Чи правда що місцеві бюджети втратять мільярди

30 вересня 2019 о 04:19 - 7546

Avataradmin


Чи правда що місцеві бюджети втратять мільярди

11 вересня ВРУ проголосувала в першому читанні законопроект авторства Олени Шуляк (“Слуга народу”) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні (№1059). Законопроект передбачає скасування сплати забудовниками пайової участі. Це викликало бурхливе обговорення в широких колах експертів, представників місцевої влади та громадськості. Аналітики “Без брехні” проаналізували, чи відповідають дійсності заяви політиків щодо суттєвих втрат місцевих бюджетів у разі скасування пайової участі.

На своїй сторінці в ФБ народний депутат 8 скликання Юрій Левченко висловив свою позицію щодо скасування пайової участі.

ТЕЗА 1: Юрій Левченко: “У 2018 році бюджет Києва отримав 543 млн. грн. сплати пайової участі. Це багато чи мало? Якщо вірити статистиці Мінрегіону, за ці кошти можна побудувати 4-5 шкіл”.

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За даними офіційного порталу Києва у 2018 році до бюджету міста дійсно надійшло 543 млн грн від забудовників та замовників проектів із будівництва та реконструкції об’єктів на території столиці. Що стосується будівництва шкіл, то за даними Міністерства регіонального розвитку вартість 1 учнівського місця коштує майже 100 тис грн. (табл.5). Враховуючи, що в середньому навчається 1000 учнів, орієнтовна вартість будівництва школи – 100 млн грн. Тому за кошти від пайових внесків можна побудувати 4-5 шкіл.

 

Розкритикував законопроект колеги щодо скасування пайової участі і нардеп від “Слуги народу” Зіновій Андрійович.

ТЕЗА 2: Андрійович: “1, 6 млрд грн втратять місцеві бюджети у разі скасування пайової участі! Соціальна напруга в експертному та науковому середовищі зростає. Про втрати доходів місцевих бюджетів йдеться у висновках Комітету ВРУ з питань бюджету та Мінфіну. А Головне науково-експертне управління має тверду позицію щодо НЕпідтримки ініціативи скасувати пайові внески.”

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Про втрати місцевих бюджетів у обсязі 1,6 млрд грн від скасування пайового внеску йдеться в листі Асоціації міст України до Дмитра Разумкова.

Якщо бути точними, то надходження в місцеві бюджети від пайової участі за підсумками 2018 року склали більше 1,56 млрд грн.

Щодо висновків Комітету ВРУ з питань бюджету та Мінфіну, про які згадує нардеп, то вони дійсно містять негативні відгуки в частині ініціативи скасування пайової участі.

“Згідно з експертним висновком Міністерства фінансів України передбачене законопроектом скасовування пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту може призвести до втрат доходів місцевих бюджетів у сумі близько 1,6 млрд грн (у розрахунку на рік за результатами звіту про виконання місцевих бюджетів за 2018 рік)”.

А Головне науково-експертне управління у своєму висновку вважає за доцільне відхилити законопроект: “Тому більш доцільним, на нашу думку, було б не скасування пайового внеску замовника на розвиток інфраструктури населеного пункту, як це пропонується у проекті, а оптимізація його розміру… Узагальнюючий висновок: за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.”

Автор: Березюк Катерина

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: