Про переваги міжмуніципальних проектів на прикладі Слобожанської школи естетичного виховання

04 грудня 2019 о 07:43 - 10531

Avataradmin


Про переваги міжмуніципальних проектів на прикладі Слобожанської школи естетичного виховання

Слобожанська музична школа довгі роки потерпала від недофінансування. Зараз по міжмуніципальній угоді заклад фінансують дві об’єднані територіальні громади (ОТГ). Бідненька школа естетичного виховання зі скромним обладнанням перетворилися у сучасний заклад освіти, який почав заявляти про себе й на міжнародних конкурсах.

Школі естетичного виховання (раніше – музична школа), що у селищі Слобожанському під обласним центром Дніпропетровщини, вже понад 50 років. Впродовж багатьох років вона працювала в складі Дніпровського районного відділу культури та останні десятиліття переживала непрості часи: застарілі приміщення, брак музичних інструментів та недофінансування.

То ж, в умовах провадження реформи децентралізації, після створення Слобожанської ОТГ, в травні 2016 року Дніпропетровську районну школу естетичного виховання передали на баланс Слобожанської селищної ради.

Громада змогла значно покращити фінансовий стан школи – за рахунок укладання в 2017-му з сусіднім містом Підгородне Договору про співробітництво територіальних громад у формі спільного фінансування (утримання) комунального закладу «Слобожанська школа естетичного виховання Слобожанської селищної ради» на 2017-2022 рр.

«Ми отримали можливість відремонтувати школу, придбати нові музичні інструменти: бандуру, електричне фортепіано; принтери, ноутбуки, музичні колонки та інше обладнання», – розповідає директорка школа Олена Огородова.

Учні школи мають можливість навчатися в затишних класах, грати на улюблених музичних інструментах, розвиваючі свої таланти та творчі здібності.

«Завдяки селищній раді та громаді в нас з’явилась можливість виступати за кордоном. Ми їздили вже до Болгарії та Польщі. Отримали дипломи другого ступеню», – розповідає Анастасія Сотуленко, керівниця хору «Квітка надії».

Зокрема, в 2018 році громада профінансувала поїздку колективу на VIII Міжнародний хоровий фестиваль «Черноморські звуці» м. Балчик, Болгарія. Хор під керівництвом викладача Анастасії Сотуленко виступив на фестивалі та отримав спеціальний диплом «Майбутнє Європи».

А в 2019 «Квітці надії» була надана можливість виступити на X Краківському міжнародному хоровому фестивалі «Cracovia cantans» в Кракові, Польща. Тоді хор отримав диплом другого ступеню.

На зазначених фестивалях хор «Квітка надії» був єдиним представником від України, тож діти представляли не просто Слобожанську громаду, а цілу країну.

Міжмуніципальне співробітництво для реалізації спільних проектів – загальноприйнята модель об’єднання зусиль у країнах Європейського Союзу. Наприклад, у Франції в міжмуніципальних проектах беруть участь 80% громад.

Реформу децентралізації в Україні Європейський Союз визнає однією з найуспішніших.

На 21-му саміті Україна-ЄС в липні цього року Комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган підписав новий пакет підтримки з представниками Уряду України.

«Наша подальша підтримка допоможе Україні здійснити ключові реформи, які матимуть відчутний вплив на життя людей і покращать відносини з ЄС. Протягом декількох років Україна значно просунулася в реалізації ряду необхідних реформ, і важливо, щоб не було жодних зворотних змін, зокрема щодо таких питань як децентралізація», – відзначив Ган.

Євросоюз підтримує нашу реформу децентралізації через Програму «U-LEAD з Європою» з 2015 року, направляючи на це сотні мільйонів євро.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: