«70 людей пройшли стажування у закордонних університетах»

31 жовтня 2019 о 15:30 - 72115

Avataradmin


«70 людей пройшли стажування у закордонних університетах»

Деякі наші вищі навчальні заклади співробітничали з європейськими вишами і до підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. Але це були несистемні, спорадичні випадки.

Зараз реформування у сфері вищої освіти зосереджується на співпраці з ЄС задля її інтеграції у європейський простір відповідно до Болонського процесу, що потребує підвищення якості управління університетами, забезпечення прозорості їх діяльності, забезпечення якості та модернизації вищої освіти.

З 2014-го року ЄС запровадив Еразмус+ – програму, що сприяє обміну студентами і викладачами між університетами різних країн. Україна – одна з держав-партнерів.

У Дніпровському національному університеті залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна (ДНУЗТ) 15 листопада 2018 року розпочали реалізацію проекту «Інжиніринг криз та ризиків у сфері транспортних послуг» в рамках програми Erasmus+. Консорціум проекту представлений 17 партнерами з 6 країн (Польща, Німеччина, Франція, Україна, Азербайджан, Туркменістан). Грант-холдер проекту – Варшавська політехніка.

Бюджет – 999.949 євро, термін виконання – 3 роки.

Мета проекту – розвиток інжинірингу ризиків та криз на транспорті для забезпечення інтеграції транспортних систем України, Азербайджану та Туркменістану в глобальну транспорту систему Європи та Азії. Для цього буде створено середовище для навчання висококваліфікованих спеціалістів транспортної галузі, яких потребує сучасний ринок праці, на засадах Болонського процесу та найкращих практик ЄС.

Не тільки на Еразмус+, але й на інші європейські програми активно подаються у ДНУЗТ: Темпус, Дії Марії Склодовської-Кюрі, Horizon 2020.

Ректор закладу Олександр Пшінько каже: щороку кількість можливостей для студентів та викладачів тільки росте.

«За роки, які в Україні працюють ці програми, 870 наших магістрів отримали дипломи – одразу українські та французькі. Це по спеціальності «Інтероперабельність та безпека на залізничному транспорті». Серед випускників є і колишні начальники Укрзалізниці, і дуже високі посадовці, і працівники міністерства. Це я сказав про тих, хто має 2 дипломи – український та Євросоюзу. По цих програмах 70 людей пройшли стажування у закордонних університетах», – розповідає ректор вишу Олександр Пшінько.

Олена Кабаченко вивчає у ДНУЗТ промислове та цивільне будівництво. На програму академічної мобільності від Еразмус+ подалася у 2018 році, успішно виграла грант, а на початку 2019 – відправилася до Чеського технічного університету, що у Празі.

«Дуже раділа, дуже хотіла, тому що для будь-якого студента мрія – повчитися в університеті іншої країни. І хоч Чехія знаходиться поруч, але все одно методика навчання відрізняється. Тому я дуже натхненно їхала, дуже хотіла і чекала. І, в принципі, все справдилося», – розповідає студентка.

Цілий семестр у Празі Олена вивчала 6 предметів, з них 3 – профільні будівельні. Каже, було важко. Проте тепер отримані знання дозволяють професійно рости в Україні.

«Один із предметів, який мене дуже зацікавив, був аналіз залізобетонних споруд. Раніше не зустрічала подібного, у нас ми тільки робили розрахунки. А там ми дивилися креслення і намагалися зрозуміти, правильно або неправильно розкладена арматура, вивчаючі більш специфічні питання, що стосуються спеціальності. Я цим дуже зацікавилася. Зараз, працюючі в будівельній компанії, можу визначити, добре чи не дуже щось зроблено, що потрібно підправити…» – описує дівчина своє навчання.

Разом з Оленою зимово-весняний семестр у Чеському технічному університету провели ще 4 студенти університету залізничного транспорту. Після навчання за програмою Еразмус+ вони отримали сертифікати – підтвердження своїх знань.

Навчання, викладення, стажування та навіть праця за кордоном. Такі можливості дають європейські програми. ЄС надає підданим країнам та державам, що не входять до Союзу, безкоштовний доступ до різних освітніх, наукових і культурних проєктів. Завдяки ним українські студенти, науковці та інші фахівці пробують сили у міжнародних вишах та компаніях – отримують унікальний досвід. А потім із новими знаннями повертаються на Батьківщину.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: