Експерт: Відміна пільгового тарифу на перші 100 кВт для населення – станеться

08 травня 2020 о 08:13 - 80242

Avataradmin


Експерт: Відміна пільгового тарифу на перші 100 кВт для населення – станеться

Різних цін по різних категоріях споживачів електроенергії бути не повинно.

Про це у пресцентрі «Інформатор» 06 травня 2020р. заявив експерт Комітету розвитку малого і середнього бізнесу Дніпропетровської торгово-промислової палати Михайло Крапивко.

«Не повинно бути різних цін (на електрику – ред.). Різні ціни можуть бути лише у різних продавців, але не по різних категоріях споживачів, – сказав експерт. – Перший крок до вирівнювання – це відміна пільгового тарифу на перші 100 кВт. Я вважаю, що ця норма пройде, якщо не отримає серйозного інформаційного спротиву. І, в принципі, треба готуватися до того, що ціна на енергоносії буде загальна, як це в нас по газу відбувається».

Раніше Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), представила два сценарії розв’язання проблем інтенсивного розвитку поновлюваних джерел електроенергії. Згідно з презентацією під час засідання Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, як один із кроків пропонується підвищити пільговий тариф на перші 100 кВт-год. електроенергії для домогосподарств з 0,9 грн за кВт до 1,68 грн за кВт, тобто підвищити на 87%.

Як пояснив економічний експерт Михайло Крапивко, ціна електроенергії формується НКРЕКП за рахунок «своєрідного міксу різних типів генерації».

Він розказав:

«При різних типах генерації – різна собівартість, різна структура ціни і різні тарифи. А споживач – він не знає, яку електроенергію він отримав, тому що, грубо кажучи, в одну мережу все злили, а хто яку отримав – не зрозуміло.

Найдешевша електроенергія – це атомна, ядерних електростанцій. Найдорожча – на сьогодні, з поновлюваних джерел: сонячна, вітряна і так далі, бо, по-перше, великі капвкладення, по-друге – для того, щоб підштовхнути до більш екологічного отримання електроенергії. І є таке поняття як «зелений тариф», коли отримують більше грошей, спеціальна надбавка йде виключно на поновлювану енергетику.

Посередині стоїть гідроенергетика, вона теж доволі дешева, і найдорожча – це теплова енергетика.

Враховуючі те, що на сьогодні уряд зупинив, напевно, три блоки на ядерних електростанціях, мікс цей, «компотік» своєрідний, він змінив пропорції: ядерної стало менше (три блоки доволі потужних зупинені), отже компенсувати треба більш дорогою – це відновлювана та теплова. За підсумком, утворилося підґрунтя для того, щоб змінити тариф, бо змінено структуру.

Причину зупинки, виводу атомних енергоблоків у резерв – ми не знаємо. Чи то бажання уряду, чи то лобіювання чиїхось інтересів задля когось, чи то підходить час зміни паливних елементів з наслідком в утилізації радіоактивних відходів і так далі, тобто великі витрати, і, може, через це вирішили розтягнути час – ми не знаємо істинної причини, але на сьогодні ситуація така.

В результаті цього ми побачили для промисловості підйом тарифу на 46%, який увійде до собівартості всіх товарів, робіт, послуг. Тому що навіть сидячі у студії ми з вами що робимо? Споживаємо електроенергію.

Тобто енергоносій «електрика» «сидить» майже у всьому, починаючі з транспорту, закінчуючи перевозками, металургією і так далі. Особливо боляче це вдарить електрометалургію, таку, як алюміній, титан, наш «Інтерпайп Сталь» – новий завод, де електрометалургія, електропечі. Там воно дуже сильно вдарить, буде втрата конкурентоспроможності. Всі інші ринки, які замикаються на споживачів, отримають інфляційний поштовх».

Раніше на цьому тижні промислова компанія «Інтерпайп» та найбільше українське гірничо-металургійне підприємство «АрселорМіттал Кривий Ріг» виступили з заявами про різке, на 30-60%, збільшення ціни електроенергії для промисловості.

«Якщо порівняти ціни на електроенергію в Україні та в країнах Європейського союзу, то підприємства АрселорМіттал в Європі закуповують електроенергію у 2-3 рази дешевше, ніж національні виробники в нашій країні (з урахуванням супутніх витрат на доставку). Український ринок електроенергії знаходиться поза світовим трендом, і з кінця квітня ми спостерігаємо навіть зростання на РДВ (ринок на добу вперед). Така ситуація ставить вітчизняну металургію у неконкурентне положення на світовому ринку у порівнянні з іншими сталевиробниками», – сказав Олег Айко, начальник управління закупівлі сировини та енергоресурсів адміністрації з постачання «АрселорМіттал Кривий Ріг».

«Зростання тарифів на електроенергію відбирає у промисловості засоби для зарплат і інвестицій на користь енергетичного монополіста. Ми будемо змушені скорочувати людей і закривати цехи. Це призведе різкого зниження податкових відрахувань і ліквідації робочих місць і, як наслідок, викличе соціальну напругу в регіоні», – заявив Денис Морозов, директор з економіки та фінансів «Інтерпайпу».

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: