«Щільно співпрацюємо із громадою»

30 вересня 2019 о 04:51 - 12865

Avataradmin


«Щільно співпрацюємо із громадою»

Від першої особи

– Я – Сергій Лобода. Працюю дільничним офіцером поліції Васильківської ОТГ.

Народився в селі Вербівське Васильківського району. Навчався в Політехнічному коледжі, в Університеті хіміко-тех нологічному міста Дніпро. В 2015-му році пішов працювати в міліцію участковим. На цій посаді і працюю.

 

 

Був суворий відбір на посаду ПОГ. Ми проходили поліграф – чотири години в кабінеті закритий з поліографом (експерт, що працює на детекторі брехні – ред.).

Зараз щільно співпрацюємо із громадою, постійно ми на території, можна нас кожного дня побачити. Роздаємо візитки, є наші номери в магазинах, в старостинських округах.

* * *

– Я – Накрапас Євген Миколайович, поліцейський офіцер Васильківської ОТГ.

Народився тут, вчився у школі в Васильківці. Після 11 класів був призваний до лав Збройних сил України. Після служби пішов працювати в поліцію. Працював я у лінійному відділі Придніпровської залізниці на станції Синельникове.

Працював інспектором патрульної служби. Потім поступив у Дніпропетровській державний університет внутрішніх справ, за очно. Виучився, отримав звання офіцера, працював у карному розшуку.

У 2015-му році пройшов переатестацію, працюю в поліції на посаді дільничного офіцера поліції. І на даний час, тому що «поліцейський офіцер громади» (ПОГ) – немає такої посади.

Навчання на ПОГ було на вищому рівні. Ми, як участкові, не знали, навіть, як підходити до автомобілю порушника ПДД. Хто був з патрульної поліції – тим було простіше. Адмінпрактику громадської безпеки, навпаки, ми знали, а для патрульних це було тяжче освоїти. Інтересно було!

 

 

Я на зв’язку – 24/7, люди дзвонять ніччю, днем. Ми не каральний орган – ми несемо людям сервіс. Міліція була – каральний орган, а ми – стараємось допомагати людям у вирішенні їхніх проблем.

В мене на території, наприклад, – легкі тілесні, крадіжки дрібні. Я особисто розкрив дві крадіжки кримінальні, три тілесні ушкодження. Виявлено сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах (СЖО), нелегальні пункти прийому металобрухту.

Коли я був участковим, то на територію їздив електричкою, при хорошому розкладі, раз на тиждень. Прийшов у райвідділ – оперативка, отримання матеріалів, а нас 8 людей, комп’ютер в нас ще такий… годів на 10 менший за мене. Принтер заправляли самі, папір купували самі, канцелярія – самі. Зранку встаєш, шукаєш, де бензину узяти, щоб виїхати на територію. Конвої, первий пост, заступав в наряди…

А зараз – ми кожен день на території і на зв’язку.

– А доводиться доопрацьовувати матеріали після виїзду слідчо-оперативної групи відділення? Тобто, виїхала слідчо-оперативна група на місце події, відпрацювала. Потім виясняється, що вони щось там забули. І вам «спускають».

– Є таке.

– А взагалі-то, цього не повинно бути. Вони повинні самі працювати.

– Якщо я бачу, що справа перспективна, я можу сам матеріали забрати, опрацювати.

– А ще, ми були у Піщанський громаді, там проблема – наркотики.

– В нас такого немає. Ну, може 3% зі 100%.

* * *

Третій ПОГ цієї громади, Віталій Поморцев, на жаль (для нас), під час візиту журналістів у Васильківську селищну ОТГ – був у відпустці.

 

Сергій Павліченко: «Хотілося б, щоб населення більше співпрацювало з офіцерами громад»

Голова Васильківської громади Павліченко Сергій Володимирович працює селищним головою з 2002 року. На відкритій дискусії він розказав, яку допомогу отримали поліцейські офіцери громади (ПОГ) і яку допомогу чекають від них:

– Ми вдячні журналістам за те, що ви даєте можливість людям громад, де працюють дільничні офіцери поліції, мати правдиву інформацію про те, чим вони займаються, які їх функціональні обов’язки. А поки, я думаю, навіть не всі мешканці громади знають, що в нас працюють такі офіцери поліції.

Ми дуже хотіли, щоб у нас працювали поліцейські офіцери громад. Їх в нас на сьогоднішній день працює три чоловіка. В кожного є певна дільниця, на якій вони працюють.

Коли підписували меморандум про співпрацю з ГУНП в Дніпропетровській області, то там були умови: перш за все – робоче місце ми брали на себе зобов’язання підготувати і створити умови для їхньої праці, що ми й зробили.

Починаючі від комп’ютера і закінчуючи мікрохвильовою пічкою. Все це є, все це ми зробили громадою у всіх трьох пунктах (поліцейських станціях – ред.). Один пункт знаходиться в Васильківці, інший – у селі Великоолександрівка, третій – у селищі Письменному.

Перевіряючих ці умови задовольнили, але ми продовжуємо їх вдосконалювати. Навіть у Великоолександрівському старостинському окрузі для поліцейської станції ми зробили ремонт в двох кімнатах і в одній поставили, щоб офіцер міг відпочити, невеличкий диванчик.

 

 

Сувенір на згадку від ГО «ЛАРП»

 

Також вони мають кожен автомобілі, екіпіровані всім необхідним. І для надання першої медичної допомоги, можуть навіть приймати пологи – в них є для цього обладнання, – і до бензопили, якою теж укомплектована машина. На жаль, на сьогодні поліцейський офіцер громади повністю ОТГ не підпорядкований. Вони співпрацюють з відділенням поліції, питань по співпраці в нас не виникає, так як більшу частину свого часу вони проводять у громаді. Ми виділяємо кошти на придбання палива, мастильних матеріалів плюс ведемо розмову, щоб забезпечити зимовими шинами.

В цьому році три роки виповниться нашому підрозділу самооборони «Васильківська самооборона». Статут затверджений з поліцейським відділенням, з однієї сторони, з нами – з іншої сторони. Молоді всі хлопці, в деяких є дозвіл на носіння травматичної зброї.

І багато спірних питань, де ми не можемо підключити ПОГ, бо вони на виїзді, – наприклад, де сусіди не можуть поділити межу, за 5 сантиметрів починають якісь відносини незрозумілі, – то вони налагоджують.

Ми збираємося на оперативну нараду раз на тиждень, де ПОГ доповідають про ситуацію, яка є на територіях. А з приходом поліцейських офіцерів громади ситуація покращилась. В тому плані, що раніше дільничного інспектора могли не дочекатися на території і декілька тижнів.

Сьогодні поліцейські офіцери громади об’їхали практично всі свої населені пункти, залишили номери своїх телефонів. Я вважаю, що три людини на 21-ну тисячу населення – це дуже мало. П’ять, шість – було б достатньо. Бо – крадіжки дрібні, лайки, в нетверезому стані люди…

Ми почали по Великоолександрівці боротися із торгівлею самогоном, і нам уже відомо дванадцять людей, які цим займаються.

Також, ми легалізуємо зайнятість. Не секрет, що люди займаються підприємницькою діяльністю, яка не оформлена. А це – втрати надходжень до бюджету.

Розпочинаємо боротьбу з браконьєрством.

Ці офіцери не випадково попали до нас, вони пройшли відбір. І ми раді, що ще один наш земляк – Ігор Волобуєв – працює поліцейським офіцером на території Новомосковського району, у Піщанській ОТГ. І відзиви про нього непогані. Тобто кадровий потенціал в нас нормальний.

Наведу конкретний приклад допомоги від ПОГ. Був в нас такий громадянин, – я його прізвище не буду називати, – він на шкільний стадіон виганяв баранів, і все, хоч ти йому щось кажи чи не кажи… Поїхав Поморцев, провів з ним роботу. Я не знаю, де ті барани ділися (сміх у залі)… Воно, може, і смішно, з однієї сторони, але – є результат роботи.

ПОГ сьогодні мають право, ми це прийняли на сесії, згідно статті 152 КоАП складати адмінпротокол, наприклад, про карантинні рослини. Вони складають адмінпротоколи, ми цих людей визиваємо на адмінкомісію і накладаємо штрафи за те, що їх присадибна ділянка знаходиться в занедбаному стані.

По кримінальних справах, по розкриттю – це проводить інший підрозділ поліції, тому тут я цифри назвати не можу. На ПОГ покладені зовсім інші обов’язки, по яких на сьогоднішній день є співпраця і є результат.

Ще ми використовуємо їх для охорони громадського порядку на свята, заходи, і коли відбувається виборчий процес – вони чергують на дільницях.

Плюс до цього – посадки, це ж біль усіх. У нас є у громадському формуванні люди з вищою освітою, які закінчили виш на еколога. Є сенс ввести їм в обов’язки контроль. Зараз вивчаємо з точки зору юридичної, маємо ми право на таке чи не маємо, тому що на сьогоднішній день лісові насадження – державні, вони не передані в комунальну власність. Як тільки вони будуть передані нам, будемо працювати.

Затримали нещодавно злодія, що крав велосипеди, з десяток вкрав. Два знайшли прямо в його гаражі. Наш, житель Васильківки, ніде не працює. Сідає на електричку в Чапліно або в Синельникове, збуває.

Більше хотілося б співпраці з нашим населенням. В тому плані, що людина може сказати мені один-на-один, але написати вона не напише і ніколи не підпише. «Я, – каже, – тут живу. Це сусіди, а як я на сусідів, а що ж тоді?..». Але ПОГ не можуть працювати так просто – треба факти.

Хотілося б, щоб населення більше співпрацювало з офіцерами громад. На своїй території він повинен знати все і про всіх, і хто навіть склонєн.

 

Що люди кажуть

Ірина Воронова, спеціаліст відділу у справах дітей виконавчого комітету Васильківської селищної ради:

– З дільничними офіцерами громади наша робота стала… Легшою вона не може бути, ми з такою категорією населення працюємо, там легко не може бути. А стало – результативно працювати. Нас стали серйозно сприймати усі. Це поперше.

По-друге, хлопці ніколи не відмовляють нам. Ми стали частіше виїжджати в села, на цій неділі (на середу – ред.) вже два виїзди було у сім’ї. В цьому місяці (на 18-те число) вже складено шість «адмінок» – клопотань про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виховання дітей.

Як фахівцю, мені працювати у службі стало легше. Є допомога, є чоловіче плече, на яке можна обпертись. І як мешканці територіальної громади стало спокійніше жити. Тому що вони їздять, патрулюють. Ми знаємо, що кожен день можемо до них звернутися, подзвонити. Проект «Поліцейський офіцер громади» дійсно достойний.

 

Олександр Любчук, депутат 7-го скликання Васильківської селищної ради:

– Люди побачили хлопців на гарних машинах, в гарній формі, які співпрацюють – значить, буде порядок. Раніше, коли щось відбувалося, я бистріше приходив на якийсь інцидент, ніж поліція доїжджала. А зараз – наші поліцейські мобільні.

Надія Котій, заступник директора районного Будинку культури:

– Найбільше масових заходів, найбільше скупчення молоді – у Будинку культури. І багато таких, кому 12-15 років. Зараз перед початком заходу ми бачимо поліцейського офіцера По морцева і хлопців з «Васильківської самооборони» і ми вже спокійні.Якщо, наприклад, дискотека і відбувається якась штовханина або пляшки б’ють, чи петарди, – відкілясь лише наші хлопці беруться? – вони вирішують ситуацію.

Раніше було важче: звертаємось у міліцію, вони просять письмове звернення, а тоді кажуть: «Немає в нас працівників, щоб відправити на ваші дискотеки!».

Зараз, як тільки ми звертаємося до голови ОТГ, повідомляючи про заходи, зразу з нами зв’язуються офіцер Віталій Поморцев і «Васильківська самооборона».

Наталія Козельська, методист з пам’ятко-охоронної справи Васильківського районного відділу культури:

– Наведу особистий приклад. Я йшла літом. Спека. Йшла по дорозі з важкими сумками. Зупиняється Віталій Поморцев. І каже: «Вам важко. Давайте я Вас підвезу додому». Кажу: «Та ну, не обов’язково». Він зупинився, сумки взяв, довіз. «Ось Вам візитка».

Наскільки це добре і дуже приємно, коли людина проникається співчуттям до людей!

 

Поліцейським офіцерам Васильківської ОТГ допомагає «Васильківська самооборона»

Васильківська селищна об’єднана територіальна громада (ОТГ), куди для проведення відкритого обговорення втілення нового етапу реформи Національної поліції виїхали журналісти громадської організації «Люстраційна Антикорупційна рада Придніпров’я» 19 вересня, створена у грудні 2016 року.

Населення – понад 20.000 осіб. До складу ОТГ входить 38 навколишніх сіл та три селища.

На території громади з 03 червня 2019 року приступили до роботи три поліцейські офіцери громади (ПОГ): старші лейтенанти поліції Є. М. Накрапас, В. А. Поморцев та С.О. Лобода.

Кожен з них забезпечений новим службовим автомобілем Renault Duster, планшетом, новою формою. Відтепер офіцери мають нові повноваження і завжди працюють поруч із мешканцями на своїх дільницях.

На території кожної з трьох дільниць громадою виділено та відремонтовано по одному приміщенню для поліцейських офіцерів в селах смт Васильківка, с. Великоолександрівка та смт Письменне. Кожне приміщення має вивіску «Поліцейська станція» та у повному обсязі забезпечене необхідним умеблювання, металевими шафами та інвентарем, новою комп’ютерною оргтехнікою (з підключенням до мережі «Інтернет») і витратними матеріалами.

Крім того, громада також попіклувалась і щодо встановлення в кабінетах електрочайників, «мікрохвильовок», холодильників та кондиціонерів.

На початку роботи поліцейських офіцерів представлено громаді на урочистих заходах перед районним будинком культури.

Роздруковані відповідні візитки з їх контактними телефонами, які постійно розповсюджуються серед населення при виїздах у найвіддаленіші села.

Роботи у офіцерів чимало. Це і патрулювання території, і боротьба з крадіжками, і профілактична робота з населенням, але головною метою своєї роботи на цей час самі офіцери вважають завоювання довіри громадян.

 

 

Ще одним позитивним моментом є те, що у Васильківці створене і вже третій рік діє громадське формування «Васильківська самооборона», до складу якого залучені молоді, найбільш активні, небайдужі місцеві мешканці. Це громадське формування відповідним чином зареєстроване і приймає активну участь як у забезпеченні громадського порядку, так і в інших заходах щодо забезпечення безпеки населення та захисту прав і свобод людей.

Ми опитали 32 мешканця в смт Васильківка та с. Великоолександрівка, з них: 25% чоловіки (8 осіб) та 75% жінки (24). За віковою нормою респондентів: молодь складала 50% (16), люди середнього віку – 44% (14), особи похилого віку – 6% (2).

Ступінь довіри мешканців громади до роботи Нацполіції можна оцінити як «скоріше довіряють», оскільки позитивні оцінки надали 72% (23 мешканці) і, відповідно, 28% опитуваних (9) надали негативну оцінку.

Переважна кількість респондентів 66% (21 особа) відповіли, що вони знають про проект «Поліцейський офіцер громади». 50% опитуваних (16) знають імена і прізвища офіцерів та їх телефони, 25% вже бачили їх в обличчя. За час роботи офіцерів поліції 6 осіб, з числа опитуваних, звертались до них для вирішення своїх питань, при цьому п’ятеро з них залишились повністю задоволеними результатами дій офіцерів.

Оцінка рівня особистої безпеки жителів села свідчить, що серед опитуваних 56% (18 осіб) відчувають себе швидше безпечно або цілком безпечно, 25% (8) – відчувають себе швидше в небезпеці, 19% (6) не визначились. На думку 25% (8 осіб) рівень безпеки життя в ОТГ за останні два місяці значно покращився, 56% (18) вважають, що він мало змінився, погіршення рівня безпеки не відмічено і 19% (6) з відповіддю не визначились.

Серед опитуваних небезпечними факторами для себе та своїх близьких 44% (10 осіб) назвали можливість нападу хуліганів, 75% (24) – крадіжки особистого майна з будинків чи квартир, 22% (7) – вуличні пограбування. 19% (6 осіб) тривожить можливість стати жертвами злочинів на сексуальному ґрунті і 22% (7) до таких факторів віднесли домашнє насильство.

Також 44% (14 осіб) найнебезпечнішими факторами вважають дорожньо-транспортні пригоди і 22% (7) – викрадення автомототранспорту. Респонденти висловили, зокрема, наступні побажання своїм поліцейським офіцерам та керівництву місцевого самоврядування:

* більше часу приділяти патрулюванню території яку обслуговують, особливо у вечірній час, а також на центральних вулицях, на яких пожвавлений рух автотранспортних засобів;

* бути ближче до людей і прислухатись до їх побажань та прохань;

*здійснювати постійний контроль за торгівельними закладами в центрі с. Великоолександрівка, особливо у вечірній час (коли збирається молодь), з метою недопущення продажу алкогольних напоїв неповнолітнім, а також частіше з ними спілкуватись в цілях виховної роботи.

За результатами опитування жителів, обговорення реформи під час зустрічі та спілкування з керівництвом громади і самими офіцерами, ми отримали позитивне враження від того, як впроваджується цей проект у Васильківській ОТГ. І хоча існує потреба додаткового впровадження ще 2-3-х посад ПОГ (оскільки навантаження на наявних офіцерів перевищує встановлені норми), маємо тверду впевненість, що успішна реалізація цієї реформи забезпечить належний порядок у Васильківській ОТГ.

Лонгрід підготували
керівниця проекту ГО «ЛАРП» «Мультимедійна інформаційна кампанія «Поліцейський офіцер нашої громади» у 10-х громадах на території Дніпропетровської області» Наталія Скрипаль, експерт-консультант проекту, полковник міліції Вадим Чепурко, відеооператор-відеорежисер В’ячеслав Хорошун, журналісти Антон Філіппов, Олена Гарагуц, Петро Грицаюк

Повний запис дискусії «Відкритий мікрофон» у Васильківській селищній об’єднаній територіальній громаді – тут.

Мультимедійна інформаційна кампанія «Поліцейський офіцер нашої громади» ГО «ЛАРП» у 10-х громадах на території Дніпропетровської області стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданої за проектом USAID «Медійна програма в Україні», який реалізує міжнародна організація Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «ЛАРП» і необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: