Україна ще не втратила шанс знизити ціну на газ для населення

25 квітня 2019 о 11:51 - 6566

Avataradmin


Україна ще не втратила шанс знизити ціну на газ для населення

Нині головне – зберегти в країні економічну та політичну стабільність, яка опинилася під загрозою через агресивну виборчу кампанію. Обидва фіналісти президентських перегонів відчайдушно продукували скандали, намагаючись мобілізувати своїх виборців. Україна виявилася розділеною навпіл, і хтось має її об’єднати.

Свіжі соціологічні дослідження засвідчують: люди доведені до такого стану, що нині найголовніше їхнє завдання – вижити. Саме тому українці вимагають від влади радикально знизити тарифи на газ та комунальні послуги – на цьому наголосили 39,1% респондентів (опитування проведене з 9 по 14 квітня Київським міжнародним інститутом соціології).

Ціни на газ – компетенція прем’єр-міністра. Тож саме від нового голови уряду залежатиме, за якими тарифами платитимуть люди та чи житимуть заможно. На чинного прем’єра українці більше не покладають жодних надій, адже мали вдосталь часу, щоб зрозуміти його політику.

На друге місце серед найболючіших проблем респонденти поставили зняття недоторканності з депутатів, суддів і президента – 35,5%. На третє – розслідування найбільш резонансних корупційних злочинів – 32,4% опитаних.

Ключове значення у розв’язанні цих проблем має Верховна Рада, адже лише вона може ухвалити закон про зняття недоторканності й своїм голосуванням затверджує генпрокурора. Такі права Верховної Ради в парламентсько-президентській республіці, якою, згідно з Конституцією, є Україна. Єдине, що потрібно – сильний лідер парламентської фракції, який зміг би консолідувати навколо себе більшість народних депутатів.

Очевидним фаворитом тут є Юлія Тимошенко, яка очолює фракцію ВО «Батьківщина». Вона має беззаперечний авторитет у країні та за кордоном, уже очолювала Кабмін, а тому знає всі вузькі місця в управлінні. І головне – на відміну від інших кандидатів, Тимошенко йшла на президентські вибори з готовою програмою «Новий курс України», яка стане в нагоді Тимошенко-прем’єру.

Цей документ передбачає покрокові заходи, щоб вивести країну з економічної кризи, знищити бідність і покращити життя українців. Йдеться передусім про зниження удвічі ціни на газ та, відповідно, усіх комунальних тарифів, чого, як виявили соціологи, зараз найбільше прагнуть люди.

Лідер «Батьківщини» не раз розповідала про свій план зниження ціни на блакитне паливо для населення. По-перше, Тимошенко має намір газ українського видобутку, значно дешевший за імпортний, направити на потреби побутових споживачів та соціальної сфери.

По-друге, лідер «Батьківщини» ліквідує корупційного посередника на ринку газу НАК «Нафтогаз України», який, нічого не виробляючи, «заробляє» на українцях мільярди, а його менеджери отримують мільйонні премії.

Здійснити цей план до снаги прем’єр-міністру, який дбає про інтереси держави та її громадян, а не про інтереси олігархів-монополістів. Окрім того, сильний прем’єр може збалансувати не надто готового до посади президента й утримати ситуацію під контролем.

Водночас Тимошенко на чолі уряду стане противагою узурпації влади з боку президента – така загроза існує завжди, як показав досвід Януковича та Порошенка.

Нагадаємо, на нещодавньому засіданні Погоджувальної ради голів фракцій та комітетів Верховної Ради Тимошенко закликала парламент невідкладно ухвалити закони, які убезпечать Україну від зловживань президента.

Тоді лідер «Батьківщини» серед першочергових назвала такі законопроекти:

  • про тимчасові слідчі комісії («щоб у руках парламенту був інструмент контролю за корупцією будь-якого президента та силових структур»);
  • зміни до Конституції про скасування недоторканності суддів, депутатів та президента («бо саме нерівність перед законом дозволяє високопосадовцям безкарно зловживати законом, правами та свободами людей»);
  • закон про імпічмент президента («щоб більше не було безкарності та безвідповідальності гаранта Конституції»).

Тимошенко також вимагає ухвалити закон про вибори за пропорційною системою та закон про референдум і відкликання депутатів з Верховної та місцевих рад. «Не можна залишати мажоритарку, що стане основою корупції для формування вже нового складу парламенту», – сказала політик.

Тимошенко наголосила, що після виборів президента Україна постала перед викликом розхитування державних підвалин та перед непрофесійним управлінням. Проте, за словами лідера «Батьківщини», ще можна все виправити, адже за декілька місяців розпочнеться виборча кампанія до Верховної Ради.

«Нам треба об’єднатися, повернутися до справжнього державотворення, служити людям, вберегти й реально змінити країну», – заначила Юлія Тимошенко й додала: «На парламентських виборах ми зможемо довести нашу справу до завершення, втілити Новий курс, повернути країні справедливість».

 Олександр Бондар

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: