У Дніпрі на регіональній платформі учасники обговорювали ефективне управління землями в громадах

24 травня 2019 о 18:41 - 2024

Avataradmin


У Дніпрі на регіональній платформі учасники обговорювали ефективне управління землями в громадах

Захід, який організувало Дніпропетровське регіональне відділення Асоціації міст України пройшов в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує АМУ за підтримки USAID.

Участь у платформі взяли народний депутат України, представники обласної ради, облдержадміністрації, міські, селищні і сільські голови, голови ОТГ, керівники управлінь та відділів місцевих рад, керівник ТОВ «Архізем» і представник ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області.

Відкриваючи засідання, голова Дніпропетровського РВ АМУ Андрій Білоусов, підкреслив: «В період реформ органи місцевого самоврядування мають використовувати всі наявні ресурси задля ефективного планування та розвитку. При цьому найважливішим ресурсом громад є земля. І саме від можливості ефективно його використовувати залежить спроможність територій вирішувати питання соціально-економічного розвитку, втілювати масштабні інвестиційні проекти і створювати нові робочі місця. А для цього потрібно передати землі державної власності до комунальної власності ОТГ, спростити та удосконалити процедуру передачі водних об’єктів як на державному рівні, так і в громадах та провести нормативно-грошову оцінку земель».

На актуальності тематики регіональної платформи наголошувала і виконавчий директор Дніпропетровського регіонального відділення АМУ Олена Молошна. Звертаючись до присутніх, вона наголосила: «Робота, яку проводить регіональне відділення, свідчить про наявність широкого кола проблемних питань у сфері земельних відносин. Згідно проведеного моніторингу, основними проблемами на сьогодні є інвентаризація земель, укладання договорів оренди та додаткових угод до них, встановлення меж населених пунктів, проблематика виділення земельних ділянок по безоплатній приватизації тощо».  

Присутня на засіданні аналітик Аналітичного центру Асоціації міст України Тетяна Медвецька ознайомила учасників платформи з новаціями законодавства у земельній сфері, акцентувавши увагу керівників територій на розширенні повноважень ОМС у сфері управління земельними ресурсами.

Спікер сконцентрувала увагу самоврядців на положеннях законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель с/г призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», «Про стратегічну екологічну оцінку». А також Тетяна Медвецька зупинилася на актуальних змінах у містобудуванні.

На платформі представники громад – члени ДРВ АМУ та експерти обговорили чимало актуальних і злободенних питань в сфері земельних відносин. Чіткі норми встановлення та змінювання меж громад, необхідність напрацювання механізму запобігання втрат органів місцевого самоврядування внаслідок зниження надходжень до окремих місцевих бюджетів від плати за землю після введення в дію з 1 січня 2019 року нової загальнонаціональної нормативно – грошової оцінки землі, аудит земель тощо.

Підсумовуючи засідання регіональної платформи, її учасники ухвалили звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо вирішення таких питань, як прийняття проектів законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції землеустрою та оцінки земель», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками» та стосовно розробки Постанови Кабміну, спрямованої на розширення функції місцевої влади у сфері реєстрації земель.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: