Свідків по справі рейдерських захоплень Кошляка-Астіона чекають у суді

16 січня 2020 о 14:43 - 3739

Avataradmin


Свідків по справі рейдерських захоплень Кошляка-Астіона чекають у суді

Суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Мельниченко Сергій Петрович виділив зі справи №208/6312/16 по банді Кошляка-Астіона в окрему кримінальну справу № 201/6312/16 частину, де потерпілим є Севідов Олег Федорович, екс-власник ПП «Пектораль», ТОВ «Пектораль-Агро» та ТОВ «Крила Таврії», а справу №208/6312/16 – закрив, попередньо видаливши, щоб унеможливити посилання на них у апеляції, 432 документа.

Що стосується нової справи, то судове засідання дійсно призначено на завтра, 17 грудня 2020р., на 09:00 у судді Мельниченко в Жовтневому райсуді Дніпра.

Про це «Лицам» повідомив Олег Севідов.

 

Дані порталу «Судова влада України»

 

Також потерпілий попросив «Лица» опублікувати перелік свідків, яких, як він прогнозує, суду «не вдасться» допитати:

Також публікуємо скаргу до суду та його рішення стосовно ДБР щодо вчинення  кримінального правопорушення наступними прокурорами Генеральної прокуратури України:

– заступник Генерального прокурора Столярчук Юрій Васильович,

– заступник Генерального прокурора Стрижевська Анжела Анатоліївна,

– начальник третього відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління (на правах Департаменту) Голінченко Олександр Вячеславович,

– начальник першого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління (на правах Департаменту) Луняченко Олександр Олександрович,

– прокурор відділу Генеральної прокуратури України Панасенко Олена Валеріївна,

а також  прокурор відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної Прокуратури Дніпропетровської області Самоткан Віталій Миколайович:

                                               Слідчому судді Печерського районного суду м.Києва

                                     01601, Київ, вул.Володимирська, 15

 

                         Скаржник: Севідов Олег Федорович

СКАРГА

на бездіяльність Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Києві що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою від 09.10.2019 року

          09 жовтня 2019 року мною до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Києві, було подано заяву про вчинення дій, що містять ознаки складу   злочину, передбаченого ст.364, 365, 366, 367 Кримінального Кодексу України.

         В заяві повідомлялось, що прокурорами Генеральної прокуратури України Голінченко О.В., Луняченко О.О., Столярчук Ю.В. (заступник Генерального прокурора) 17.08.2016р. складено та затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42016000000002133 стосовно Астіона Василя Миколайовича у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 189 КК України та ч. З ст. 206-2 КК України, Кошляка Михайла Анатолійовича – у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 189 КК України, який було направлено до суду.

         На сьогоднішній день кримінальне провадження № 42016000000002133 перебуває на розгляді у Жовтневому районному суді м. Дніпропетровська у справі № 208/6312/16-к.

       Я стверджую, що у даному кримінальному провадженні прокурорами Генеральної прокуратури України вчиняються дії, що містять склад злочину за ч. 2 ст. 364 КК України з наступних підстав.

  1. В обвинувальному акті в порушення ч.2 ст. 291 КПК України не зазначено розмір шкоди, встановлення якого безпосередньо впливає на правильність кваліфікації злочину.
  2. Прокурорами умисно не взято до уваги висновки судово-економічної експертизи від 27.04.2017 р. № 11109/16-45, проведеної на підставі постанови Генеральної прокуратури України від 05.07.2016 р.
  3. За висновками судово-економічної експертизи від 27.04.2017 р. розмір завданої кримінальним правопорушенням складає 18.643.936,17 грн (вісімнадцять мільйонів шістсот сорок три тисячі дев’ятсот тридцять шість грн 17 коп.). Дана сума згідно КК України свідчить про заподіяння шкоди в особливо великих розмірах. Отже, кримінальний злочин повинен бути кваліфікований за ч.4 ст. 189 КК України.

Але 10.06.2019 р. стороною обвинувачення у даному кримінальному провадженні складено новий обвинувальний акт, в якому змінено обвинувачення  обсяг обвинувачення та правову кваліфікацію діяння, який направлено мені 19.06.2019 р.

Відповідно до нового обвинувального акта, сторона обвинувачення відмовилась від державного обвинувачення Астіона В.М. у привласненні майна ТОВ «Інтерлізінвест», тобто у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 206-2 КК України, обвинувачення у заволодінні Астіоном В.М. правами на ТОВ «Центрторг-Агро», ТОВ «Прогрес-Агро» та ФГ «Сади Присамар’я».

Прокуратура також відмовилась від підтримання обвинувачення відносно Кошляка М.А. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 189 КК України.

         За моїм епізодом, за яким я Севідов О.Ф. визнаний потерпілим, у зв’язку з заволодінням Астіоном В.М. злочинним шляхом корпоративними правами ПП «Пектораль», ТОВ «Пектораль-Агро» та ТОВ «Крила Таврії», в обвинувальному акті від 10.06.2019 р. змінено формулювання обвинувачення та правову кваліфікацію діяння та зазначено, що Астіон В.М. своїми умисними протиправними діями, що виразились у примушуванні до виконання цивільно-правових зобов’язань, тобто вимозі виконати цивільно-правове зобов’язання з погрозою насильства над потерпілим та знищення його майна, за відсутності ознак вимагання, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 355 КК України.

       Змінена кваліфікація діяння є невірною, а санкція ст. 355 КК України значно м’якшою, незважаючи на встановлений судово-економічною експертизою розмір шкоди та суть вчиненого злочину.

         Незважаючи на допущені порушення, обвинувальний акт у зміненій редакції від 10.06.2019 р. було погоджено заступником Генерального прокурора України Стрижевською A.A.  Новий обвинувальний акт було підготовлено прокурорами Панасенко О.В. та Самоткан В.М.

         Отже у даному кримінальному провадженні прокурорами Генеральної прокуратури України умисно вчиняються дії, що прямо перешкоджають ефективному розслідуванню злочину та відновленню порушеного права потерпілого.

       Після подання мною заяви до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Києві, жодних дій, спрямованих на внесення наданих мною відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та здійснення досудового слідства, даним органом досудового слідства не вчинялося.

         Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

         Статтями 9 та 214 КПК України  визначено, що слідчий, прокурор після подання заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування, під час якого слідчий зобов`язаний всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального провадження та надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

         Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

         Згідно з ч.5  ст.214 КПК України до ЄРДР вносяться, зокрема, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведений потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність.

         Частиною 2 пункту 1 розділу ІІ Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого Наказом Генеральноїпрокуратури України №139 від 06 квітня 2016 року встановлено, що відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам пункту 4 частини п`ятої статті 214 КПК України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

       Таким чином, до ЄРДР повинні вноситись ті заяви та повідомлення, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення.

       Підставами вважати заяву чи повідомлення саме про злочин є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки злочину. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджують реальність конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину), суб`єктивна та об`єктивна сторони злочину.

       Подана  мною 09.10.2019р.   до  Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Києві, заява в цілому відповідає вимогам п. 4 ч. 5 ст. 214 КПК України.

       Всупереч вимогам ст.214 КПК України, відповідними посадовими особами дані про правопорушення до ЄРДР внесені не були.

       Лист-відповідь   від   заступника   начальника Першого слідчого відділу   Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Києві,   О.Іванець, за №С-8886/02-2019 від 17.10.2019р., мною отримано 24.10.2019р.

         Скарга   подається в межах визначених КПК України на оскарження.

       З урахуванням викладеного та на підставі статей 214, 303,304,306, 307 Кримінального процесуального кодексу України,

ПРОШУ СУД:

1. Зобов’язати   уповноважену  особу  Територіального управління  Державного  бюро  розслідувань,  розташованого  у м.Києві,  невідкладно внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань в порядку ст. 214 КПК України, за заявою  Севідова  Олега  Федоровича   про вчинення  прокурорами  Генеральної  прокуратури України  Столярчук Ю.В., Стрижевською A.A., Голінченко О.В., Луняченко О.О., Панасенко О.В., Самоткан І. кримінального  правопорушення,  передбаченого ст.364, 365, 366, 367 КК України  та розпочати за цією заявою досудове розслідування у формі досудового слідства.

“”жовтня 2019р.                                                                                                О.Ф.Севідов

 

 

 

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: