Приватних музейників підтримують ентузіазм та грантові програми ЄС

05 грудня 2019 о 12:00 - 140447

Avataradmin


Приватних музейників підтримують ентузіазм та грантові програми ЄС

В Україні з’являються приватні музеї. Як і державні, вони виконують важливу просвітницьку місію, але пільг не мають. Наприклад, орендують приміщення за ринковою вартістю, а не, наприклад, за одну гривню на рік, як державні. Лише завдяки ентузіазму та любові до своєї справи їхніх власників, приватні музеї тримають високу планку та дійсно досить цікаві.

8 листопада 2019 року в музеї «Машини часу» у Дніпрі відкрили унікальну виставку – «Схід-Захід». Вона присвячена тридцятирічному ювілею падіння Берлінського муру, який з 1961 по 1989 роки розділяв західну та східну частини столиці Німеччини.

Нагадаємо, що після Другої світової війни Німеччину розділили між собою чотири держави, східну контролював СРСР, західну – Велика Британія, США та Франція.

Поділеною була й також столиця країни – місто Берлін, яке розташоване на сході Німеччини. В 1961 році на місці кордону, що пролягав просто посеред міста, звели мур, чим розділили західну та східну частини Берліну.

В результаті цього в східній частині країни, якою «опікувався» Радянський Союз, існував «острівець Заходу». Багато людей хотіли туди потрапити, а деякі – віддали за це своє життя…

Задля виставки, занурення в історію, музей тимчасово змінив експозицію: штучно розділив її на дві частини великим муром. «Захід», де панує капіталізм, та «Схід», де будується комунізм.

До речі, мур інтерактивний – його можна пробити та пройти на іншу половину.

Берлінський мур штучно поставив людей перед фактом: вони різні. Впродовж десятиліть мур підкреслював «різність», «інакшість» східних та західних німців. Але чи насправді вони різні, чужі, і взагалі, мали можливість обирати, де і як жити?

В цьому допомагають розібратися авто, предмети побуту, особисті речі, розкази людей, на очах яких відбувався цей історичний процес.

Виставку реалізовано у межах заходів «Тижні Німеччини в Україні» за підтримки Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку з офісом в Дніпрі.

Власник та директор технічного музею Михайло Прудніков каже, що проєкт готували приблизно три місяці.

«Цей проєкт був би неможливий без підтримки німецького посольства: це всі транспортні перевезення, частково, оформлення в музеї. Вони нам допомагають», – розповідає він.

Михайло Прудніков зазначає, що бути приватним музейником нелегко, зароблених на продажу квитків грошей вистачає хіба що на оренду приміщення. Але завдяки євроінтеграції та зближенню відносин з Європейським Союзом у приватних музеїв з’явились нові можливості.

«За останні два роки ми виграли три гранти і на ці кошти зробили різні проєкти. Це за рахунок того, що ми створили своє ім’я, у нас з’явилася своя репутація, і наші проєкти когось зацікавили», – ділиться досвідом Михайло Прудніков.

Країни Євросоюзу не тільки фінансують проєкти українських музеїв, а ще й надають можливість професійно рости їхнім співробітникам. Наприклад, в Україні почала діяти нова програма House of Europe («Дім Європи»), що фінансується Європейським Союзом.

Вона створена з метою підтримки професійного та творчого обміну між українцями та їхніми колегами в країнах ЄС. Програма фокусується на культурі та креативному секторі, освіті, медицині, соціальному підприємництві, медіа та роботі з молоддю.

House of Europe надає гранти на стажування, навчальні подорожі, нетворкінг, резиденції та інші форми професійного обміну.

Наприклад, у спеціалістів з музейної справи, експертів та кураторів, які працюють у місцевих музеях, є можливість безкоштовно поїхати на тижневий навчальний тур до Німеччини. Тур присвячений музеям в маленьких містах, локальним історіям, викликам та можливостям для музейної справи.

P.S. Виставка «Схід-Захід» працює в Технічному музеї «Машини часу» на вул. Мандриківській, 44 у Дніпрі до 10.03.2020. Вартість квитка для дорослих – 80 грн, для дітей – 40 грн, для студентів – 50 грн. Для дітей до 6 років, ветеранів Другої світової війни та учасників бойових дій – безкоштовно.

Крім того, безкоштовно пройти на виставку можна, якщо вірно відповісти на питання співробітника музею.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: