Всеукраїнський Фестиваль вуличного мистецтва повертається до Дніпра

30 жовтня 2019 о 07:38 - 2381

Avataradmin


Всеукраїнський Фестиваль вуличного мистецтва повертається до Дніпра

Дніпровський етап почнеться в День закоханих 14 лютого й завершиться у Міжнародний жіночий день 8 березня нагородженням призерів фестивалю. Призовий фонд конкурсу становитиме 80 000 грн. Організатори чекають заявок від живих статуй, фокусників, мімів, жонглерів та представники інших вуличних жанрів. Реєстрація учасників Конкурсної програми триватиме до 20 грудня.

Перший Всеукраїнський фестиваль вуличного мистецтва пройшов у 2015 році. За минулі роки було проведено чотири конкурси, фестиваль привернув учасників з-за кордону, правила вдосконалилися, щоб найбільш об’єктивно оцінювати виступи конкурсантів. Так, тепер переможця і двох призерів вибирають в двох номінаціях: «статичні жанри» (артисти, які працюють нерухомо, як правило, живі статуї) і «динамічні жанри» (клоуни, фокусники і т. д.). Крім того, був заснований Приз глядацьких симпатій — його володаря вибирають глядацьким голосуванням на сайті організаторів. Також для артистів, які бажають виступати у вільному графіку, є позаконкурсна програма.

«Деякі артисти не можуть дозволити собі довгий фестивальний марафон, але хочуть відчути реакцію глядачів, дізнатися думку професіоналів з журі. Для них ми створили позаконкурсну програму. Але учасники позаконкурсної програми не можуть претендувати на грошові призи», — пояснює, посилаючись на положення про фестиваль, голова оргкомітету фестивалю Аліна Ханбабаева.

У журі фестивалю щороку запрошують досвідчених професіоналів з суміжних областей — режисерів, акторів, перформерів. Так, у Дніпрі в різні роки учасників фестивалю оцінювали головний режисер Дніпровського міського театру ляльок Михайло Овсянников, народний артист України, режисер, лауреат премії ЮНЕСКО “Жива легенда” Іван Шепелєв, народний артист України, Лауреат Національної премії ім Т.Г. Шевченко, керівник, артист Академічного театру “Театр одного актора” Михайло Мельник, художній керівник театру “Quasar”, викладач акторської майстерності і пантоміми, а ще призер II Всеукраїнського Фестивалю вуличного мистецтва Олександр Глумов.

У минулому році переможцями стали Дмитро Буйвал (Суми, Артіль «МІФ») в номінації «статичні жанри» і Сергій Соловйов (Житомир, Вуличний театр маріонеток Compliment). Перший з них брав участь у фестивалі щороку, з самого його створення, а лялькар з Житомира був дебютантом конкурсу і встиг зареєструватися в останній момент.

Фестиваль, що проходив щорічно з 2015 року на майданчиках всеукраїнської мережі ТРЦ «Дафі», зробив перерву в 2019 році — організатори пояснюють це реконструкцією будівлі в Дніпрі, де завжди проходить друга половина заходу і нагороджуються переможці. «Ми пропустили минулий рік, не проводили фестиваль. Але це був вимушений крок — в нашому ТРЦ в Дніпрі проходила масштабна реновація, — говорить директор з маркетингу всеукраїнської мережі ТРЦ «Дафі» Наталія Борисова. — Зате у нас був зайвий рік для підготовки змін, у артистів накопичилося в два рази більше класних номерів, а в жанрі з’явилося кілька нових дуже цікавих імен. В оновленому фестивалі на оновлених майданчиках нам всім буде що подивитися, і що показати».

У 2020 році фестиваль повертається з двома важливими нововведеннями.

«Відкриття відбудеться не в перші вихідні січня, а в другі — про це нас просили самі артисти. Так учасники встигнуть повернутися з відпочинку, роботи, свят, — пояснює Аліна Ханбабаева. — Крім того, в цьому році ми підготуємо для учасників ряд приємних і корисних можливостей: відвідування вистав, театральні екскурсії та зустрічі з колегами».

Переможець минулого фестивалю в номінації «статичні жанри», дворазовий володар Призу глядацьких симпатій Дмитро Буйвал зізнається, що такого роду активностей йому не вистачало: «Зустрічі з досвідченими колегами, для мене, молодого артиста кілька років тому були на вагу золота, — зізнається сумчанин. — Здорово, що це стає частиною фестивалю».

Сам Дмитро в рідних Сумах реалізував давню мрію — провів схожий фестиваль вуличних мистецтв «Харитоненко Fest», на якому виступили 27 артистів. «Я буквально два тижні тому повернувся з Світового чемпіонату живих скульптур в Арнемі (Нідерланди), який, на жаль, став останнім, — розповідає артист. — Тим більше важливо, щоб на йому на зміну приходило ще більше фестивалів в різних куточках світу, в Україні в тому числі».

Підтримати розвиток вуличних жанрів і стати учасниками V Всеукраїнського Фестивалю вуличного мистецтва артисти можуть, заповнивши реєстраційну форму за посиланням. Глядачів в ТРЦ «Дафі» в Харкові і Дніпрі чекають традиційно без реєстрації.

Дізнатися більше про Всеукраїнський Фестиваль вуличного мистецтва можна ТУТ

Facebook-сторінка Всеукраїнського Фестивалю вуличного мистецтва

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: