«Бюджету немає, благоустрою міста заважає поліція, а я не Господь-Бог»

30 серпня 2019 о 12:33 - 6069

Avataradmin


«Бюджету немає, благоустрою міста заважає поліція, а я не Господь-Бог»

Мер Дніпра Борис Філатов вже втретє виступив перед глядачами в рамках програми «Запитай Філатова». Хто не знає, – це спеціальні недовготривалі відповіді у відеоформаті на запитання від містян до мера міста, які публікуються на Ютуб та на сайті Дніпровської міської ради.

Третій випуск програми відзначився тим, що Борис Філатов, ніби виправдовуючись, називав різні причини відсутності реконструкції, розбудови чи оновлення міста.

 

МЕСЕДЖ 1: «Денег, чтобы переложить трамвайные пути по всему городу, их просто нет»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

5 грудня 2018 року у ході тридцять восьмої сесії Дніпровської міськради VII скликання був прийнятий бюджет на 2019 рік. За словами заступника мера Дніпра Володимира Міллера, «в 2018 году запланировали на жилищную сферу, благоустройство и транспорт 3,3 млрд грн, в этом году – 4,2 млрд грн. Мы практически на миллиард увеличиваем статью расходов, от которой напрямую зависит комфорт наших горожан» (20:30).

Згідно з останньою редакцією бюджету поточного року, на фінансування Комунального підприємства «Дніпровський електротранспорт» виділяється близько 124 млн грн.

Отже, фінансування транспортної сфери поліпшилось, кошти були виділені, але на ремонт трамвайних ліній їх так і немає, при тому, що на розбудову метро місто отримує взагалі субвенцію з державної казни:

 

 

Головне – з чогось починати. Так, наприклад, у 2018 році відбувся тендер на ремонт київської трамвайної лінії від вул. Гната Юри до ЗАТ «Кисневий завод», що складає 5 км протяжності загалом. Остаточна вартість тендеру – трохи більше 2,4 млн грн:

 

 

Київ – столиця, яка більша за масштабністю та дорожча за цінами. А ось для Дніпра 5 км – це 1/4 довжини міста с півночі на південь. Але для Дніпровської міської ради зі 124 млн грн, напевно, складно знайти 3 млн на реконструкцію хоча б якоїсь частини трамвайного шляху, а краще вичікувати повного занепаду старих ліній.

 

МЕСЕДЖ 2: «Я как мэр не могу реализовать установку «лежачих полицейских», если у полиции на этот вопрос есть свое мнение».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Дійсно, мер Дніпра не має правового підґрунтя впливати на діяльність органів поліції. За Законом про Національну поліцію (Розділ VII, стаття 62), співробітник поліції при виконанні покладених на нього обов’язків підпорядковується тільки своїм безпосереднім і прямим керівникам, і ніхто не має права втручатися в його законні дії, за винятком безпосередньо уповноважених законом осіб.

Але ж варто відзначити, що, за цим самим Законом (Розділ І, стаття 5), взаємодіє відповідно до закону із органами місцевого самоврядування.

Таким чином, якщо можливість встановлення «лежачого поліцейського» є правомірною та можливою, поліція має ухвалити рішення на користь міської ради.

 

 

МЕСЕДЖ 3: «Я не могу закрыть «наливайки», которые являются частной собственностью»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

І в цьому питанні Борис Філатов прагне залишатися в рамках Закону. Статтею 41 Конституції України визначено, що ніхто не може бути позбавлений права власності протиправно і конфіскація можлива лише за рішенням суду. Тобто, вирішення проблеми розповсюдження «наливайок», як приватної власності, можливе лише через відповідні звернення міської ради до суду.

А от чи є такі заяви і чи проводяться спільні рейди поліції з депутатами, мер вирішив не уточнювати.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: