Операція «Ялинка» по-дніпровськи

26 грудня 2019 о 11:58 - 4058

Avataradmin


Операція «Ялинка» по-дніпровськи

З приводу пунктів торгівлі ялинками за чотирма адресами у мікрорайоні я звернувся електронною поштою на «гарячу лінію» ОДА (колцентр на сайті установи), до міськради: office@dniprorada.gov.ua, office@dmr.dp.ua ; безпосередньо до Інспекції (Руслан Мороз): dneprcontrol3@gmail.com; та на персональну сторінку Мороза у Фейсбуку https://www.facebook.com/ruslan.moroz77.

Спочатку мені передзвонили з номеру (067) 568-39-40. Чоловік сказав, що він з Департаменту. Висловив сподівання на співпрацю. Повідомив, що вказаних мною адрес в їхньому списку немає. Я теж не знайшов їх у переліку дозволених та оприлюднених на інформаційних сайтах матеріалах. А торгівля там йшла без чіпів (стрічок). Тому і звернувся до вказаних інстанцій.

Мені пообіцяли інспектора, щоби пройтися по тих точках. Я погодився. Невдовзі зі мною зв’язався інспектор, і ми узгодили дату та час зустрічі на першій точці – пр. Б. Хмельницького, 118-Д, ТРЦ «Тера».

Минулого року на тутешніх торгівців ялинками склали адмінпротокол за відсутність пункту в переліку дозволених для реалізації місць і порушення Правил благоустрою, про що є лист за підписом зама міського голови М. Лисенка (виконавці – Мороз Р.В., Трегубов В.В.). Прихопив документ з собою.

Зустрічаюся з двома інспекторами – вони називаються, показують посвідчення. Дмитро та Олександр.

Спочатку мене дивують тим, що ця точка – в законі. Показую їм згадану бумажку від міськради. Кажуть, було таке, але ж бачите, в чому річ – це територія, орендована «Терою» у міста, це їхня земля і вони вправі робити там, що хочуть. Принаймні, у «Благосустрою» до них питань немає.

Оригінально… Чому ж тоді на них склали (якщо це правда) адмінпротоколи? Хіба влада не знала, що це оренда?

Проходимо повз ялинок, які щільними рядами стоять, сперті на стіну фасаду ТРЦ, – чіповані і ні, – залишаючи для пішоходного проходу вузеньку смужечку.

Вказую на це інспекторам. А вони знову: ну, це ж їхня земля, вона в оренді, мають право розпоряджатися нею, як забажають. Ми тут ні до чого.

Кажу їм, що ця точка не обладнана для ялинкового базару, вона не огороджена, тут немає вогнегасників. Інспектори блискуче парирують: з приводу вогнегасників – це до пожежних, а не до них, і знову нагадують, що це – орендована в міста земля, тому, що «Тера» захоче, те і в праві робити.

Переходимо до наступної точки, вона прямо поряд – площа перед КСК «Шинник». Вся в ялинках. Чіпу, бірки, стрічки немає на жодній. Зауважую про це інспекторам. І ті ошелешують: «З приводу бирок – це не до нас, а до поліції. Благоустрій чіпами не займається – не наша компетенція».

Я щиро дивуюсь, бо самі слова «чіпи», «бірка», «маркована» у мене «чомусь» стійко асоціюються з начальником Інспекції міськради з благоустрою Русланом Морозом. Це він кожного року з наближенням новорічних свят проводить пресухи і виходить на телебачення, де пояснює, якою має бути ялинка: неодмінно чіпованою, а якщо ні, то звертайтеся до Інспекції чи поліції.

Так от, Руслану Морозу не завадило б надалі уточнювати на камери і диктофони, що чіпи – це не до нього. Бо його інспектори Саша і Діма заперечують будь-який стосунок «Благоустрою» до чіпів. Це не їхнє, а виключно поліції.

Коли ж приїжджає поліція, то торговці ведуть екіпаж від ялинок до багажнику, де мають зв’язку чіпів чи стрічок. При цьому їхня кількість стабільна. А ялинки все підвозять та підвозять. І на, приміром, 50 чіпів припадає 200-300 (та скільки завгодно ще) реалізованих ялинок. Тобто йде незаконна торгівля, а чіпи у багажнику – для замилювання очей.

Але патрульним більше й нічого не треба. Їм цілком достатньо чіпів у багажнику. Вони так і кажуть: так он же у багажнику лежать ті чіпи, що вам іще потрібно?

Отак з немаркованими ялинками «бореться» поліція.

Тим часом, власники точки біля «Шиннику» виносять свої документи. Співробітники департаменту заявляють: це теж орендована в міста земля, а значить Інспекція до неї – ніяким боком.

Прямуємо до наступної точки на Гладкова, 22. Коли пройдено півшляху, один з інспекторів запитує: «Ми зараз на Гладкова, 22?». Так. «Ця точка в нашому списку дозволених є». Навіщо ж ми туди йдемо?

І якось підозріло дивно воно виглядає – вчора ще жодної в тому списку не було. Принаймні, так мені сказали, коли Департамент виходив на зв’язок. Сьогодні вже всі є.

Тоді в мене лишається остання – біля соціальної аптеки на пр. Б. Хмельницького, 133. «Ця є?» – запитую в інспекторів, щоби даремно не йти. Мовчать. Йдемо.

Підходимо. Повно ялинок. Як і «годиться» – жодного чіпу. Інспектори про чіпи розповіли, але чіпляюся за обмовку одного з Інспекторів – той сказав, що у таких випадках інспектори можуть викликати поліцію на правах звичайних городян. «А не хочете зараз?» – запитую його. Мовчить. Розумію, що бажання такого співробітник департаменту міськради явно не має.

Аж ось і його колега виходить від «хазяїна» з паперами і урочисто повідомляє, що і ця точка зареєстрована в «Благоустрої», а отже – все гаразд!

Мені лишилося тільки «подякувати» інспекторам за проведений з ними час.

Тільки от питання: що це було? Навіщо я потрібен був взагалі? Для чого я витратив свій час на ці рейди, якщо, виявляється, інспектори йшли, вже знаючи куди. Могли б і листом чи телефоном відповісти, що всі точки за вказаною адресою їм відомі і всі дозвільні документи там в наявності.

Чи таке «прояснення» сталося сьогодні, у день «інспекції»? А ще вчора ніби не було відомо.

Зараз допишу і знову викличу поліцію до нечіпованих ялинок. Але ж патрульні, як їх навчили, знову у багажник дивитимуться, а не на ялинки.

Виходить, що до торгівців ялинками не підберешся. Ялинки без чіпів? Нехай будуть. Місце торгівлі не облаштоване? Тю… Базар заважає пішоходам? Ну і шо? І на все є свої «законні» пояснення.

Як би не було прикро, але виглядає так, що за станом на сьогодні ялинкова мафія у Дніпрі непереможна. І що найгірше, складається враження, що кожна державна інституція чи орган самоврядування сприяє її перемозі як може. Кожен на своїй ділянці.

Олексій Мазур

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: