Як державний ТБ-канал перетворився на незалежного суспільного мовника

16 листопада 2019 о 11:13 - 16326

Avataradmin


Як державний ТБ-канал перетворився на незалежного суспільного мовника

Ще декілька років тому на Дніпропетровський державний регіональний 51 канал політики та чиновники телефонували з проханнями зняти про них «джинсовий» (рекламний, але без позначки про його оплачуваність) сюжет для телебачення. Керівництво філій «УТ-1» призначалося «зверху» й, очевидно, обслуговувало регіональні органи державної влади та місцевого самоврядування.

А зараз вже ніхто і не телефонує з такими проханнями. Політикам припинили влаштовувати «теплі ванни».

Завдяки впровадженню європейських стандартів аудіовізуальних медіа, 51 канал не просто змінив назву на «UA:Дніпро», а став незалежним – працюючим на людей, а не на політиків та чиновників.

24 червня 2019 року Дніпровська філія Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (ПАТ НСТУ) отримала логотип Суспільного мовлення – «UA:». Це відбулося після аналізу експертами її ефірів. Проаналізовані програми всіх напрямів відповідали журналістським стандартам і цінностям Суспільного. Трохи більше року до цього продюсеркою дніпровської філії обрали Оксану Цибулю.

«Якщо не було б конкурсу, я б сюди не пройшла. Ніхто би мене не при значив», – вважає вона.

Оксана Цибуля в журналістиці людина не стороння: близько 11 років працює за цією спеціальністю, як на 51 каналі, так і на приватних. Нові підходи, зокрема впровадження відкритих конкурсів, деполітизували державний мовник в регіоні, що дало змогу надавати суспільству достовірну та збалансовану інформацію.

Поки що «UA:Дніпро» виробляє небагато передач, бо є брак фінансування. Головне, що у філії таки змінилося бачення та підходи до роботи, з’явилась сміливість бути незалежними та розуміння того, що працюють за кошти людей і для людей.

«Ми працюємо на платників податків», – підкреслює продюсерка.

Все це було б неможливим без підтримки міжнародних організацій та колег з-за закордону. Як то кажуть: з миру по нитці. Дніпровській філії Національної суспільної телерадіокомпанії України періодично проводять тренінги фахівці з суспільних мовників інших країн, наприклад, DW (Німеччина), BBC (Великобританія) і навіть NHK (Японія). Вони розповідають про журналістські стандарти, про структуру управління в своїх мовниках, їздять разом зі знімальними групами та діляться досвідом. До речі, продюсери філій з інших областей їздили за кордон для отримання нових знань в просунутих телеканалах. Така можливість має з’явитися і в Оксани Цибулі.

А ще, Посольство США в Україні допомогло каналу придбати нову студію і техніку – роботизовані камери Full HD. Але, поки транслювати відео в форматі Full HD не можуть: камери записують гарну картинку, але застаріле обладнання, яке приймає сигнал і направляє вже до телевізора глядача.

Поки що «UA:Дніпро» виробляє небагато передач, бо є брак фінансування. Головне, що у філії таки змінилося бачення та підходи до роботи, з’явились сміливість бути незалежними та розуміння того, що працюють за кошти людей і для людей.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: