Хто обирав та як навчають українських «шерифів»

29 вересня 2019 о 14:04 - 13493

Avataradmin


Хто обирав та як навчають українських «шерифів»

Щоб стати поліцейським офіцером громади (ПОГ), необхідно пройти спеціальне навчання та отримати відповідні навички, зокрема: у розслідуванні кримінальних проступків, вирішенні питань безпеки дорожнього руху, превентивній роботі як з дорослими, так і дітьми, контролі за обігом зброї.

Відповідно, нас зацікавило, як же проводиться підготовка нових «українських шерифів»? І ми завітали до Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ (ДДУВС), де навчають ПОГ.

З 29 липня розпочалися заняття для 48 майбутніх поліцейських офіцерів громади з другого набору бажаючих. 31 правоохоронець з об’єднаних територіальних громад Дніпропетровської та 17 – Кіровоградської областей упродовж 2,5 місяців будуть опановувати практичну діяльність офіцера поліції нового формату.

Підготовка слухачів має щільний графік. Робочий день починається для них з «підйому» о 06:00, відразу після сніданку розпочинаються заняття за різноманітними дисциплінами, які тривають щонайменше до 18:00.

Як повідомив нам заступник начальника Управління превентивної діяльності Головного Управління Національної Поліції (ГУНП) в Дніпропетровській області С. П. Мороз, була створена спеціальна комісія, до складу якої увійшли представники ДДУВС, ГУНП в Дніпропетровській області та міжнародної програми технічної допомоги ICITAP. Саме комісія займалася відбором кращих кандидатів.

Набір вівся з числа діючих працівників поліції та громадськості. За його результатами здебільшого відібрані колишні дільничні інспектори та працівники патрульної служби. Також є колишні слідчі та працівники карного розшуку.

Кандидати проходили співбесіду, перевірку на поліграфі (щоб з’ясувати, чи буде особа працювати чесно). На співбесіди також запрошувався актив ОТГ, до яких планується направити конкретного співробітника після його підготовки.

Кожен кандидат-поліцейський при відборі був в однакових правах, тобто всім задавались одинакові запитання, які були розроблені заздалегідь. Вивчались морально-ділові якості кандидатів, їх комунікаційні здібності, професійні навички тощо.

Підхід до організації підготовки поліцейського офіцера громади кардинально відрізняється від навчального процесу для курсантів університету чи стандартних курсів з підвищення кваліфікації. Це абсолютно нова бінарна система навчання – заняття проводяться протягом двох місяців в формі тренінгів за участю викладача університету та викладача-практика одночасно.

 

Викладачі, яких було відібрано для навчання поліцейських, мають цінний для слухачів практичний досвід. До того ж, у рамках проекту до викладання долучаються правоохоронці зі Сполучених Штатів Америки.

Відповідно до навчально-тематичного плану спеціалізації, курс охоплює 20 дисциплін. Серед напрямів – тактика, контраварійне керування автомобілем (у розпорядженні кожного офіцера буде службовий кросовер Renault Duster), вогнева підготовка (ПОГ отримають у своє розпорядження одноствольну гладкоствольну поліцейську рушницю «ФОРТ-500» українського виробництва), психологічна адаптація, а також вміння спілкуватися з громадськістю, надавати допомогу та інші.

Цей проект спрямований на те, що ПОГ на службі, в більшості випадків, буде працювати один, тому і весь навчальний процес налаштований так, щоб офіцери отримували навички працювати самостійно (без підтримки напарника).

Для підготовки поліцейських офіцерів громади використовується сучасно обладнана навчальна база університету. Це – світлі аудиторії, тактичне містечко, інтерактивна кімната з протидії домашньому насильству, аудиторія тактичної медицини, «зала судових засідань», стрілецькі тири тощо.

Нам було дуже цікаво спостерігати за практичними заняттями з протидії домашньому насильству, які проводили старший викладач університету М. І. Репан (колишній досвідчений слідчий-практик) та викладач-практик С. П. Мороз.

Заняття проводились з використанням можливостей інтерактивної кімнати: через монітори слухачі курсу та викладачі можуть спостерігати за розвитком ситуації, перебуваючи в іншому приміщенні.

Виглядає це так: моделюється певна життєва ситуація щодо правопорушення, яку один зі слухачів самостійно практично відпрацьовує (і зі сторони тактики, і в руслі адміністративної практики та складання відповідної документації), після чого слухачі та викладачі проводять обговорення дій працівника поліції, а при необхідності – надаються дієві рекомендації.

Можна зробити висновок, що ключові аспекти подальшої підготовки поліцейських офіцерів громад – це формування практичних навичок, опанування специфіки діяльності безпосередньо у сільській місцевості, а також вивчення напряму Community Policing – налагодження зв’язку з місцевим населенням та підтримання високого індексу довіри громадян.

Наприкінці курсу для слухачів буде проведено тестування, що покаже отриманий рівень підготовки. У подальшому проект буде реалізовуватися на постійній основі, а поліцейські матимуть змогу підвищувати кваліфікацію упродовж виконання службових обов’язків.

Наприкінці нашого візиту керівництво курсів висловило побажання:

«Хотілося б, щоб громади, в які приходять на службу ПОГ, створили тим належні умови для роботи (кабінет, умеблювання та ін.), а також виділили житло».

Адже успішна реалізація цього проекту дозволить підвищити безпеку в громадах, а люди отримають належний захист від протиправних та кримінальних посягань.

Вадим Чепурко, Антон Філіппов

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: