Як нардеп Мартовицький маніпулював

23 липня 2019 о 11:13 - 6804

Avataradmin


Як нардеп Мартовицький маніпулював

В липні 2019 року народний депутат, член фракції партії «Опозиційний блок», кандидат в народні депутати по 36 одномандатному округу (Дніпропетровська область) Артур Мартовицький зустрівся з колективом Павлоградської міської лікарні № 4. Сюжет про цю зустріч опублікували на його сторінці у Facebook.

Серед іншого він зробив заяву щодо функціонування системи електронних торгів ProZorro: 

«Деньги выделены. Их нужно осваивать. Сказали – есть ProZorro. С этого ProZorro воруют больше, чем было до этого». 

Незважаючи на те, що виборчий процес вже на фінальній стадії, подібні тези варто перевіряти і при необхідності – спростовувати, бо вони носять суто маніпулятивний характер, працюють на створення псевдоіміджу спікера, а головне – спотворюють для громад-виборців дійсну картину явища чи події. Тим більше перевірка стає актуальною на тлі заяв з Офісу президента про дострокові місцеві вибори.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Слід звернути увагу, що в заяві кандидат у народні обранці вдається до маніпуляцій в самому формулюванні аргументів своєї тези.

Так, він критикує систему ProZorro, проте не підкріплює свою критику жодним конкретним фактичним аргументом. «…с этого ProZorro воруют больше…» – який фактичний зміст вклав пан Мартовицький в критерій «більше» – невідомо. Більше у рази або на одну гривню?

Так само, не надається обґрунтування – внаслідок чого стало можливе «…воруют больше». Внаслідок вад самої системи, створення нових «схем», певних домовленостей і т.ін.?

І головний момент: ким і чим зафіксований, досліджений, проаналізований факт «…воруют больше»? Не наведено жодного посилання на компетентне, фахове джерело. В контексті заяви Мартовицького, у всьому винна абстрактна корупція. Втім…

«Корупція – загальне позначення прихованої нелегальної діяльності, яка викривається лише у скандалах, розслідуваннях та судових позовах. Transparency International вважає, що не існує дієвого способу оцінки усіх рівнів корупції у країнах, спираючись на емпіричні дослідження. Спроби це зробити, такі як порівняння звітності про хабарництво, ряду позовів та судових справ, що стосуються корупції, не можна використовувати в якості достовірних індикаторів рівня корумпованості».

Це зазначив Центр протидії корупції.

Щодо системи ProZorro, то це – електронна система здійснення публічних закупівель в Україні. Вона дозволяє проводити аукціони в онлайн-режимі та бачити більше про учасників торгів, деталі тендерів, ніж було до цього – у «Віснику державних закупівель».

Тобто, завдяки ProZorro, серед іншого, тендерні процедури стали прозорішими, ніж до цього. 

По суті, тендерні закупівлі просто перемістилися в Інтернет. Через систему ProZorro набагато легше, ніж через «Вісник державних закупівель» (в якому потрібно було ще реєструватися), знайти інформацію про закупівлю. Кожен громадянин може знайти закупівлю та проконтролювати її виконання. Це ж стосується журналістів та представників контролюючих органів.

Якщо раніше документи «ховалися» у кабінетах, то тепер документи по більшості закупівель – опубліковані просто в Інтернеті. 

Тому – закупівлі стали прозорішими, інформація про них стала доступнішою. 

За чотири роки існування система електронних закупівель ProZorro заощадила майже 80 мільярдів гривень державних коштів. Про це в ефірі «Радіо Свобода» в травні 2019 року повідомив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Слід зазначити, що і до існування ProZorro тендерні процедури дозволяли економити бюджетні кошти. Замовники теж зазначали очікувану вартість закупівлі, а учасники тендеру пропонували цінові пропозиції, які нижчі очікуваної вартості. Різниця між очікуваною вартістю і ціновою пропозицією переможця тендеру і вважається економією. Але раніше економію бюджетних коштів було складніше порахувати.

Разом з цим, в умовах діючої системи державною влади, очікувано, з’явились можливості (і конкретні факти розслідувачів) про ймовірні крадіжки бюджетних коштів та маніпуляції умовами закупівель. Шахраї або зловмисники (інколи з державних посадовців) винайшли ряд схем, які дозволяють таки частково обходити умови прозорості системи.

Наприклад, «БезБ» писало про те, як Харківська міська рада маніпулює тендерами, купуючи нагородні папки та дипломи за цінами, що вище ринкових, а також про маніпуляцію умовами тендерної заявки на закупівлю лавочок

Як резюме: збільшення кількості повідомлень про корупцію та крадіжки з бюджетів не означає, що їхній рівень реально збільшився. 

 

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: