, що ми маємо велику проблему», – заявила Уляна Супрун.

Вона розповіла, що наукові установи, підпорядковані МОЗ України, щороку отримують державне фінансування для написання наукових робіт чи досліджень. На це виділяються мільйони гривень з коштів платників податків. Цьогоріч передбачено 73,9 мільйона гривень на 34 установи.Хто та на яку суму отримає фінансування вирішує комісія.

«Але ситуація зараз така, що у 90% випадків комісія зробить неправильний вибір. Бо в неї просто немає інших опцій!Доцільність більшості тем робіт, які подаються, є дуже сумнівною. Та й їхні автори не ставили собі доцільність за мету. Ціллю їхньої праці, на жаль, є не науковий розвиток, а стабільне отримання бюджетного фінансування. В будь-якому випадку гроші, які отримає установа, підуть не на реалізацію цієї наукової роботи, а на виплати заробітних плат працівникам», – вважає очільниця МОЗ.

На її думку, програма, яка мала стимулювати розвиток науки, перетворилася на дивний спосіб наукових установ виплачувати зарплати та нічого не робити натомість. І наразі вона просто втратила сенс.

Уляна Супрун зазначила, що деякі установи існують просто заради того, щоб щороку отримувати ці кошти. Наприклад, в одній державній інституції, в штаті якої є 33 ставки, на роботі щодня з’являються лише 5 людей. А гроші отримують за 6 наукових робіт.

До такої ситуації призвела недосконала система розподілення коштів платників податків. Тему наукової роботи на державне фінансування може подати лише науковець, який працює серед невеликого кола державних установ, які підпорядковуються МОЗ України.

«Тож конкуренція за ці кошти фактично відсутня. Комісії просто немає з кого обирати! Будемо це змінювати», – пообіцяла в.о. міністра.

Наукову роботу в області медицини ведуть не лише установи, які підпорядковуються МОЗу. Будь-які бюджетні та комунальні установи також мають наукових працівників і повинні мати можливість подати свою тему на конкурс. Тож у міністерстві працюють над запровадженням грантової системи фінансування, щоби ці установи також могли брати участь у конкурсі.

Уляна Супрун впевнена, що це допоможе створити здорову конкуренцію на державне фінансування та отримувати кошти тим дослідникам, які справді займаються наукою, а не освоюванням грошей.

 

 

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: