«Наш шлях тяжкий тернистий, ми будемо старатись по ньому йти»

30 листопада 2019 о 12:36 - 70366

Avataradmin


«Наш шлях тяжкий тернистий, ми будемо старатись по ньому йти»

Від першої особи

Поліцейський офіцер Аулівської селищної об’єднаної територіальної громади (Криничанський район) Мороз Сергій Олександрович розказав про себе, про роботу, про очікування та відповів на питання громадян:

– Добрий день, шановна громада, шановні громадяни, аульчани. Радий, що проходжу службу саме у вас, саме на цій території, яка славиться вел кою історією в державі.

Звати мене Мороз Сергій Олександрович, старший лейтенант поліції.

Відносно проекту «Поліцейський офіцер громади» (ПОГ). Я пройшов спеціальний відбір, де було більше 100 чоловік, кандидатів на поліцейських офіцерів громади. Пройшли тяжкий шлях поліграфа, тестувань, навчання, яке на протязі трьох місяців відбувалося в Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ, на казарменому режимі, на казарменому положенні, і для тих хлопців, у яких є сім’ї, є діти. Цей шлях перенавчання ми проходили, досягали знань в новому законодавстві.

Відносно своєї роботи. Це 4 напрямки: ювенальна превенція, перевірка власників зброї, обов’язки дорожньої і патрульної поліції і, також, превентивна діяльність.

 

 

Дуже велику вдячність хочу сказати Аулівській ОТГ, а саме відділу у справах дітей, працівники якого допомагають мені на цьому нелегкому шляху, щоб виконувати свій службовий обов’язок.

В органах міліції я з 2003 року, в патрульній поліції – з 15-го по 18-ий рік і 2019 рік почав з поліцейського територіальної громади.

– Які були вимоги до кандидатів?

– Я знову повторюся, відбір був дуже тяжким. Це був поліграф, це було опитування, це було тестування: і на чинне законодавство тестування, і на логіку, перевірка фізичної підготовки, навчання, де здавали спеціальні іспити і де оцінка «три» – це була не оцінка, це було «погано». І ті люди, які не змогли здати, повернулися в підрозділи поліції, звідки вони подавали свої кандидатури.

– Які Ви бачите безпекові проблеми у Аулівській громаді, які бачите точки прикладення своїх сил та знань?

– Відносно забезпечення дорожнього руху – це примусове зниження швидкості транспортних засобів. По двох вулицях поклали новенький асфальт, а водії нехтують правилами дорожнього руху, перевищують швидкість транспортних засобів. Хотілось би, щоб знайшли кошти на встановлення знаків дорожнього руху.

ДОВІДКА

Склад Аулівської селищної об’єднаної територіальної громади:

* Аулівська селищна рада:
– селище Аули;

* Українська сільська рада:
– село Українка,
– селище Вишневе.

Потрібні камери відеоспостереження. Проект «Чужий на селі» було б дуже добре забезпечити в громаді.

То ж наш шлях тяжкий тернистий, ми будемо старатись по ньому йти.

– А де ви живете?

– У місті Кам’янське.

– Не в Аулах?

– В мене немає коштів, щоб придбати будинок.

– А вам поможуть (місцевий мешканець натякає на селищну раду – ред.).

– Дякую. За обіцянку. Дякую за підтримку.

 

Охороняти правопорядок про активно

Державою запропонований суспільству новий рівень комунікації і поліцейського сервісу – так званий «Сommunity policing». В Україні він впроваджується в роботу, як проект «Поліцейський офіцер громади», що є однією із складових реформи з охорони правопорядку.

Мета проекту «Поліцейський офіцер громади» (ПОГ) – забезпечення кожної об’єднаної територіальної громади (ОТГ) офіцером поліції. Проект охопить близько 30 тисяч невеликих населених пунктів України, де про живають 28 мільйонів громадян.

Хто такий поліцейський офіцер громади? Це офіцер поліції, який орієнтований на вирішення безпекових проблем саме своєї територіальної громади. Він доступ ний для населення, тому що постійно знаходиться поруч з людьми.

Співпраця голів та активу ОТГ з поліцією відбувається на новому рівні для того, щоб спільно знаходити, вирішувати, усувати та викорінювати проблеми перед тим, як вони можуть перетворитися на великі неприємності.

Такий підхід у роботі поліції називається проактивним і є дуже ефективним у цивілізованому світі. Дніпропетровщина є першою областю, де почалось впровадження в роботу проекту «ПОГ». На цей час відповідно підготовлені поліцейські замінили собою дільничних у 22-х об’єднаних територіальних громадах.

Щоб пересвідчитись на власні очі, як відбувається втілення реформи Національної поліції на місцях, журналісти Громадської організації «Люстраційна Антикорупційна рада Придніпров’я» (ГО «ЛАРП», що є редакцією газети «Лица») відвідали Аулівську селищну об’єднану територіальну громаду.

Створена вона у серпні 2016 року і до її складу, крім селища Аули, входять навколишні села Українка та Вишневе. Населення тут складає понад 5.000 осіб.

Територія громади розкинулась на живописних правобережних схилах Дніпра поряд з містом Кам’янське. Безпосередня близькість великого міста та віддаленість (на понад 25 кілометрів) районного центру Кринички, де розміщений відділ Нацполіції, мають і певний плив на криміногенну обстановку на території громади: вона не проста.

З червня 2019 року в Аулівській ОТГ приступив до роботи поліцейський офіцер – старший лейтенант поліції С. О. Мороз. Офіцер має 16-річний досвід роботи в правоохоронних органах, забезпечений службовим автомобілем Renault Duster, планшетом та новою формою. Громадою в будівлі Аулівської селищної ради виділене приміщення під поліцейську станцію.

 

Список обов’язків офіцера чималий. Це і патрулювання території, і боротьба з крадіжками, і профілактична робота з населенням.

Після спілкування з офіцером складається стійке враження, що він орієнтований насамперед на надання громадянам якісних поліцейських послуг.

З метою визначення, на скільки жителі Аулівської громади обізнані у питаннях реформи поліції, нами про ведене соціологічне дослідження.

Всього в с. Аули та с. Українка опитано 26 респондентів, з них 31% чоловіки (8 осіб) та 69% жінки (18). За віковою нормою опитуваних: молодь складала 31% (8), люди середнього віку – 46% (12), особи похилого віку – 23% (6).

Ступінь довіри мешканців громади до роботи Нацполіції можна оцінити як «скоріше довіряють», оскільки позитивні оцінки надали 77% (20 мешканців), а 23% опитуваних (6) надали негативну оцінку.

Більшість респондентів 73% відповіли, що вони поінформовані про проект «Поліцейський офіцер громади», при цьому 85% опитуваних (22) знають ім’я та прізвище офіцера та його телефон, або вже бачили його в обличчя.

За час роботи Сергія Мороза 7 осіб з числа опитуваних звертались до нього для вирішення своїх питань, при цьому всі залишились задоволеними результатами дій офіцера.

Оцінка рівня особистої безпеки жителів громади свідчить, що серед опитуваних 81% (21 особа) відчувають себе швидше безпечно або цілком безпечно, 4% (1) відчувають себе в небезпеці, 8% (2) – швидше в небезпеці і 8% (2) з оцінкою не визначились.

На думку 31% (8 осіб) рівень безпеки життя в ОТГ за останні два місяці покращився, 54% (14) вважають, що він не змінився, погіршення рівня безпеки ніхто не відмітив і 15% (4) з відповіддю не визначились.

Серед опитуваних небезпечними факторами для себе та своїх близьких 27% (7 осіб) назвали можливість нападу хуліганів, 85% (22) – крадіжки особистого майна з будинків чи квартир, 23% (6) – вуличні пограбування. 4% (1 особу) тривожить можливість стати жертвою зло чинів на сексуальному ґрунті і 8% (2) до таких факторів віднесли викрадення автомототранспорту.

Також 42% (11 осіб) до найнебезпечніших факторів віднесли дорожньо-транспортні пригоди і 4% (1) – злочини, пов’язані з наркоторгівлею.

Окрім витримки, удачі та успіхів, респонденти висло вили наступні побажання поліцейському офіцеру:

* добросовісно виконувати свої посадові обов’язки та відповідально ставитись до виконання завдань;
* отримувати належну підтримку від місцевої влади;
* частіше спілкуватись з людьми у селах, віддалених від центру громади, запровадити дні прийому громадян в с. Українка та Вишневе;
* більше акцентувати свою увагу у напрямку боротьби з крадіжками;
* взяти на контроль автотранспортні засоби, з яких час від часу займаються прийомом металобрухту на території громади;
* проводити профілактично-виховну роботу серед молоді.

При відкритому обговоренні впровадження на практиці реформи «Поліцейський офіцер громади», яке проводилось в формі дискусії «відкритий мікрофон» за участю поліцейського офіцера, журналістів та мешканців Аулівської громади, висвітлені питання щодо цілі самої реформи та ситуації з безпекою в ОТГ.

Учасники обговорення отримали можливість особисто задати запитання різного характеру офіцеру та голові громади, а також внести свої пропозиції щодо поліпшення у сфері безпеки та висловити свої побажання щодо успіхів у їхній роботі.

 

 

Що люди кажуть…

Ігор Миколайович Драка, голова Аулівської ОТГ, на дискусії «Відкритий мікрофон» розказав про співпрацю з ПОГ:

– Позитивно ставлюся до того, щоб наш поліцейський громади проживав на території. Але важливо не тільки бажання моє. Треба ще враховувати бажання самого поліцейського. Якщо виникне така необхідність, будемо виносити це питання на розгляд сесії і шукати методи його вирішення. На даний час питання таке не стоїть, людина має житло в Кам’янському, проживає там, транспорт є, поки що без проблем добирається в любий час доби, він у нас на території, коли це потрібно.

Стосовно реформи взагалі. Дуже добре, що керівництво держави зробило проект «Поліцейський офіцер громади». Моя думка: воно дало дуже позитивний момент, що офіцер громади кожного дня, з ранку до вечора, а то й вночі, знаходиться на території нашої громади.

Ті дільничні, які були закріпленні до цієї реформи за нашою територією, – вони виконували свої обов’язки, але ж основний момент, який заважав швидкому реагуванню – це було те, що за ними була закріплена дуже велика територія в районі і тому доводилось доволі часто чекати, коли ж таки прийде черга до нас.

 

 

Зараз цей момент знятий, зараз Сергій Олександрович кожного дня, кожного ранку тут. Ми з ним спілкуємося по всіх проблемах, які складаються по нашим територіям, і він розповідає, що було зроблено за по передній день, що трапилось в нас.

Він дуже сильно помагає нашим службам всім – і по неблагополучним сім’ям, і по нашим діткам, і часто буває в школі, спілкується з дітками.

Це дуже добра програма, яка проведена в нашій державі, і вона нам дуже допомагає.

– А ще один поліцейський передбачається?

– Офіцер громади розраховується на 3-5 тисяч населення, на одного поліцейського. У нас в громаді 5.200 населення, тому він у нас один. Ну, і на 3 населених пункти поки що Сергій Олександрович справляється.

* * *

Цівка Лілія Григорівна:

– Я – керуючий справами виконавчого комітету Аулівської селищної ради. Як житель громади, хочу висловити подяку Сергію Олександровичу. Тому, що з приходом його до нас наладилося у нас трошечки, діти стали менше їздити на недозволених їм транспортних засобах (мопедах – ред.).

 

 

Наш поліцейський з перших днів своєї роботи пішов в дитячий садок, пішов в школу, проводить свою роботу так, щоб дійсно його не боялись, як раніше боялися міліцію, а навпаки – зверталися зі всіма проблемами до поліцейського.

Як представник селищної ради. Будемо підтримувати його у всіх його починаннях. Теж, від селищної ради – велике спасибі, при всіх викликах у неблагополучні сім’ї (були випадки насилля над дітьми) – перший дзвінок, і буквально 5-10 хвилин були виїзди в ці сім’ї, була про ведена велика робота. Зараз в цих сім’ях наладжується. Велике спасибі за його роботу.

* * *

Березовська Світлана, керівниця Громадської організації «Коло змін»:

– Всіх вітаю! Всі ви мене знаєте, я у нас тут активіст і громадський діяч, який не дає спокою нашій громаді, щоб наша громада була в русі.

На рахунок нашого Сергія Олександровича. Я вдячна, що саме він попав в нашу громаду, і тому дуже хвилююся, щоб ми його не втратили і підтримували, бо це дійсно людина, яка міняє повністю, кардинально ставлення до поліції. Він чуйний, і ми з ним співпрацюємо з початку, як тільки він прийшов. На всіх заходах, які проводилися нашою громадською організацією, він був присутній.

 

 

Я вдячна реформі, що вона є, що вона діє на нашому рівні, в нашій громаді. Роботи непочатий край, але я дуже задоволена. Тому дякую, що він у нас є, і побільше б таких було поліцейських у всіх громадах.

* * *

Місцева жителька Клавдія Євгенівна, 69 років:

– В мене в сім’ї – домашнє насилля. Мій син переїхав до мене, і наробив в хаті лиха. То Сергій Олександрович зараз допомагає мені. Допоміг написати заяву, і сину дали 10 днів… якесь прєдписання. Заборонили йому підходити до мене 10 днів.

 

 

ДОВІДКА

Згідно нового Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству», до кривдника можуть бути застосований такий спеціальний захід, як терміновий заборонний припис.

Тобто поліція може заборонити перебувати, проживати, контактувати з постраждалою людиною як на підставі її заяви, так і за власною ініціативою – у разі існування загрози її життю чи здоров’ю.

При цьому заборона перебувати разом кривднику і постраждалій особі не залежить від того, кому належить помешкання – постраждалому, кривднику, є їхньою спільною власністю чи власністю третіх осіб. Припис не застосовується лише до неповнолітніх кривдників.

У випадку, якщо людина відмовляється добровільно залишити житло, поліція може застосувати примусове виселення.

Строк дії заборони – 10 днів. Заборонний припис поліції кривдник може оскаржити у суді.

В нас три кімнати в хаті, але син зайняв всю хату і топить. А я не можу комунальні оплачувати. Він ніде не працює. То на день, та на два десь поїде – куди він їздить, до кого? Я купила йому хату у Миколаївці. Він її продав.

І тероризує мене, щоб я хату подарувала його синові. Але в мене ще дівчата онуки є. Вони мені продукти возять, трошки постірають (зимою возять всю стірку туди-сюди), Таня купає мене.

Зробилася калікою, і ще він мене донімає.

Сергій Олександрович – допомагає, зараз документи на суд готуємо.

* * *

Начальниця служби у справах дітей Аулівської селищної ради:

– Хочу сказати, що реформа мені дуже сподобалась. Я бачу позитив в цьому пілотному проекті. Чому? Раніше виїзди до проблемних сімей, де є діти, насилля над дітьми, насилля в сім’ях – це була проблема, бо в такі сім’ї було дійсно страшно виїжджати. Ми дуже довго чекали наших дільничних інспекторів, які не могли зразу зреагувати на ті випадки, які у нас були.

Як прийшов поліцейський громади, ми тісно співпрацюємо з початку його роботи. Ми зробили дуже багато роботи, ми вивели наші неблагополучні сім’ї на певний рівень, зараз ми тільки підтримуємо цю роботу, яка була проведена.

Також дякуємо йому за те, що він активно з нами співпрацює в школі, в дитячих садках. Він входить у нас до складу комісії по захисту прав дитини, і рівень довіри до нього – великий.

 

Лонгрід підготували
керівниця проекту ГО «ЛАРП» «Мультимедійна інформаційна кампанія «Поліцейський офіцер нашої громади» у 10-х громадах на території Дніпропетровської області» Наталія Скрипаль, експерт-консультант проекту, полковник міліції Вадим Чепурко, відеооператор-відеорежисер В’ячеслав Хорошун, журналісти Антон Філіппов, Олена Гарагуц, Петро Грицаюк

Повний запис дискусії «Відкритий мікрофон» від 25.09.2019 р. в Аулівській селищній об’єднаній територіальній громаді – можна подивитися тут.

Мультимедійна інформаційна кампанія «Поліцейський офіцер нашої громади» ГО «ЛАРП» у 10-х громадах на території Дніпропетровської області стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданої за проектом USAID «Медійна програма в Україні», який реалізує міжнародна організація Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «ЛАРП» і необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: