Департамент особливих правил

12 грудня 2019 о 15:58 - 8160

Avataradmin


Департамент особливих правил

На тендері з бюджетом в десятки мільйонів гривень департамент житлово-комунального господарства ДніпроОДА відхилив пропозиції шести учасників та уклав угоду з фірмою, яка існує приблизно рік. В пакеті документів фірми-переможниці, судячи з усього, є теж невідповідності вимогам тендерної документації. 

Департаменти з корупційною складовою

В середині листопада новий очільник Дніпропетровської облдержадміністрації (ДніпроОДА) Олександр Бондаренко вийшов на гучний брифінг. На ньому він повідомив попередні результати аудиту, який проводиться на будівельних об’єктах області. 

«У 80% об’єктів збільшилася проектна вартість вже під час виконання будівельних робіт – на 20, 30, а то і 40 відсотків», – сказав Бондаренко. 

За його словами, багато об’єктів починали будувати, заздалегідь розуміючи, що не буде грошей. 

«Станом на листопад, 95% підрядників підписали додаткові угоди на зниження вартості проектів. Під нашим тиском. Це були переговори, іноді дуже складні, але ми це зробили. Знизили на 6-15 відсотків поточні проекти, які вже були розпочаті. Питання, а куди ці 10-12% раніше йшли? І кому саме? … 6-15% – це корупційна складова в будівельних роботах, від якої ми зараз системно позбавляємося», – розповів очільник області.

Аудит проводиться, у тому числі, на об’єктах, замовниками на яких виступали два департаменти ДніпроОДА: перший – капітального будівництва, другий – житлово-комунального господарства та будівництва. 

Фірми, які залучали зазначені два департаменти та які попали в поле зору аудиту, нібито, завищували вартість робіт щонайменше на 6-15 відсотків.

На тому ж брифінгу Бондаренко повідомив, що СБУ провело обшуки в департаменті капітального будівництва, а його директор Олександр Кушвід подав у відставку. 

Проте про департамент житлово-комунального господарства та будівництва ДніпроОДА він не повідомив нічого. Департамент продовжує очолювати Андрій Коломоєць.

Читайте також про Андрія Коломойця: Комунальник на мільйон

І департамент Коломойця, вочевидь, продовжував порушувати вже під час проведення аудиту, який проводило нове керівництво облдержадміністрації. 

Правила не одні для всіх

Приблизно за місяць до брифінгу департамент житлово-комунального господарства та будівництва ДніпроОДА уклав угоду з ТОВ «Будівельна індустрія Грандстрой» на будівництво напірного каналізаційного колектору від каналізаційної станції-1 (Павлоградський хімічний завод) до очисних споруд в м. Павлоград.

В місті кажуть, що завдяки будівництву нового колектора КП «Павлоградводоканал» буде економити бюджетні кошти. Старий колектор відводить стоки в очисні споруди хімічного заводу, який за це виставляє великі рахунки. 

Конкурсні торги, які проводив департамент ЖКГ для визначення підрядника, були доволі конкурентними. В них прийняло участь дев’ять учасників. Але, чиновники обрали фірму, яка запропонувала не найнижчу вартість робіт. Переможець – «Будівельна індустрія Грандстрой» – зобов’язався виконати роботи за 27,1 млн грн, тоді як інші учасники пропонували виконати роботи на мільйони дешевше. Але, в їхніх пакетах документів виявили відсутність деяких довідок, документів та помилки. 

«Будівельну індустрію Грандстрой», судячи з усього, обирати теж не мали права. Справа в тому, що в тендерній пропозиції «Грандстрой» зазначив банківські реквізити банку АТ «Ощадбанк», а банківську гарантію під тендер фірмі видав «Приватбанк». 

В тендерній документації відзначається, що у «тендерній пропозиції» учасника мають бути зазначені реквізити обслуговуючого банку. Саме він має видавати банківську гарантію. 

«Банківська гарантія повинна бути видана обслуговуючим банком, реквізити якого зазначені у тендерної пропозиції учасника».

В тендерній документації відзначається, що «пропозиції, які супроводжуються забезпеченням тендерної пропозиції, яке не відповідає УСІМ вищеперерахованим вимогам, відхиляються»

В документі «Тендерна пропозиція» (включая зміни) зазначено реквізити тільки одного банку – АТ «Ощадбанк»

А банківська гарантія від «Привату»

Раніше Антимонопольний комітет зазначав, що якщо банківська гарантія видана одним банком, а до тендерної пропозиції надається інформація про відкриті рахунки у іншому банку, така пропозиція має бути відхилена замовником. 

Для отримання коментарів з тендеру завітав у департамент житлово-комунального господарства ДніпроОДА. В канцелярії департаменту журналісту організували зустріч з заступником директора департаменту ЖКГ Дмитром Стороженком. 

«Я вам не можу зараз до кінця прокоментувати, бо у нас всі рішення приймаються протокольно. Розглядаються заявки, відхилення – це все розглядається тендерним комітетом», – каже Дмитро Стороженко.

Він і не міг нічого по суті повідомити, бо не входив до конкурсного комітету по визначенню переможцем ТОВ «Будівельна індустрія Грандстрой».

Але, в коридорі пощастило зустріти іншого заступника директора департаменту, підпис якого стоїть під документом про затвердження переможцем «Грандстрою», – Володимира Верхотурцева. 

– Я по цьому питанню поки нічого не можу відповісти… Це питання більше до тих, хто укладав угоду, хто проводив конкурс, – сказав Верхотурцев

– Так ви ж теж в конкурсному комітеті приймали участь. 

– Я зараз не можу відповісти на це питання. 

Тож, виходить, що співробітники департаменту житлово-комунального господарства ретельно перевірили шістьох учасників та визначили, що вони не відповідають кваліфікаційним критеріям. А от сьомого якось недоперевіряли? 

До того ж видається дивним, що перемогла фірма, яку створили приблизно за рік до тендеру. Її власниця та керівниця, на сьогоднішній день, Світлана Білоконь, мешканка Кривого Рогу. 

В довідці про досвід виконання аналогічних робіт від «Грандстрою», зазначено, що виконували роботи по будівництву каналізаційного колектору для ТОВ «Охоронне агентство «Бастіон». 

Договір на будівництво було підписано 30 березня 2019 року. За два тижні до цього на ТОВ «Будівельна індустрія Грандстрой» оформили головним інженером Євгенія Бєліка, який згодом був відповідальним за виконання договору. На нове місце роботи Бєліка прийняли 19 березня, а до 18 березня він працював в ПП «Універсалгазбуд» більше шести років. 

Власник ТОВ «Охоронне агентство «Бастіон», завдяки якому у «Грандстроя» з’явилася довідка про виконання аналогічних договорів – Олександр Борисюк. Раніше він значився власником ПП «Універсалгазбуд», де і працював Бєлік. Також Борисюк значився власником ТОВ «Теплогазстрой». 

Обидва підприємства неодноразово розігрували тендери в Дніпропетровській області з пов’язаними фірмами.

Можна припустити, що новий «переможець» тендеру – просто фасад, за яким сховалися “старі, перевірені компанії».

Старі знайомі

Фірми, власником яких колись був Олександр Борисюк з Кривого Рогу мають бути досить добре знайомі департаменту житлово-комунального господарства ДніпроОДА. Наприклад, Олександр Борисюк раніше був власником ПП «Універсалгазбуд», яке департамент ЖКГ ДніпроОДА щонайменше з 2010 року залучав для реконструкцій, ремонтів, будівництв насосних станцій, каналізаційних колекторів, водоводів. 

Олександр Борисюк також значився власником ТОВ «Теплогазстрой», яке теж вигравало конкурсні торги департаменту житлово-комунального господарства ДніпроОДА, але у меншій кількості. 

Створював «Універсалгазбуд» та «Теплогазстрой» криворізький бізнесмен Сергій Ларіоненко. Фірми, які свого часу були ним створені, не раз розігрували тендери між собою, через що журналісти вважали їх сумнівними. 

Обидві фірми є фігурантами низки кримінальних проваджень.

Крім того, Сергій Ларіоненко був бізнес-партнером Дмитра Шапрана по ТОВ «Концерн ліфт», сина Сергія Шапрана – екс-депутата Дніпропетровської облради від блоку Лазаренка. 

Наразі Олександр Борисюк, серед іншого, є співзасновником ПП «Будальтернатива» разом з мамою Сергія Ларіоненка. 

Обидва криворіжці досить непублічні люди. Проте, в 2018 році Олександр Борисюк «засвітився» на камеру, після чого напав на головну редакторку сайту «Первый криворожский». Це відбулося під час мітингу мешканців Кривого Рогу проти будівництва теплиць на 6 земельних ділянках. Вони вважали, що забудовники (Ларіоненко і Борисюк) вели роботи без відповідних документів.

Олександр Борисюк

Тож, з огляду на викладене, здається, що в департаменті ЖКГ Дніпропетровської облдержадміністрації могли не просто так «закрили очі» на невідповідність банківської гарантії тендерній пропозиції. А новенька фірма, створена приблизно за рік до тендеру, могла бути просто прикриттям, бо в старих фірм досить великий «кримінальний шлейф»… 

Антон Філіппов 

Розслідування створено за підтримки регіонального проекту BIHUS.info.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: