Депутат обласної ради Людмила Доценко продовжує зводити на 0 оплату податків

22 січня 2019 о 05:59 - 10546

Avataradmin


02 січня 2019 року, у супроводі поліцейського з автоматом та працівника Держслужби охорони, журналісти газети «Лица» зайшли у 4-поверховий «Апостолівський торговий дім» у місті Марганці.

Ось так ми відреагували на відмову працівників магазину показати «Куточок споживача»: викликом поліції. Молодий поліцейський був шокований – він не міг повірити, що, як це так, журналісти проїхали 120 км з обласного центру, щоб перевірити «сигнал» про «чорний» бізнес, який платить 0 податків у марганецьку казну. Навіщо їм це, хто тут правоохоронці?

Перша замітка про «безподатковий бізнес» фізичної особи – підприємця та депутата Дніпропетровської обласної ради Людмили Доценко з Апостолова, – «Гарна позиція апостолівської влади» вийшла у «Лицах» ще 28 березня 2016 року. Це був відкритий лист до Президента та інших високопосадовців за підписом місцевих депутатів: Апостолівської міської ради Михайля Лукомця та Віталія Бойка, Апостолівської районної ради Сергія Щербини.

В ньому, зокрема, йшлося про нелегальну торгівлю у районі, «особливо в торгових комплексах депутата обласної Ради Доценко Л.С., яка своєю діяльністю намагається стати меценатом, при цьому безсовісно обкрадаючи жителів району та і держави в цілому. Докази цьому злодійству – видача покупцям нефіскальних чеків, наймані працівники – всі ФОП, – це не ухилення від сплати податків? Це при тому, що депутат Доценко теж від провладної партії – БПП».

 

«Апостолівські торгові дома» у Апостоловому

 

Але після публікації ситуація для депутата Доценко, навпаки – покращилася. Її мережа магазинів промтоварів поповнилася першим магазином у місті Нікополь.

«Апостоловский торговый дом в Никополе – велика ли цена дешевого товара?» – знову опублікувала газета «Лица» відкритий лист 23 травня 2018 року. На цей раз його підписантами стали нікопольчани-підприємці, що потерпають від недобросовісної конкуренції з боку магазинів депутата облради. Де-факто її. Де-юре ж магазини належать різним ФОПам.

«Двухэтажное здание бывшего магазина «Маричка» площадью 1.300 (!) квадратных метров взяли в аренду три предпринимателя из г. Апостолово: Немченко И.Н., Зима Н.В., Могильная Е.А., которые работают по упрощенной системе налогообложения, являются плательщиками единого налога на 2-й группе. А это значит, что у каждого из них может быть не более 10 официально зарегистрированных наемных работников, а максимальный объем годового дохода не может превышать 1,5 млн. гривен. В Никопольском АТД количество работающих явно превышает 30 человек. А судя по тем очередям, которые стоят вокруг АТД, ни то, что годовой доход, но и месячный явно превышает 1,5 млн. гривен.

В торговых залах нет кассовых аппаратов, а чек, который могут выдать по требованию покупателя, написан от руки и не является фискальным.

 

Один з нікопольських «Апостолівських торгових домов»

 

Кроме того, непонятно, кому можно предъявить претензии при покупке некачественного или бракованного товара, потому что на товаре не указаны ФИО частного предпринимателя.

В то время как все магазины г. Никополя обязали установить терминалы для оплаты покупок банковскими карточками, в Никопольском АТД такие терминалы отсутствуют, а значит, ни банки, ни фискальные службы не могут проконтролировать даже частичный денежный оборот. Что это, как не один из способов скрыть получаемые доходы и не платить государству налоги?» – волав нікопольський «малий бізнес».

Волав даремно. Бо у липні 2018-го у Нікополі відкрився другий такий магазин.

А місяцем раніше – у Марганці.

«14 липня – відкриття Торгового дома «Апостолівський» в Марганці! На великій торговій площі марганчани зможуть придбати усе необхідне для дому та родини. Широкий асортимент одягу, взуття та аксесуарів здивує найбільш вибагливішого покупця! Як завжди у День відкриття – приємні сюрпризи та просто гарний настрій! Запрошуємо на відкриття за адресою: вул. Паркова, 8 (над приміщенням «Нової пошти»)», – таке оголошення опублікував адміністратор 03 липня 2018 року на Facebook-сторінці «Відкрите місто Марганець».

За даними інтернет-сайту «Марганецький очевидець», «голова Марганця активно приймала участь у піарі магазину Апостолова».

У листопаді минулого року у газеті «Лица» вийшла стаття «Податкові, судові та окупаційні задачі». Ми розповіли про те, що ФОП Доценко Л.С. порушує Податковий кодекс України, бреше у податкових деклараціях, їздить у окупований Крим, та ще багато чого.

За два тижні друковані «Лица», згідно ст. 30 Закону України «Про інформацію», в якості відповіді опублікували статтю Доценко Людмили Степанівни «Рейдери захоплюють нерухомість в Апостолово». В статті вона вказала, що інтерес ЗМІ до її персони пов’язаний з атаками «колишнього чоловіка моєї доньки»; що «низка перевірок з боку податкових та інших контролюючих органів підтвердили, що я здійснюю свою діяльність повністю законно», а у Крим депутат облради від «БПП-«Солідарність» їздила один раз – «приїжджала на 2 дні, щоб заплатити за комунальні послуги (інакше її (квартиру – ред.) просто заберуть) в 2016 році».

«Не для публікації» Людмила Степанівна передала, що, взагалі-то, стаття Гарагуц відповідає дійсності, але ж та не доганяє основного – депутату треба передавати «наверх» великі кошти, і як ще Людмила Степанівна може їх узяти?..

Великі кошти!

«Це дуже велика людина», – кинула адміністратор магазину «Апостолівський торговий дім» у Марганці поліцейському з автоматом, коли передала Олені Гарагуц свій телефон з проханням відповісти, чого тій треба. Жінка на тому кінці зв’язку представилася Доценко Людмилою, яка хворіє і тому не може підвести документи на торгівлю в цьому приміщенні. Домовилися на завтра.

У «Кутку споживача», якій адміністратор підняла з підвіконня, були накази на призначення на посаду 5-ох продавців, згідно з ними, магазин цей належить ФОП Водяник Альоні Вікторівні. І це, – якщо така людина взагалі існує, так званий Фунт типу бомжа В’ячеслава Іванченка, що у 2016-му купив за мільйон, а продав за п’ять мільйонів гривень Фермерське господарство «Дар» ціною $30.000.

На наказах ФОП Водяник А.В. зазначена адреса: м. Апостолове, вул. Гагаріна, 85-А, кв… Але ж у Апостолові немає дома 85-А на вул. Гагаріна.

Згідно даних аналітичної платформи YouControl, ФОП Водяник Альона Вікторівна (як і ФОП Доценко Людмила Степанівна) записалась у 2-у групу платників єдиного податку. Тобто теж порушує Податковий кодекс України.

Нагадаємо, зі статті «Податкові, судові та окупаційні задачі»:

«Податковий кодекс України (п. п. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ) каже, що не можуть бути платниками єдиного податку першої–третьої груп фізичні особи – підприємці (ФОПи), які надають в оренду нежитлові приміщення, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів. … Відповідно до п. п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ, до другої групи платників єдиного податку належать ФОПи, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб».

А скільки ж «квадратів» у цьому магазині? У проекті Рішення «Про включення об’єктів міської комунальної власності та затвердження переліку об’єктів міської комунальної власності, що підлягають приватизації у 2014-2015 рр.», зокрема, записано:

«1. Включити наступні об’єкти міської комунальної власності – нежилі приміщення:

– площею 3.858,6 кв.м, за адресою: вул. Паркова, буд. № 8; …».

Тобто, як ви бачите, цей розмір більш, ніж у 11 разів перевищує визначену податковим кодексом норму.

 

А ще, такий нюанс, записаний у ч. 4 ст. 4 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (Закон № 1952-IV)»:

«Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, …».

Ми запросили витяг з цього реєстру за його адресою: права не зареєстровані.

 

 

Витяг з держреєстру нерухомості: відомості про будівлю відсутні

 

Такі «товарні чеки» видають у марганецькому «Апостолівському торговому домі»

 

Тобто посадові особи Марганецької міської ради, прийнявши від Міністерства охорони здоров’я України будівлю пологового будинку на вул. Парковій, 8, не зареєстрували ту, перевели породіль у одну з лікарень міста та, під замилювання очей про приватизацію будівлі, віддали її у розпорядження депутата облради Доценко, а «чорний нал» від 4-поверхового «Апостолівського торгового дому» у Марганці вони ділять?

Тоді зрозуміло, чого «голова Марганця активно приймала участь у піарі магазину Апостолова»: бо чим більша виручка у магазина, тим більший «відкат» посадовим особам Марганецької міської ради! Звідти ї поради, які, за словами ФОП Доценко Л.С., вона питає у міського голови Марганця Олени Жадько.

Коли 03 січня журналісти знов завітали у марганецький «Апостолівський торговий дім», «Куточок споживача» вже висів на видному місці. Але там були лише нормативні документи:

 

Ані наказів, що були учора, ані обіцяного договору оренди приміщення не було. Адміністратор магазину наполегливо сунула журналісту трубку свого телефону, але сенсу розмовляти не було.

Звідти ми поїхали у КП «Центр комунальних послуг та комунального майна територіальної громади м. Марганця», де відбувся такий діалог:

– Добрий день! Ми журналісти газети «Лица». Нас цікавить договір оренди приміщення бувшого міського пологового будинку – вул. Паркова, 8.

– Зараз я не можу вам його надати.

– Чому?

– По закону, ми можемо надати лише без вказування ПІБ осіб та іншої персональної інформації.

– По закону… (зачитую) «Відповідно до ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

– В мене зараз немає доступу в кабінет, де зберігається договір. Хазяйка кабінету пішла у міськвиконком.

– Ми приїдемо за годину.

– Я не знаю, на скільки вона пішла.

– Ми приїдемо за дві години.

– Диктуйте телефон.

Але ні за дві години, ні за три і досі ніхто з КП «Центр комунальних послуг та комунального майна територіальної громади м. Марганця» не подзвонив.

Після КП журналісти поїхали у Марганецьку міську раду, але Димашок Вікторія Анатоліївна, керівник відділу з питань місцевого самоврядування, внутрішньої політики та інформаційного забезпечення, сказала, що ніхто-ніхто, жодна людина не може з нами поговорити, бо всі працівники цієї, теж 4-поверхової будівлі страшенно зайняті. І порадила звернутися з письмовим запитом.

Марганецька міськрада

 

В той же день, по приїзду у Дніпро, ми відправили такий запит через сервіс «Доступ до правди» на сайті «Української правди». Автоматично висвітилося: згідно з законодавством, Марганецька міська рада має відповісти до 10 січня 2019.

Тобто за 5 робочих днів.

«І що ж, цікаво, вони придумають? Просто відмовлять чи «намалюють» договір оренди?» – думали ми.

Коли 10-го відповіді не було, подзвонили у міськраду, але Вікторія Димашок відповіла, що наш запит прийшов після 17:03, тобто після закінчення скороченого перед святом робочого дня, тому відповідь на нього буде 11 січня.

Ми перевірили на сервісі «Доступ до правди». Поштовий сервер Марганецької міської ради сповістив про доставку запиту 2019-01-03 16:39:12, тобто на 23 хвилини «з хвостиком» раніше, чим каже Марганецька міська рада. Корумпувати свій поштовий сервер їм ще не вдалося:

 

Відповідь 11 січня теж не вразила: надати документи на оренду нежитлової будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., м. Марганець вул. Паркова, буд.8 Марганецька міськрада не може, бо це «потребує надання великого обсягу інформації та вимагає пошуку інформації серед значної кількості даних». Тому відповідь вони дадуть протягом 20-ти днів з дня отримання запиту:

 

КОМЕНТАР Доценко Людмили Степанівни, ФОП
та депутата Дніпропетровської обласної ради:

«Я через день (після візиту журналістів в «Апостолівський торговий дім» у Марганці – авт.) приїхала і передала дівчинкам всі документи на ФОПів, які там працюють.

А про договір оренди я спитала у мера. Кажу: у нас з Вами є укладений договір оренди, після цього є рішення виконкому, яким мені наданий дозвіл на суборенду. Потім я заключила договори суборенди, один з них – з Водяник Оленою, є з Волобоєвим, і так далі.

Мені пояснили, що договір оренди не повинен бути у «Кутку підприємця».

Орендар – я, Доценко Людмила Степанівна. Альона, і там не тільки Альона, там три людини – суборендарі в мене. Я вам можу все документи надати, і копії їх вже знаходяться у «Кутку», що вони платять єдиний податок.

Наприклад, у нас один лічильник за електроенергію. Потім ми дивимося, скільки я займаю, скільки – вони, і ми ділимо рахунок. Вони мені дають кошти, і я плачу.

Теж і за воду. Скільки у них людей, скільки в мене – ми порахували, скільки попада на одну людину, і платимо. Тобто, я відповідаю за це, я є орендарем, а вони – суборендарями. Рішення виконкому Марганця є – дозвіл на суборенду».

 

Тобто, у своєму коментарі депутат Людмила Доценко запевнила, що договір в неї є – з Марганецьким мером. Але вона його не обнародує, бо так порадила Олена Жадько.

Ми вирішили не чекати, і написали цю статтю. Сподіваємось, марганчани продовжать наше розслідування та з’ясують, хто орудує в будівлі колишнього пологового будинку и чи дійсно їх місцевий бюджет отримую з того 0.

 

Олена Гарагуц, Петро Грицаюк

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: