В Слобожанській громаді 22 колишніх військовослужбовці пройшли курс навчання мирним професіям

12 грудня 2019 о 12:25 - 1473

Avataradmin


В Слобожанській громаді 22 колишніх військовослужбовці пройшли курс навчання мирним професіям

У рамках Програми «НАТО – Україна» в Слобожанській громаді 22 колишніх військовослужбовці – учасники АТО й ООС – пройшли курс навчання мирним професіям та отримали свідоцтва й сертифікати, які дають право влаштуватись на престижну роботу та реалізувати себе в мирному житті.

Про це повідомила прес-служба Слобожанської громади.

У Дніпропетровській області тепер вже чотири групи слухачів пройшли курс навчання в рамках Програми «НАТО – Україна», 88 випускників за результатами навчання отримують два свідоцтва державного зразка з отримання цивільних спеціальностей «інкасатор» і «охоронник 1-го розряду» та сертифікати курсів «начальник охорони».

Привітали випускників, які успішно пройшли курс навчання, Марина Когут – представниця менеджменту Програми «НАТО – Україна», Олександр Вольніков – комісар Дніпропетровського РТЦК та СП, Тетяна Потапова – заступниця селищного голови.

У заході також взяли участь директор навчального центру ТОВ «Гермес-Південь» Сергій Рєзанов, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та співпраці з правоохоронними органами Олександр Дейнеко, начальник відділу соціального захисту Оксана Яремчук та випускники групи слухачів безкоштовного курсу з додаткових цивільних спеціальностей.

Марина Когут зазначила, що вже близько 10 000 колишніх військовослужбовців з України пройшли навчання за Програмою НАТО з перепідготовки: «Тож від імені представництва НАТО, штаб-квартири НАТО вітаю вам із закінченням навчального курсу і бажаю якнайшвидшого працевлаштування. Додатково в цьому році буде проведено ще 12 тренінгів, а це значить, що 480 людей отримають психологічну допомогу за кошти НАТО, і ми цим пишаємось, адже маємо змогу надавати людям необхідну підтримку й допомогу».

Пані Марина наголосила, що через півроку представники Програми неодмінно зв’яжуться з випускниками, щоб дізнатись, чи влаштувались вони на роботу й куди саме. За дослідженням, проведеним організаторами Програми, 88% слухачів, що пройшли навчання, працюють за отриманими в проєкті спеціальностями. Це високий показник, але справа навіть не в цифрах, бо за ними – долі людей, які зі зброєю в руках боронили рідну землю, а сьогодні мають можливість бути затребуваними під мирним небом України.

Тетяна Потапова подякувала учасникам Програми: «Ми щиро вдячні за вибір саме нашої громади та за можливість залучити до участі в Програмі «НАТО – Україна» наших військовослужбовців та учасників АТО і ООС, до яких ми відносимось з особливою повагою, та надання їм можливостей для самореалізації, перш за все, в нашій громаді, яка активно розвивається й зацікавлена в таких кваліфікованих працівниках».

Проєкт здійснюється в рамках чинного законодавства України, зокрема, Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Міжнародна допомога, яка надається за Програмою «НАТО – Україна», саме покликана сприяти забезпеченню цих положень.

Заняття були організовані Центром ТОВ «Гермес-Південь», який має відповідні ліцензії на підготовку фахівців даного профілю та співпрацює з офісом «Україна – НАТО» з 2012 року.

Для учасників АТО та ООС цей проєкт надзвичайно важливий, бо перебуваючи в умовах реальної війни, тривалий час зі зброєю в руках, повертаючись до мирного життя, часто зіштовхуються з проблемами як психологічного характеру, так і з проблемами працевлаштування, при цьому не знають до кого звернутись за допомогою.

НАТО з 2000 року підтримує Україну в реалізації Програми перепідготовки колишніх військових, які прагнуть підвищити свої шанси на працевлаштування у цивільній сфері. Протягом років, курси пройшли українські військові в більш, ніж 60-ти містах та селищах по всій території України. Цивільний бюджет, затверджений на 2019 рік, а це близько 350 тис. доларів США, дозволив здійснити перепідготовку близько 750 бенефіціарів.

Ця важлива знакова подія, яка відбулась у Слобожанській громаді, демонструє підтримку України з боку міжнародних організацій. Мета програми «НАТО – Україна» – підтримка України в питаннях соціальної адаптації кадрових військовослужбовців, а це дуже нагальне питання для кожної громади в країні, де досі продовжуються воєнні дії.

 

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: