Температура поставила рекорд в Дніпрі 23 травня

01 червень 2020 о 09:01 - 2379

Avataradmin


Температура поставила рекорд в Дніпрі 23 травня

23 травня 2020р. був перекритий історичний мінімум температури повітря по Дніпру: стовпчик термометра опустився до позначки +2,5 градусів.

Раніше температурний мінімум в цей день був зафіксований у 1909 році: +3,5 градусів. Про це на прессконференції в ІА «Мост-Дніпро» повідомив начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак.

У червні місяці, за його словами, в Дніпропетровській області очікується середня місячна температура повітря 21,2 градус, при нормі 19,5; місячна кількість опадів – 63 мм (норма 62 мм).

На сьогодні, 1 червня, прогноз такий:

«Мінлива хмарність. Вночі без істотних опадів, вдень короткочасний дощ, гроза. Вітер південно-західний, 7-12 м/с. Температура повітря вночі 8-13 градусів; вдень 18-23 градусів тепла».

Також, синоптик прокоментував погоду в області цієї весни.

«На Дніпропетровщині в березні 2020 року спостерігалася аномально тепла, суха погода. Середньодобові температури повітря на 3-15 градусів перевищували норму і знаходилися в межах 3-15 градусів тепла. А максимальна температура повітря в найтепліші дні березня підвищувалася до 20-24 градусів тепла. Такі температури повітря в Дніпропетровській області характерні для середини квітня.

Кількість опадів за березень склала 20 мм або 67% норми», – сказав Василь Гринчак.

В кінці березня – на початку квітня в області спостерігалась нестійка по температурному режиму суха сонячна погода.

«Середньодобові температури повітря коливалися від 1-7 градусів (що на 2-5 градусів нижче норми) до 8-13 градусів (що на 1-7 градусів вище норми). Майже щодня помічалися заморозки в повітрі інтенсивністю 4-9 градусів, на поверхні ґрунту і на висоті 2 см – інтенсивністю 6-13 градусів морозу.

Особливістю погодних умов цієї пори року була дуже низька відносна вологість повітря, яка викликала непродуктивну втрату вологи з ґрунту. За квітень налічувалося по області 23-25 ​​днів з мінімальною відносною вологістю повітря 30% і нижче.

Дефіцит опадів, низька відносна вологість повітря, недостатні запаси вологи виявилися несприятливим фактором для зростання і розвитку сільськогосподарських культур», – зазначив спеціаліст.

Зате за неповний травень в регіоні випало 120% місячної норми опадів, а температурне літо до сих пір не настало.

«З 1 по 28 травня в області випало 120% їх (дощів – ред.) місячної норми. Але спостерігався знижений температурний режим, особливо в другій декаді травня: середньодобові температури повітря нижче норми на 2-3 градуси, а перехід температури через 15 градусів, що означає початок літа, не відбувся. Хоча середня дата початку метеорологічного літа на Дніпропетровщині – 12-17 травня», – підсумував начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: