АМУ та Державний фонд енергоефективності підписали Меморандум про співпрацю

05 червень 2019 о 08:02 - 1940

Avataradmin


АМУ та Державний фонд енергоефективності підписали Меморандум про співпрацю

Налагодження тісного співробітництва та консолідація зусиль, які спрямовані на підтримку ініціатив щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження. Це мета Меморандуму про співпрацю, який 4 червня підписали Асоціація міст України та Державний фонд енергоефективності. Серед окреслених завдань також зменшення викидів двоокису вуглецю на виконання Паризької угоди, впровадження «acquis communautaire» Європейського Союзу та Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, а також забезпечення дотримання Україною міжнародних зобов’язань у сфері енергоефективності.

Меморандум сторони підписали під час круглого столу «Енергомодернізація багатоквартирних будинків», в ході якого обговорювався проект Програми часткового відшкодування вартості заходів з енергоефективності «Енергомодернізація багатоквартирних будинків». Участь у заході взяли більше півсотні міських голів та голів ОТГ, заступників мерів, начальники місцевих управлінь з питань ЖКГ, керівники профільних асоціацій та експертного середовища, а  ще представники Мінрегіону та Державного фонду енергоефективності.

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко презентував громадам можливості Державного фонду енергоефективності. Також він говорив про енергомодернізаційні заходи, над якими Уряд працював останні роки. Геннадій Зубко подякував АМУ за співпрацю у налагодженні діалогу з муніципалітетами щодо посилення енергоефективності в громадах.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан відзначив, що у 2017 році Голова АМУ Віталій Кличко та Державний фонд енергоефективності  підписали рамковий Меморандум, який окреслював подальшу співпрацю – синергію експертного середовища, муніципалітетів та ОСББ.

«Для запуску Державного фонду енергоефективності була проведена велика робота і дуже важливо, що сьогодні ми зібралися для обговорення подальшої ролі та участі муніципальної влади у впровадженні енергоефективних програм. Хочу підкреслили, що ми, як ті, кому належить впроваджувати ці проекти, бачимо певні виклики. Ми розуміємо, що на реалізацію цих програм буде впливати соціально-економічна ситуація в країні. Крім того, багато проєктів розроблено, але для їх втілення потрібна буде потрібна як консультативна підтримка зовнішніх експертів, так і обмін досвідом безпосередньо між громадами. В структурі Асоціації міст України чотири палати – великі, середні, малі міста, а також села, селища і ОТГ. Саме вони і мають обмінюватися між собою кращими практиками та демонструвати, як були досягнуті успіхи», – сказав на зібранні Олександр Слобожан.

Також Виконавчий директор АМУ наголосив на важливості фінансового забезпечення громад для того, щоб вони могли реалізовувати проекти з енергоефективності на засадах співфінансування, тому дуже важливо, щоб Бюджетна декларація враховувала інтереси місцевого самоврядування.

Директор Державного фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну відзначила, що запровадження енергомодернізації житлового фонду, так само як і комплексне впровадження енергоефективності неможливе без активної участі місцевого самоврядування.

 

 

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: