Медики оголосили про самозахист від політиканів

09 червень 2020 о 14:02 - 4925

Avataradmin


Медики оголосили про самозахист від політиканів

У Дніпропетровській області напередодні місцевих виборів медики виступили з ініціативою допомогти кожному лікарю, медпрацівнику, колективу закладу охорони здоров’я, на яких, можливо, будуть чинити тиск і без їх волі втягувати в політику, примушуючи до певних висловлювань та дій.

Про це пише «Інформатор» з посиланням на Відкрите звернення до медпрацівників області голови Громадського об’єднання «Організація роботодавців галузі охорони здоров’я Дніпропетровської області», голови експертної робочої групи з питаннь контролю за заходами протидії коронавирусу при облдержадміністрації та обласній раді, народного депутата України I скликання, професора, доктора медичних наук, Заслуженого лікаря України, кавалера ордена «За заслуги» 1, 2, 3-го ступенів Павлова Володимира Олексійовича.

У разі протизаконного тиску на медиків, вони можуть звернутися за допомогою за телефоном гарячої лінії 0-800-505-600.

Наводимо текст звернення:

 

Володимир Павлов

 

«Вельмишановні колеги, сьогодні я хочу звернутися до медичних працівників нашого регіону!

Ми переживаємо складні часи у зв’язку з пандемією коронавируса Covid-19. Медичні працівники виявилися найбільш вразливими, оскільки технічне оснащення будівель і споруд навіть в спеціалізованих інфекційних стаціонарах не були готові до боротьби з інфекцією. В Україні 20% всіх хворих – медичні працівники.

І тому зрозуміло, чому по всій Україні почалися виступи та протести медиків: відсутність необхідних засобів індивідуального захисту, нестача медперсоналу, випадки затримки виплат і відсутність страхових полісів, недостатня кількість медичного обладнання та медикаментів.

Це все реальність, але з допомогою громадськості, ЗМІ, волонтерського руху, обласного керівництва, місцевого самоврядування, уряду всі перераховані вище проблеми поступово вирішуються.

Мене, який пропрацював понад 55 років у медичній сфері та в організації охорони здоров’я, обраний депутатом всіх рівнів від місцевих рад до Верховної Ради, турбує в даний час те, що медичних працівників, які стали символом героїзму і самовідданості в боротьбі з пандемією в усьому світі, намагаються використовувати різні політичні сили в своїх цілях. На жаль, таке спостерігалося і раніше, але в даний час це перейшло всі межі.

В етиці медицини червоною ниткою через століття проходить неприпустимість залучати лікарів та їх пацієнтів в політичну боротьбу.

Неприпустимо відривати медичних працівників від їх прямих обов’язків. Політикам, керівникам різних рівнів, керівникам медустанов має бути соромно в нинішній ситуації реалізовувати свої політичні погляди за допомогою маніпуляцій і тиску на колективи рядових лікарів, а після чого ховатися за їх спинами. Ці політичні ігри можуть для них погано закінчитися, так як в країні є Президент і є влада, яка буде виконувати свої функції.

Гідні своїх виборців політики і керівники повинні навчитися проявляти свої лідерські якості і у відкриту висловлювати суспільству свою позицію. Так наприклад, Шевченко Інеса Вікторівна (генеральна директорка обласної реабілітаційної лікарні у Дніпрі – ред.) для досягнення цілей колективу пішла на відчайдушний крок – оголосила голодування. Можливо, це не зовсім правильний вчинок, але це її особисте рішення і її право. Головне, що ні колектив, ні пацієнти не були втягнуті в цей процес.

На жаль, наразі щиро шкода дивитися на шанованих лікарів і колектив міської інфекційної лікарні №21, яких шляхом маніпуляцій і чуток налякали якимись міфічними перевірками. Я особисто набрав депутата Кирила Нестеренко, зробив запит правоохоронцям і переконався, що немає ніяких перевірок.

Незрозуміло, про що тоді каже керівник інфекційної лікарні №21 міста Дніпра шановний Микола Турчин, звертаючись особисто до Президента країни! Хіба чутки можуть бути підставою для звернення на такий високий рівень і приводом розбурхувати колектив лікарів, які так самовіддано працюють, не шкодуючи себе? Це неприпустимо і безвідповідально для керівника медичного закладу.

Хотілося б більше бачити лідерських якостей у керівників обласних і міських структур охорони здоров’я, яким довірили керувати і захищати права медичних колективів.

Шановні політики і керівники! Якщо Ви хочете популярності, публічності, то виступайте, медична громадськість Вас уважно послухає, але, будь ласка, не використовуйте в політичних цілях рядових трудівників і святих людей – наших лікарів.

Багато керівників охорони здоров’я просто відсиджуються, коли лікарі чекають саме їх думки, а не політиків. Увесь медійний простір зайняли політики, тоді як багатьох відомих і шанованих лікарів нашої області ми не бачимо і не чуємо в ЗМІ.

Шановні медпрацівники! Ми стоїмо на порозі нового відповідального періоду життя країни – виборів до місцевих органів самоврядування. Не давайте втягувати себе, свої колективи, пацієнтів в політичні розборки. Будьте вище цього.

Наша нова ініціатива – захистити і допомогти кожному лікарю, медпрацівнику, колективу в нашому регіоні, на яких, можливо, будуть чинити тиск, без їх волі втягувати в політику і примушувати до будь-яких дій. Будь-який політик або керівник, хто посміє втягувати лікарів і ними маніпулювати, повинен знати, що він порушує закон і що це не буде безкарно! Всі лікарі будуть надійно захищені державою.

Хочу, щоб всі лікарі запам’ятали телефон гарячої лінії 0-800-505-600 та знали, що жоден  їхній сигнал не залишиться без уваги.

Напередодні наступаючого свята медпрацівників, хочу побажати всім лікарям та їхнім родинам міцного здоров’я і благополуччя! Ми всіх Вас цінуємо, любимо, поважаємо і з вдячністю ставимося до вашого благородної праці!

З повагою,

Володимир Олексійович Павлов,
голова громадського об’єднання «Організація
роботодавців галузі охорони здоров’я Дніпропетровської області»,
голова експертної робочої групи з питанням контролю за заходами з протидії коронавирусу при облдержадміністрації та обласної ради
народний депутат І скликання».

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: