«Увеличилась не цена, а стоимость»: як насправді будується міст у Дніпрі

30 серпня 2019 о 17:30 - 8295

Avataradmin


«Увеличилась не цена, а стоимость»: як насправді будується міст у Дніпрі

Центральний міст у Дніпрі будується вже багато років та не вперше привертає увагу до себе ажіотажем навколо нього. Величезні суми, неякісна робота, не доброчесний підрядник – усім цим відомий Новий міст через р. Дніпро, пише «БезБ».

Наприкінці цього місяця мер Дніпра Борис Філатов знову прокоментував, як іде будівництво зараз, місцями маніпулюючи даними про будівництво у минулому.

 

МЕСЕДЖ: Первоначально на строительство моста было запланировано 177 млн. грн. (1:15)

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Філатов апелює до того, що проєкт мосту потребує набагато більшого фінансування зараз, аніж декілька років тому, бо змінилася, хоча б наприклад, заробітна плата будівельникам порівняно з минулими роками.

Мова іде про тендер кінця 2016 року, за результатами якого переможцем стали ТОВ «Завод Майстер-профі», які, до речі, запропонували найвищу ціну – 177,79 млн. грн. З невідомих причин знайти цей тендер в будь-якій системі державних закупівель на даний час неможливо, але на сайті Дніпровської міської ради є інформація, яка підтверджує ці цифри, отже, можна повірити Філатову.

Проте мер міста напевно забув, що і в ті роки міст потребував дофінансування. За тендером серпня 2017 додатково до першої суми було виділено 71,6 млн. грн. Тендером як таким його назвати складно, адже умовою торгів була участь лише одного учасника – ТОВ «Завод Майстер-профі», яке, до слова, належало батькові колишнього секретаря Дніпровської міської ради В’ячеслава Мішалова:

 

МЕСЕДЖ 2: Первый залитый бетон был некачественный, на этот счет есть уголовное дело (4:20)

ВЕРДИКТ: Правда з ознаками МАНІПУЛЯЦІЇ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Дійсно, 9 серпня Дніпровською обласною прокуратурою на експертизу були вилучені зразки бетону. Кримінальне провадження відкрите через можливе привласнення державних коштів (йдеться про суму у 10 млн. грн.):

 

Тобто винним мер намагається виставити лише виконавця, а мерія до зміни у 2018 року виконавця робіт ні про що не здогадувалася.

Але контроль за якістю ремонту покладається саме на замовника, і Дніпровською міськрадою було виділено на технічний та авторський нагляд чималу суму: 1 млн 363 тис. гривень:

 

Якщо справді здійснювався цей нагляд і він виявив порушення в технології ремонту, то чому мерія не вживала відповідних заходів аж до 2018 року? Чи здійснювався цей нагляд лише на папері – тепер встановлює слідство.

 

МЕСЕДЖ 3: Для строительства используются качественные немецкие материалы (14:50)

ВЕРДИКТ: Фактична помилка

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Зі звіту мера можна побачити та почути, що будівельники працюють з матеріалами SikaBond. На ринку вони – не з дешевих, що дійсно може говорити про їх якість, проте матеріали не німецького, а швейцарського виробництва:

 

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: