Юрист із Дніпра розкритикував Нацбанк за постанову про «нервових клієнтів»

06 липня 2020 о 09:00 - 1365

Avataradmin


Юрист із Дніпра розкритикував Нацбанк за постанову про «нервових клієнтів»

Так, відповідно до постанови Національного банку України № 65 банкам дозволено не проводити фінансові операції з нервовими клієнтами. У зв’язку з введенням в дію 28 квітня 2020 року нових вимог законодавства з питань фінансового моніторингу банки тепер зобов’язані у своїй діяльності застосовувати ризик-орієнтований підхід для оцінки та розуміння ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

За словами спеціаліста, норми постанови є суперчливими і їх можна оскаржити. На думку юриста, постанова була ухвалена для того, щоб боротися із відмиванням коштів.

«Проте у кого великі суми, ті як займалися відмиванням, так і будуть продовжувати це робити. Їм ця постанова не буде заважати, адже є пральні, фірми-прокладки, через які можна «відмивати» гроші. Тому, я думаю, це розраховано на простий люд», – вважає юрист.

Адвокат також звернув увагу на можливість банків не обслуговувати клієнтів, які «нервують без видимих причин або проявляють нетипову поведінку». На думку спеціаліста, незрозуміло, як працівники банку будуть виявляти клієнтів з «нетиповою поведінкою», якщо вони не знають, як цей клієнт себе поводить у повсякденному житті.

«А може в мене жінка народжує, чи хтось захворів і потрібно терміново зняти гроші. А якщо я мільйонер і буду нервувати – вони відмолять мені в обслуговуванні? Звичайно, ні, ніколи в житті вони мені не відмовлять. Зроблять каву та будуть терпіти», – сказав Олег Соловей.

Також юрист звернув увагу на статтю 24 Конституції України, відповідно до якої громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Адвокат Олег Соловей впевнений, що постанова Нацбанку є дискримінаційною і може викликати численні судові позови.

Підписуйтесь на наш телеграмм

Поділитися: