Громадян просять відмовитись від випалювань сухостою

26 березня 2020 о 07:57 - 6305

Avataradmin


Громадян просять відмовитись від випалювань сухостою

За підпал у екосистемах передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.

Про це нагадує у зверненні ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області.

«Шановні громадяни! Відразу про головне – під час випалювань сухостою гине насіння рослин як на землі, так і під землею. Виживає, як правило, найгрубіша трава і бур’ян, заглушаючи при цьому ослаблену іншу флору.

При сильній трав’яній пожежі гинуть практично усі живі істоти, що живуть у траві та на поверхні ґрунту.

До речі, гинуть і ті, що беруть участь у процесі утворення ґрунту, а також винищують різних шкідників саду і городу. Гине корисна мікрофлора, яка допомагає рослинам протистояти хворобам», – закликають рятувальники.

Випалювання наносить пряму шкоду й здоров’ю людини, оскільки дим від спалювання трави їдкий, густий, неприємний – їсть очі, неприємно пахне.

Спалюючи ж траву у місті, палії випускають в атмосферу й солі важких металів, що осіли на листі – такий дим отруйний.

«До того ж в покладах сухої трави часто таїться сміття, небезпечне для спалювання.

Такий випадок вже стався на Дніпропетровщині, а саме: 10-го березня надзвичайники Дніпра залучалися до ліквідації пожежі. Під час повернення до постійного місця дислокації співробітники Служби порятунку виявили ще одну пожежу на відкритій території поряд з вулицями Миру та Магістральна селища міського типу Слобожанське Дніпровського району.

Під час гасіння займання, вогнеборці виявили у траві вибухонебезпечні предмети, схожі на сучасні патрони та ручні гранати Ф-1. Тож, випалюючи траву ви наражаєте себе на небезпеку. …

Суха торішня трава – не сміття, а частина екосистеми створена самою природою. Ті, хто стверджують, що спалювати траву корисно помиляються самі і вводять в оману інших.

Пам’ятайте! Кожен акт підпалу – це злочин проти природи за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність», – акцентує ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області.

Також, трав’яні пожежі є одним з головних джерел викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: